четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    15757 прочитания

    Любопитни факти за Рилския манастир

    Рилският манастир е част от списъка на ЮНЕСКО и е един от най-значимите културни паметници в България
    21 септември 2017, 15:14 a+ a- a

    Рилският манастир е най-известният и най-посещаваният манастир в България. Възниква през 15 век и е свързан с живота и дейността на отшелника Св. Иван Рилски. По време на османското владичество и особено през Възраждането е бил важен духовен и книжовен център. Вижте още любопитни факти за Рилския манастир:

    1. Това е най-големият манастир в България. Състои се от 5 етажа, като видими са 4 от тях. В партерния етаж е разположен музеят.

    2. Първоначално манастирът е създаден на 4 км източно от днешното си местоположение – някъде около 930 година. На сегашното си място е възстановен от протосеваст Хрельо, който през 1335 построява пететажна отбранителна кула. До нея през 1343 е построена църква, която е съборена по-късно и на нейно място е издигната  днешната църква „Рождество Христово“.

    3. Църквата „Рождество Христово“ е най-голямата манастирска църква в България. Фреските, с които е изрисувана, са дело на няколко художника, но само прочутият Захари Зограф се е подписал под работата си. 

    4. През 1496 тук са пренесени мощите на Св. Иван Рилски и манастирът се превръща в голям книжовен център.

    5. В манастира са учили и творили Пайсий Хилендарски и Неофит Рилски.

    6. Манастирът дава подслон на велики български революционери, сред които Васил Левски, Ильо войвода, Гоце Делчев, Пейо Яворов и др.

    7. През 1833 пожар унищожава почти всички манастирски постройки. След това започва събиране на даренията за възстановяването му. Даранията били толкова много, че построяването му започва отново още преди да е минала година от пожара. През целия 19 век тече мащабно строителство. Завършва през 1860 с 8800 кв.м новозастроена манастирска площ.

    8. В църковно-историческия музей към манастира се пазят много старинни предмети, свързани с историята на Рилската света обител, като черковна утвар, жезли, икони, оръжия, монетна колекция и др.

    9. Най-ценният експонат в музея е забележителният Рилски кръст, двустранно разпятие, което брат Рафаел резбовал между 1790 и 1802. На него са гравирани в миниатюра 140 библейски сцени и надписи и близо 650 човешки фигури. След изработването му и дългите години взиране в детайлите брат Рафаел изгубил зрението си. 

    10. В североизточния край на манастира се намира етнографски музей, в който могат да бъдат разгледани народни носии, тъкани, килими и произведения на занаятчийското изкуство от района. 

    11. В Рилския манастир се пазят ръкописи, старопечатни книги и документи от 14 век – 19 век, а  Библиотеката на манастира разполага с над 32 000 книги и ръкописи. 

    12. Рилският манастир е част от списъка на ЮНЕСКО на културно-историческите забележителности със световно значение. В списъка е включен през 1983. 

    13. На 4-5 км от манастира (около половин час пеша) се намира пещерата, в която е живял св. Иван Рилски. Там той е прекарал 7 години от живота си. Непосредствено преди нея е църквата, в която се намира гробът му. 

    14. Според легендата всеки, който успее да мине през дупката в края на пещерата на св. Иван Рилски, е безгрешен. Тъй като това не е трудно, мястото  се радва на голяма популярност.   

    15. Рилският манастир е сред Стоте национални туристически обекта на БТС. Открит е за посещения от 8 до 18 ч. всеки ден. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 2 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 2 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 3 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 3 часа
    преди 4 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС