четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    40037 прочитания

    От Дружба 2 до награда от Илън Мъск

    Как една малка българска семейна фирма успя да впечатли най-големия иноватор на нашето време и да спечели поръчки за милиони долари - Александър Рангелов, изпълнителен директор на IPS, пред Economy.bg
    24 октомври 2017, 14:41 a+ a- a

    „Илън Мъск да ти поднесе награда за иновации. Това е нещо неописуемо“. Така Александър Рангелов описва чувството да получи подобна награда лично от най-големия иноватор на нашето съвремие. Отличието е за токозахранваща система, изградена от български екип начело с Александър, за проекта на Мъск за транспорта на бъдещето – Hyperloop. Как човек от страна, традиционно държаща последните места в ЕС по иновации, успява да постигне подобен успех?
    Александър Рангелов е изпълнителен директор на малката семейна компания IPS с централа в столичния квартал Дружба 2. Фирмата е основана преди 28 години от баща му. Компанията е разработила система, която доставя електричество на труднодостъпни места, като например в пустинята. Токозахранващите продукти на фирмата се използват в над 56 държави от цял свят. Те намират приложение в нефтодобивната промишленост, телекомуникациите, енергетиката и отбраната.
    През септември IPS направи първа копка на завод в Кърджали, който трябва да започне работа през лятото на 2018. Ще се произвеждат токозахранващи системи, като до края на 2019 там се предвижда да работят 600 души. В централата в София, където е R&D отделът на фирмата, също се планира увеличение на екипа – от 90 души в момента до 140 души в рамките на две години. IPS планира да открие и втори завод – най-вероятно в Близкия изток, за да оптимизира транспортните разходи и времето за доставки.

    Повече за амбициозните планове на малката семейна фирма от Дружба 2 – вижте какво сподели пред Economy.bg Александър Рангелов, изпълнителен директор на IPS.

    Кой е Александър Рангелов?
    За плановете за завода в Кърджали

    Александър, кога очаквате да заработи заводът ви в Кърджали?
    Той е в строеж вече от два месеца и очакваме в края на лятото на 2018 да отвори врати.

    Какво ще се произвежда там и къде ще се изнася продукцията?
    Ще се произвеждат токозахранващи системи. Това е основният ни бизнес – системи за електрозахранване на откъснати от света места, предимно в Африка и Югоизточна Азия, също и в Северна Америка.

    Колко работни места ще бъдат разкрити?
    Фабриката ще отвори през 2018 и ще заработи със 100-120 души. Капацитетът за първия етап е 240 души. Постепенно ще продължим с набирането на персонал. При втория етап, който ще завърши в края на 2019, сме предвидили да достигнем 600 души.

    Какъв тип специалисти ще търсите и смятате ли, че ще успеете да ги намерите в региона?
    Подходящите специалисти, които търсим, са: електроинженери или хора, които са завършили местния техникум по електроника. В града има много добро училище. Наличната работна ръка ще ни бъде напълно достатъчна.

    Какъв производствен капацитет планирате за първия етап?
    120 млн. евро е стойността, заложена за годишния производствен капацитет.

    Какъв е размерът на инвестицията?
    32 млн. лв. за първия етап.

    Защо избрахте Кърджали? Какъв е потенциалът на града?
    Избрахме Кърджали на първо място заради страхотната подкрепа, която получаваме в лицето на кмета на общината, от самата община и от областната управа. Оказват ни изключително съдействие. Веднага се решават възникнали проблеми. Получавали сме пълно съдействие и подкрепа и нещата се случват наистина много бързо.

    Обмисляхте ли други локации?
    Естествено, беше нормално да помислим най-напред за София, тъй като централата ни е тук. Най-големите ни специалисти са в София. Но се сблъскахме с доста трудности и бавни, тромави процедури. В момента, в който опитахме да партнираме с общината в Кърджали, нещата потръгнаха моментално. Освен това за избора ни на града допринесе и факта, че от доста години там притежаваме собствен терен от 20 дка., което е предпоставка за скоростно изграждане. За нас това беше най-важно: да можем възможно най-бързо да изградим фабриката поради предстоящите ни проекти.

    Защо IPS планира да изгради следващата си фабрика в Близкия Изток?

