събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2616 прочитания

    Винетките за тежкотоварни автомобили поскъпват от догодина?

    Според министър Нанков тежкотоварният трафик трябва да плаща повече, защото руши повече инфраструктурата и замърсява околната среда
    21 юли 2017, 11:55 a+ a- a

    Обмисля се от 1 януари 2018 цената на еднодневните винетки за тежкотоварни автомобили, които в момента струват 21 лв., да се увеличи. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на форум в София, съобщават от ресорното му ведомство. 

    „Септември ще вземем политическо решение за цената на еднодневните винетки за тежкотоварния трафик. С обсъждането на бюджет 2018 година ще стане въпрос по темата. От АПИ готвят анализ за еднодневните винетки, които се ползват най-много и се таксува преминаващият транзитно тежкотоварен трафик“, обясни министърът.

    По думите му в момента цената на таксите за леки автомобили е несъизмеримо висока на фона на винетките за тежкотоварни автомобили. Тенденцията от 2014 г. до момента е  леките автомобили да издържат пътния сектор, като анализите сочат, че в момента 67% от приходите от винетки идват от леките автомобили. „Моето мнение е, че цената на винетката за леки автомобили не трябва да се повишава, но за товарните автомобили категорично трябва да има промяна. Тежкотоварният и транзитен трафик трябва да плаща повече, защото руши повече инфраструктурата и замърсява околната среда. Не по-малко от 10 000 транзитно преминаващи автомобили минават дневно през страната ни“, подчерта Нанков.  

    Той обясни, че най-справедливият модел за заплащане на ползване на инфраструктурата ще е въвеждането на ТОЛ-системата и електронните винетки. Според анализите най-консервативните прогнози сочат, че най-минималните приходи, които се очакват след въвеждането на тази система, са  660 млн. лв. годишно от товарния трафик и 200 млн.лв.  от леки автомобили. Така очакваните приходи през първата година от въвеждането на тол-системата са от 800 млн. лв. до 1 млрд. лв., обясни министър Нанков. По думите му само приходите от товарния трафик биха се равнявали на 1.5 млн.лв. на ден, които в момента се губят. Министърът потвърди, че се готви иск срещу фурмите, които обжалват процедурата за внедряване на тол-системата. Ангажирани са независими одитори, които изготвят нужните изчисления.

     „От обжалванията губим всички граждани, които пътуват всеки ден по пътищата. Едно е да се поддържа републиканската пътна мрежа с 300 млн. лв., колкото получаваме сега,  друго е с 1 млрд. лв., добави той.  Приходите ще бъдат съобразени с модела на тарифиране. Пътищата, които ще се обхванат от системата ще станат ясни с решение на МС по предложение на МРРБ и АПИ.

    Моделът за тарифиране ще се избере като се въведе тол-системата.  Един от принципите ще е заплащане за изминато разстояние и тонаж. Ще има възможност за различно тарифиране на различните пътища, както и тарифиране според часа на преминаване и пиковите дни и часове, какъвто е немският модел. 

    Министър Нанков посочи, че с повечето приходи ще имаме възможност да построим и АМ „Хемус“, скоростен път Ботевград-Видин, АМ Русе-Велико Търново, уширението на Бургас – Слънчев бряг, тунел под Шипка . Сумата на тези проекти е 7 млрд. лв. Сега обаче с бюджет от 300 млн.лв. се строи и ремонтира много по-малко, още повече, че 80 млн.лв. от тези средства отиват за зимно поддържане.

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    18 април 2024, 16:05
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    18 април 2024, 15:57
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    18 април 2024, 15:14
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство