сряда, 22 ноември 2017  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  584 прочитания

  Още инвестиции в България обеща италианският премиер

  14 ноември 2017, 17:21 a+ a- a

  На базата на добрите икономически отношения можем да говорим за още инвестиции в България, подчерта италианският министър-председател Паоло Джентилони след среща с премиера Бойко Борисов в Рим, съобщи правителствената пресслужба.

  Джентилони посочи, че България поема Председателството на ЕС в труден и важен за Съюза момент. ЕС е изправен пред Брекзит и ще трябва да покажем своето единство, каза италианският министър-председател.

  Той посочи също, че в разговорите е разгледана позицията на ЕС и държавите-членки по въпроса с овладяването на мигрантската криза и оцени високо усилията на България за справяне с натиска по външните за ЕС граници, въпреки че не е в Шенгенското пространство, в което заслужава да бъде.

  Джентилони посочи, че с Борисов имат обща позиция за развитие на отношенията на ЕС със страните от Западните Балкани. Като подчерта експертизата на България за региона и предстоящата през май среща на върха ЕС-Западни Балкани, той изрази очакването си за напредък на процеса на евроинтеграция.

  За 2016 износът за Италия е в размер на 2.1 млрд. евро (2-ро място в българския износ след Германия и ръст от 1.5% спрямо 2015), авносът от Италия е в размер на 2.06 млрд. евро (3-то място в общия внос на България, след Германия и Русия, с ръст от 3.6% спрямо 2015). Салдото за България е положително и възлиза на 102.7 млн. евро.

  За 2016 преките италиански инвестиции у нас възлизат на 7.3 млн. евро.

  Нагоре
  Отпечатай
   

  преди 14 часа
  С 14% е нараснал износът ни от началото на годината
  По този показател се нареждаме в първата петица на страните от ЕС
  преди 19 часа
  Пет тенденции, които ще доминират технологичния свят през 2018
  Чатботовете ще стават все по-умни, а „Индустриалният интернет на нещата“ все по-често ще намира място в технологичните системи на бизнеса, прогнозират от Progress
  преди 19 часа
  България отбелязва Европейската седмица на професионалните умения
  Проектът преминава под мотото „Открий своя талант”
  преди 20 часа
  Злато за България от Международна олимпиада по астрофизика
  Българските ученици завоюваха два медала и почетна грамота