неделя, 19 ноември 2017  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5514 прочитания

  10 от най-красивите скални творения в България

  Вижте идеи за забележителности, които може да разгледате в родината ни
  14 юли 2017, 16:40 a+ a- a

  България разполага с огромно богатство от удивителни скални творения, които природата е извайвала в продължение на милиони години. Вижте някои от най-впечатляващите:

  1. Белоградчишките скали. Разположени са в Западния Предбалкан, близо до град Белоградчик. Това може би са най-популярните скални образувания в родината ни, участваха и в надпреварата за новите седем чудеса на света. Много от скалите имат фантастични форми и за тях се разказват интересни легенди. Оформяли са се в продължение на стотици милиони години в резултат на ерозия, денудация и други природни фактори. Вижте видео:


  2. Чудните скали край Дългопол. Скалният феномен се намира на 4 км от село Аспарухово, община Дългопол, на бреговете над язовир „Цонево“. Чудните скали са причудлив и впечатляващ скален масив от около десет скални възвишения с височина 50 – 60 метра, образувани от въздействието на водата и вятъра върху варовика. Наподобяват руини на старинен замък.


  3. Пещера Проходна, село Карлуково. Това е една от най-известните пещери в карстовия район край с. Карлуково. По-популярна е като „Очите на Бога“. В резултат на ерозия на тавана на пещерата са се образували две почти еднакви по големина дупки с формата на очи. Пещерата е лесно достъпна - точно над нея минава пътят от Луковит към Карлуково (на 2 км от селото).


  4. Чудните мостове. Намират се в Западните Родопи на 35 км северозападно от Чепеларе и на 8 км от село Забърдо. В миналото на това място е минавала пълноводна река. Нейните води са проникнали на дълбочина в пукнатините на мраморите и са образували подземна водна пещера. С течение на годините в резултат на ерозия части от пещерата се срутили и така се образували Чудните мостове.


  5. Скален феномен „Главата”, с. Градище. Намира се на 5 километра от селото, на пътя за Сатовча. Скалното образувание е част от праисторическото светилище в местността Градище край село Долно Дряново, което е едно от най-древните мегалитни светилища на територията на Югоизточна Европа. На територията на светилището могат да се разпознаят гигантски профили на мъже и фигури на животни – костенурки, змии, риби, птици и др.

  *Wikimedia Commons


  6. Стобските пирамиди, село Стоб. Природата е изваяла уникалните скални образувания в западните поли на Рила планина. Повечето са конусовидни и завършват с каменна шапка. Височината им варира между 7 и 12 метра. Скалните композиции носят различни имена – Кулите, Чуките, Самодивски комини, Зъберите, Братята, Сватовете и др. Цветовете им преливат от светложълто до тъмнокафяво и червено. Най-красиви са при залез слънце или на лунна светлина.


  7. Лъвската глава. Скалният феномен се намира във високите части на резерват „Ропотамо“. Може да се види по пътя Созопол – Приморско, както и при разходка с лодка по река Ропотамо.


  8. Караджов камък, село Мостово, Западните Родопи. На върха на високо скално плато се е образувал естествен тесен улей, в който е заклещен огромен камък – т. нар. Караджов камък. Скалният феномен е обграден от прекрасната природа на резервата Кормисош. До него се достига само след пешеходен преход и тъй като месността е обявена за защитена местност, природата е запазена непокътната. Маршрутът дотам минава на места по билото, което открива красиви панорамни гледки.

  *Wikimedia Commons


  9. Побитите камъни. Скалният феномен се намира на 18-20 км от гр. Варна и на няколко километра от гр. Белослав. Известен е и като Каменната гора и Дикилиташ. Представлява група от каменни колони, високи до 10 м, кухи или плътни цилиндри, пресечени конуси, различни по форма и големина скални блокове и множество каменни късове.


  10. Каменната сватба, село Зимзелен. Скалният феномен се намира на около 5 км източно от град Кърджали. Скалните форми много приличат на група от хора. Най-впечатляващи са две 10-метрови скали, наподобяващи прегърнати младоженци. Твърди се, че Каменната сватба е започнала формирането си преди 40 милиона години вследствие на подводна вулканична дейност.

  Нагоре
  Отпечатай
   

  17 ноември 2017, 16:08
  Енергийният преход коства на Siemens близо 7 хил. работни места
  Бързият ръст при възобновяемите енергийни източници засегна бизнеса с енергийно и газово обрудване на компанията
  17 ноември 2017, 15:27
  Български мебелни фирми изнасят за британските вериги Tesco и Homebase
  Около 20 хил. души работят в 2 600 фирми за производство на мебели у нас
  17 ноември 2017, 14:13
  Данъчни отклонения в размер на 3 млрд. лв. установи НАП
  Проверките са продължили малко повече от месец
  17 ноември 2017, 09:06
  Нова дебитна карта позволява заплащането с Bitcoin
  Тя ще използва технологиите на Visa за осъществяването на превода