петък, 22 юни 2018  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  896 прочитания

  Летище София отпразнува 80 години

  Очаква се до края на годината аеропортът да обслужи рекордните 6 млн. пътници
  14 септември 2017, 09:06 a+ a- a

  Летище София има потенциала да се превърне в едно от най-големите и модерни летища на Балканите. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на отбелязването на 80-годишнината на столичното летище. Той обяви, че от началото на 2017 до момента на летището са обслужени над 4.4 млн. пътници, което е ръст с над 41% спрямо същия период на миналата година.

  По думите му следващият месец се очаква 5-милионният пътник, а до края на годината броят на хората, преминали през летището ще достигне рекордните 6 милиона. За сравнение за цялата 2007 преминалите пътници през летището са около 2.7 млн., каза още той.

  Изпълнителният директор на летище София Владимир Рапонджиев обяви, че през последните години се наблюдава трайна тенденция към непрекъснато увеличаване на пътниците, обслужени на летище София. „Неслучайно авторитетна международна класация определи софийското летище за най-бързо развиващо се в категорията от 3 до 5 млн. пътници.“, отбеляза той.

  За рождена дата на летище София се приема датата 16 септември 1937 със издаването на Указа на цар Борис III, но полети са се изпълнявали още от началото на 30-те години. През 1939 е открита първата приемна сграда, а две гоини по-късно е завършено и летателното поле с изграждане на грундова писта. В средата на ХХ век е построена първата бетонна писта с дължина 1050 м. (за сравнение днес пистата за излитане и кацане на летище София е дълга 3600 м).

  Първата редовна въздушна линия София-Бургас е открита на 29 юни 1947 и е осъществена със самолет Юнкерс Ju 52 (немски самолет). Първият полет, който днес се изпълнява за половин час, тогава е изпълнен два часа.

  Бързо развиващият се авиационен сектор в края на ХХ век налага необходимостта от модернизиране на съществуващата инфраструктура на столичното летище. През 2000 Терминал 1 е реновиран основно, като е разширен салон „Заминаване” и е обособена сграда за пристигащи пътници. През 2002 започва строежът на нов терминал, който отваря врати в навечерието на приемането на България в ЕС – 27 декември 2006. Терминал 2 е проектиран да съответства на нуждите на развиващия се трафик. През декември 2013 Терминал 2 е разширен, като по този начин е повишен неговия капацитет.

  На летище София оперират 29 авиокомпании, които изпълняват полети до 84 летища в 27 държави от Европа и Близкия Изток.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 9 часа
  „Софарма Трейдинг“ разширява операциите си в Сърбия
  Компанията планира да разшири националното си присъствие в Сърбия като основа за развитие в региона на Източна Европа
  преди 10 часа
  Milestone Systems ускорява иновациите и увеличава капацитета за развитие с 45%
  Част от тази инвестиция ще бъде насочена към офиса на компанията в София
  преди 14 часа
  Интерактивен технологичен център за деца и младежи отваря врати в София Тех Парк
  TechnoMagicLand е проект на българската софтуерна компания „ТехноЛогика“ и подготвя днешните деца за професиите на бъдещето
  преди 14 часа
  Столичната община стартира кампания за алтернативно предвижване в градска среда
  София е европейската столица с най-много автомобили на глава от населението, а в 70% от колите се вози само по 1 човек