    Планирате ли ново разрастване в други градове в България?
    Обмисляме и планираме разрастване. Но дали втората ни фабрика ще е в България, зависи от доста фактори.

    Обмисляте да е в друга страна?
    Точно така.

    На Балканите?
    Не. По-скоро в Близкия Изток, тъй като най-големите ни проекти са там. И за да сме конкурентоспособни, трябва да оптимизираме транспортните разходи и времето за доставка на продукт. Затова вероятно една от следващите ни фабрики ще бъде в Близкия изток.

    Достатъчно стабилен ли е регионът за подобна инвестиция?
    Така смятаме. Опитът, който имаме, и политиките на някои страни там дават надежда, че регионът е достатъчно стабилен поне в близкото бъдеще.

    Имахте планове за излизане на борсата в Ню Йорк. На какъв етап са тези планове?
    В момента това не седи на дневен ред, защото сме концентрирани върху разработката на нови продукти, на нови пазари, достигането до нови клиенти. Фокусираме се изцяло върху максимално бързото развитие и растеж на компанията. Може би в един следващ момент това би било нещо естествено, към което ще се ориентираме, но на този етап излизане на борсата не е на дневен ред.

    За плановете за централата в София

    Кои са основните разработки на компанията Ви? Къде намират приложение те?
    Това са основно токозахранващи системи. Те намират приложение в най-различни области, като напр. телекомуникациите, отбраната. В последно време се фокусираме върху токозахранващи системи за нефтодобивната промишленост. Знаете, Близкият изток е едно точно такова средище и има концентрация на подобни компании и такава инфраструктура. На второ място се фокусираме върху откъснати места от планетата, в които хората нямат никакъв достъп до електропреносна мрежа. За тях ние разработваме и произвеждаме технологии и системи, които произвеждат ток от възобновяема енергия, съхраняват тази енергия в акумулаторни батерии, и я доставят до крайните потребители. По този начин даваме възможност на хора, откъснати от света, да имат достъп до образование, до здравеопазване и да получават услуги, които ние приемаме за даденост, но за тях те са недостъпни.

    За кои страни разработвате подобни системи?
    Това са страните от Централна и Южна Африка, от югоизточна Азия като Мианмар, части от Индонезия, части от Пакистан.

    Кои са основните ви конкуренти на глобалния пазар?
    Тъй като сме специализирано производство и имаме много опитен R&D отдел, базиран тук, не се опитваме да се налагаме на развитите пазари, където има голяма конкуренция, а винаги се стремим към трудните пазари, където има непосилни за някои компании условия за експлоатация на продукти. Например, представете си в Обединените арабски емирства или в Саудитска арабия, където температурите достигат 48-50 градуса лятото, и въздухът е силно запрашен и влажен, там не всяка електроника може да работи. Именно за тези региони ние разработваме нашите продукти. Те са и с военен сертификат за качество, което ги прави изключително подходящи и устойчиви на тези условия. Там нямаме почти никаква конкуренция и ние се фокусираме върху тези пазари. Искаме да използваме нашите силни страни, а не да се борим с голямата конкуренция на развитите пазари.

    Споменахте, че имате R&D отдел тук. Колко служители имате в офиса в София?
    В София в момента имаме около 90 служители. R&D отделът ще остане тук, а във фабриката в Кърджали ще се произвежда стандартна продукция.

    Планирате ли разрастване и в София?
    Планираме също и изграждането на наша собствена сграда, която ще бъде като централа. В момента тук сме 90 души и може би екипът ще бъде увеличен до около 140 човека в рамките на две години.

    IPS e семейна фирма, основана преди 27 години. Какво даде тласък на бурното развитие на компанията днес?
    Бурното развитие на компанията се дължи най-вече на инвестициите в разработки, в бизнес развитие и маркетинг, и изследването на тези далечни и сложни пазари. Но най-вече това се дължи на инвестициите в R&D отдела за подобряване на съществуващите ни продукти и за разработка на нови, отговарящи на пазарните тенденции. Защото колкото голяма и добра фирма да си, ако нямаш съответния добър и иновативен продукт, който да наложиш на пазара, то тогава той няма как да те приеме.

