сряда, 20 септември 2017  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  505 прочитания

  Летище София отпразнува 80 години

  Очаква се до края на годината аеропортът да обслужи рекордните 6 млн. пътници
  14 септември 2017, 09:06 a+ a- a

  Летище София има потенциала да се превърне в едно от най-големите и модерни летища на Балканите. Това каза министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на отбелязването на 80-годишнината на столичното летище. Той обяви, че от началото на 2017 до момента на летището са обслужени над 4.4 млн. пътници, което е ръст с над 41% спрямо същия период на миналата година.

  По думите му следващият месец се очаква 5-милионният пътник, а до края на годината броят на хората, преминали през летището ще достигне рекордните 6 милиона. За сравнение за цялата 2007 преминалите пътници през летището са около 2.7 млн., каза още той.

  Изпълнителният директор на летище София Владимир Рапонджиев обяви, че през последните години се наблюдава трайна тенденция към непрекъснато увеличаване на пътниците, обслужени на летище София. „Неслучайно авторитетна международна класация определи софийското летище за най-бързо развиващо се в категорията от 3 до 5 млн. пътници.“, отбеляза той.

  За рождена дата на летище София се приема датата 16 септември 1937 със издаването на Указа на цар Борис III, но полети са се изпълнявали още от началото на 30-те години. През 1939 е открита първата приемна сграда, а две гоини по-късно е завършено и летателното поле с изграждане на грундова писта. В средата на ХХ век е построена първата бетонна писта с дължина 1050 м. (за сравнение днес пистата за излитане и кацане на летище София е дълга 3600 м).

  Първата редовна въздушна линия София-Бургас е открита на 29 юни 1947 и е осъществена със самолет Юнкерс Ju 52 (немски самолет). Първият полет, който днес се изпълнява за половин час, тогава е изпълнен два часа.

  Бързо развиващият се авиационен сектор в края на ХХ век налага необходимостта от модернизиране на съществуващата инфраструктура на столичното летище. През 2000 Терминал 1 е реновиран основно, като е разширен салон „Заминаване” и е обособена сграда за пристигащи пътници. През 2002 започва строежът на нов терминал, който отваря врати в навечерието на приемането на България в ЕС – 27 декември 2006. Терминал 2 е проектиран да съответства на нуждите на развиващия се трафик. През декември 2013 Терминал 2 е разширен, като по този начин е повишен неговия капацитет.

  На летище София оперират 29 авиокомпании, които изпълняват полети до 84 летища в 27 държави от Европа и Близкия Изток.

  Нагоре
  Отпечатай
   

  преди 2 часа
  Започна изграждането на комплекс Central park в Бургас
  Проектът предвижда 690 апартамента и офис площи с до 5 000 работни места
  преди 4 часа
  Wizz Air ще лети вече и до Малага
  От март компанията ще стартира най-новия си маршрут: София – Малага
  преди 7 часа
  Първите проверки за пари на каса сочат масова липса
  Фирмите имат 10 дни за корекция на декларациите си
  преди 7 часа
  В Бургас стартират безплатни обучения по програмиране
  За записване не се изисква предишен опит, а завършилите курсовете ще имат статут на младши програмист