четвъртък, 21 септември 2017  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4679 прочитания

  10 от най-красивите скални творения в България

  Вижте идеи за забележителности, които може да разгледате в родината ни
  14 юли 2017, 16:40 a+ a- a

  България разполага с огромно богатство от удивителни скални творения, които природата е извайвала в продължение на милиони години. Вижте някои от най-впечатляващите:

  1. Белоградчишките скали. Разположени са в Западния Предбалкан, близо до град Белоградчик. Това може би са най-популярните скални образувания в родината ни, участваха и в надпреварата за новите седем чудеса на света. Много от скалите имат фантастични форми и за тях се разказват интересни легенди. Оформяли са се в продължение на стотици милиони години в резултат на ерозия, денудация и други природни фактори. Вижте видео:


  2. Чудните скали край Дългопол. Скалният феномен се намира на 4 км от село Аспарухово, община Дългопол, на бреговете над язовир „Цонево“. Чудните скали са причудлив и впечатляващ скален масив от около десет скални възвишения с височина 50 – 60 метра, образувани от въздействието на водата и вятъра върху варовика. Наподобяват руини на старинен замък.


  3. Пещера Проходна, село Карлуково. Това е една от най-известните пещери в карстовия район край с. Карлуково. По-популярна е като „Очите на Бога“. В резултат на ерозия на тавана на пещерата са се образували две почти еднакви по големина дупки с формата на очи. Пещерата е лесно достъпна - точно над нея минава пътят от Луковит към Карлуково (на 2 км от селото).


  4. Чудните мостове. Намират се в Западните Родопи на 35 км северозападно от Чепеларе и на 8 км от село Забърдо. В миналото на това място е минавала пълноводна река. Нейните води са проникнали на дълбочина в пукнатините на мраморите и са образували подземна водна пещера. С течение на годините в резултат на ерозия части от пещерата се срутили и така се образували Чудните мостове.


  5. Скален феномен „Главата”, с. Градище. Намира се на 5 километра от селото, на пътя за Сатовча. Скалното образувание е част от праисторическото светилище в местността Градище край село Долно Дряново, което е едно от най-древните мегалитни светилища на територията на Югоизточна Европа. На територията на светилището могат да се разпознаят гигантски профили на мъже и фигури на животни – костенурки, змии, риби, птици и др.

  *Wikimedia Commons


  6. Стобските пирамиди, село Стоб. Природата е изваяла уникалните скални образувания в западните поли на Рила планина. Повечето са конусовидни и завършват с каменна шапка. Височината им варира между 7 и 12 метра. Скалните композиции носят различни имена – Кулите, Чуките, Самодивски комини, Зъберите, Братята, Сватовете и др. Цветовете им преливат от светложълто до тъмнокафяво и червено. Най-красиви са при залез слънце или на лунна светлина.


  7. Лъвската глава. Скалният феномен се намира във високите части на резерват „Ропотамо“. Може да се види по пътя Созопол – Приморско, както и при разходка с лодка по река Ропотамо.


  8. Караджов камък, село Мостово, Западните Родопи. На върха на високо скално плато се е образувал естествен тесен улей, в който е заклещен огромен камък – т. нар. Караджов камък. Скалният феномен е обграден от прекрасната природа на резервата Кормисош. До него се достига само след пешеходен преход и тъй като месността е обявена за защитена местност, природата е запазена непокътната. Маршрутът дотам минава на места по билото, което открива красиви панорамни гледки.

  *Wikimedia Commons


  9. Побитите камъни. Скалният феномен се намира на 18-20 км от гр. Варна и на няколко километра от гр. Белослав. Известен е и като Каменната гора и Дикилиташ. Представлява група от каменни колони, високи до 10 м, кухи или плътни цилиндри, пресечени конуси, различни по форма и големина скални блокове и множество каменни късове.


  10. Каменната сватба, село Зимзелен. Скалният феномен се намира на около 5 км източно от град Кърджали. Скалните форми много приличат на група от хора. Най-впечатляващи са две 10-метрови скали, наподобяващи прегърнати младоженци. Твърди се, че Каменната сватба е започнала формирането си преди 40 милиона години вследствие на подводна вулканична дейност.

  Нагоре
  Отпечатай
   

  преди 6 часа
  Електромобилът на Porsche ще се появи на пазара през 2019
  Mission E ще се предлага на цена, сходна с тази на Panamera
  преди 7 часа
  ЕБВР ще подпомага българските банки да се справят с "лошите" заеми
  Към днешна дата финансовата институция е инвестирала над 3,6 милиарда евро в страната
  преди 10 часа
  Стартира регистрацията за инициативата „Мениджър за един ден”
  JA България приканва повече компании да отворят вратите си за младите хора
  преди 11 часа
  Мобилтел ще се ребрандира
  Промяната е част от стратегията на Telekom Austria за изграждане на единен бранд