    От малка семейна фирма към компания с големи поръчки и известни инвеститори: фактори за успех и предизвикателства

    Как една малка семейна фирма успява да привлече значителни инвестиции и огромни поръчки?
    Именно с фантастичните продукти, които правим, с огромното ноу-хау, което сме натрупали през годините, с уникалния R&D отдел. Уникални разработчици и радиоинженери имаме в екипа. Интересът към нас от чужди инвеститори, които се присъединиха към компанията, дойде след спечелването от нас на най-значимата световна награда по отношение на системите за електрифициране, използващи съхранение на енергия. Това са точно системите за откъснатия Трети свят. Всъщност ние разработихме система, която спечели първо място измежду 1300 конкуренти. Това беше в Германия през 2014. Оттогава се породи и интересът на големи чужди инвеститори към нас.

    Кои са тези инвеститори?
    Първоначално като инвеститор в компанията влезе BlackPeak Capital – това е международна компания, която управлява пари на Европейския инвестиционен фонд. С тях като акционер в IPS се присъедини и американският фонд за чисти технологии PostScriptum. Това беше година, след като спечелихме тази награда и се видя за какъв потенциал на световния пазар може да се надяваме да реализираме. Преди девет месеца към компанията се присъедини и една голяма гръцка група MYTILINEOS Group, оценявана за милиарди. Тя също придоби дял от компанията, но групата не е толкова финансов, колкото стратегически инвеститор. Те се занимават с изграждане на конвенционални електроцентрали в много държави в Африка и Азия. Разчитаме на тях за подкрепа за развитието на нови пазари.

    Кои са основните предизвикателства за една малка компания при такъв бурен растеж и за Вас като мениджър?
    Най-голямото предизвикателство е точно това бързо развитие, защото само по себе си то води до известно количество хаос. Това не е нормално развитие. Всичко трябва да стане бързо, за да не изпуснем момента на чуждите пазари, да не изпуснем тези големи поръчки. Има твърде много неща, които трябва да се свършат едновременно. И, естествено, някой трябва да менажира този растеж и да внимава да не се пропука някъде системата.

    Да те награди лично Илън Мъск!

    Илън Мъск Ви награди за разработената от вашия екип електрозахранваща система за Hyperloop. Може ли да разкажете повече за Вашия принос и какво е чувството да бъдеш отличен от един от най-големите иноватори на нашето време?
    Нещо неописуемо. Още повече, че един от най-големите иноватори на нашето време е мой личен идол в света на технологиите и иновациите. Ние бяхме част от един от отборите, които участваха в състезанието, обявено от Spacex, за т.нар. Hyperloop – транспортът на бъдещето. Ние бяхме поканени да разработим захранването на капсулата, която взе участие в състезанието. Приложихме и доразработихме захранването – част от Exeron системата ни, която взе тази световна награда за иновации в Германия през 2014. Това беше много високо оценено. Направи страхотно впечатление, защото тази капсула може да бъде захранвана не само от конвенционална електроенергия от мрежата, но и от соларни модули, вятърни турбини, т.е. от възобновяема енергия. И ние предоставихме тази възможност чрез нашето захранване. Имаше много критерии за оценка, но голяма тежест логично имаше иновацията, за която ние допринесохме чрез електрозахранването на капсулата. Това доведе до спечелването на не коя от трите награди, а точно наградата за иновации. И да ти я поднесе Илън Мъск е нещо, което не може да се опише с думи.

    Може ли да се каже, че вашата разработка ще участва в транспорта на бъдещето?
    Тя участваше в състезанието. Получихме награда. Направихме голямо впечатление и се надяваме тя да бъде част от цялостното електрозахранване на този Hyperloop. Представете си една тръба, която минава невинаги през територии, които са електрозахранени и трябва да се намери алтернативно електроснабдяване. И ние предоставихме именно тази възможност. Надяваме се да бъдем част от тази история.

    България е на едно от последните места в ЕС по иновации. Вие записвате името си именно с награда за иновации. Какво означава това признание за Вас като българин?
    Това означава, че в България има страхотни фирми, които са способни да произвеждат иновации. За да може една фирма да остане на чуждия пазар, тя трябва да произвежда иновации. Но няма никаква подкрепа в това отношение и всеки трябва да се бори сам за себе си. Ако не е достатъчно търпелив, нахален и досаден, няма как да се стигне до такова признание.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 минути
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 56 минути
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 2 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 18 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 18 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 19 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място