вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4503 прочитания

    Българското вино очарова Белгия, Холандия и Люксембург

    Страната ни беше почетен гост на специализираното изложение „Мегавино“
    24 октомври 2017, 09:34 a+ a- a

    Българското вино очарова посетителите на най-голямото специализирано изложение в Белгия, Холандия и Люксембург, „Мегавино“. То се провежда в Брюксел за 11-та поредна година, но за първи път тази година страната ни е почетен гост (guest of honour).

    „Интересът към България е огромен“, споделя Меглена Михова от Probegex, представителят на Concours Mondial за България и организатор на българското участие. „Местата за майсторските класове за типичните български сортове – мискет, рубин и мавруд - бяха разпродадени още миналата седмица. Определено това е най-успешното участие на България в специализирания форум в Белгия от 11 години насам“, допълва тя. 

     9-те винопроизводители, които ни представят на „Мегавино“, са: „Беса Валей“, „Бургозоне“, „Винекс Славянци“, „Винзавод Асеновград“, „Домейн Бойар“, „Едоардо Миролио“, „Катаржина“, „Логодаж“ и „Нера Гора“. Всички те имат златен или сребърен медал от Concours Mondial de Bruxelles.

    България е с най-големия щанд. Той заема 150 кв.м. и е централно разположен. На два ТВ екрана се прожектират филми за страната ни като производител на вино и за Пловдив като столица на културата през 2019 г. 

    Рецепта на коктейл „Българска пролет” от Филипо Балдан:

    Съставки: 50 мл ракия. 20 мл лимонов сок. Краставица. 2-3 стръка мащерка.3-4 зърна бяло грозде без семки. 2 л.кафява захар. 1 разбит белтък (по желание).

    За украсата - цветя, които могат да се ядат, 1 парче лимон, лента от краставица, стрък мащерка.

    Приготвяне: Поставете няколко парчета от нарязаната на кубчета краставица, гроздето и мащерката в шейкъра, добавете захарта и смесете всичко. Прибавете ракията, пресния лимонов сок и кубчета лед. Разклатете, докато стената на шейкъра се охлади. Прецедете в чаша с лед. Украсете с резен лимон, лента краставица, стрък мащерка, грозде и ядливо цвете.

    На нашия щанд беше и официалното откриване на цялото изложение. То започна с български народни танци. Международният експерт Филипо Балдан, член на журито на Spirits Selection by Concours Mondial, представи два модерни коктейла с българска ракия „Българската пролет“ (Bulgarian Spring) и „Имало едно време...“ (Once upon a time). Тиери Хайнс, директор на Spirits Selection by Concours Mondial. Три различни съчетавания на българското вино с храна бяха показани от един от най-известните главни готвачи в Белгия, японецът Сабуро Инада, въвел фюжън кухнята там. 

    Представянето на България като почетен гост на „Мегавино“ се реализира с подкрепата на Министерство на икономиката и от Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средни предприятия. Организатор е представителят на Concours Mondial de Bruxelles в България, Probegex, а партньори – Министерство на външните работи, Министерство на земеделието, Министерство на туризма и „Община Пловдив“.

    „Мегавино“ се провежа от 21-ви до 23-ти октомври 2017 г. в Брюксел. То е най-голямото изложение за вино в Бенелюкс. Страната ни е избрана за guest of honour, защото участва в изложението вече 11-та поредна година. България беше домакин и на Concours Mondial de Bruxelles, „Световното по вино“, през 2016г., а през лятото на 2018г. ще бъде домакин на Spirits Selection by Concours Mondial.

    Залите за дегустация на „Мегавино“ са „кръстени“ на типични български сортове – мавруд, рубин, мискет.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 2 часа
    преди 2 часа
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 5 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.
    преди 5 часа
    Сирма се подготвя за двойно листване на борси в САЩ и Европа и нови придобивания
    Групата ще обедини всички дъщерни дружества под единен бранд
    преди 6 часа
    „Аурубис“ инвестира още 800 млн. лв. у нас
    Компанията ще разшири рафинерията си за катодна мед и ще изгради два нови фотоволтаични парка