сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3125 прочитания

    Пазарджик и Добрич са първенци по възобновяеми енергийни източници

    Това става ясно от нов анализ на мощностите във ВЕИ сектора
    13 октомври 2017, 14:58 a+ a- a

    Област Пазарджик е първенец в България по инсталирани ВЕИ мощности с общо 130 обекта и 1054 MW мощност. По този показател регионът изпреварва почти двукратно следващия в класацията - област Добрич с 535 MW инсталирана мощност.

    Това става ясно от нов анализ на данните за възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) в страната, осъществен от екипа на консултантската компания Тим ВИЖЪН България, с помощта на аналитичния софтуер Tableau.

    Проучването включва информация за инсталациите, добиващи слънчева, топлинна, геотермална, водна, вятърна енергия, биогаз и др. То е базирано на данни, публикувани в Портала за отворени данни на Република България. В рамките на анализа ВЕИ секторът е представен по райони, административни области, брой на обектите и съвкупната инсталирана мощност (MW).

    Според документа, най-слабо развит е този бранш в Северния централен район, където сумарните мощности от всички обекти са едва 115 MW.

    Броят на ВЕИ обектите, които се присъединяват към системата, нараства най-активно през 2012 г., а по отношение на мощността лидер е ПАВЕЦ Белмекен с капацитет за производство на електричество 375 МW инсталирана мощност, въведена в експлоатация през 1973 г., става ясно още от анализа.

    Интересно е също, че първата в България "зелена" централа, работеща с възобновяеми източници е ВЕЦ Енина, пусната в експлоатация още през далечната 1914 г. с инсталирана мощност от 1,02 MW. Анализът представя и производителите, на чието име са издадени гаранциите за ВЕИ обекти.

    Целия анализ може да видите тук:

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 3 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 3 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 4 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 6 часа
    преди 8 часа