четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3154 прочитания

    България отбелязва Европейската седмица на професионалните умения

    Проектът преминава под мотото „Открий своя талант”
    21 ноември 2017, 10:36 a+ a- a

    България става част от инициатива на Европейската комисия, посветена на кариерното развитие. Европейската седмица на професионалните умения се провежда между 20 и 24 ноември и цели да покаже, че повишаването на квалификацията е ключ към успешна кариера.

    Проектът преминава под мотото „Открий своя талант” и се провежда паралелно във всички страни членки на Европейския съюз чрез мрежа от посланици. Те имат задачата да популяризират инициативата на местно ниво - в онлайн пространство и на различни събития.

    Аглика Адамова – експерт в сферата на човешките ресурси с 10-годишен стаж в областта, е избраният от Европейската комисия посланик за България.

    „За мен е чест да бъда посланик на тази страхотна инициатива. От опит мога да кажа, че посещаването на различни курсове и обучения помага на хората да се усъвършенстват и да намерят работата, която ги удовлетворява. Смятам, че България може да прилага още по-успешно европейските практики за кариерно развитие на хора от различни възрасти, което ще раздвижи пазара на труда.” – споделя Аглика Адамова.

    В рамките на седмицата Адамова ще има задачата да информира българите, че могат да получат професионална подготовка в специализирани училища, центрове и институции. Тя ще подкрепя компаниите, инвестиращи в усъвършенстването на своите служители, и младите хора, които все още търсят своя талант.

    Статистиката сочи, че 52,6% (2015) от българските младежи участват в курсове за професионална подготовка. Процентът на заетостта сред хората между 20 и 34 години, преминали такива обучения, достига 64.2% (2016). 17,7 на сто (2016) пък са нискоквалифицираните възрастни с основно или по-ниско образование.

    „Нашата основна задача е да направим професионалното образование и обучение първи избор на хората. Това е целта на Европейската седмица на професионалните умения”, коментира Мариан Тисен - еврокомисар по заетостта и социалните въпроси.

     „Най-конкурентоспособните държави в ЕС, а и в света, са тези, които инвестират най-много в професионалните умения на своите граждани”, добавя Жири Катайнен - заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за заетостта, икономическия растеж, инвестициите и конкурентоспособността.

    Европейската седмица на професионалните умения се провежда за втори път, като през 2016 г. бяха организирани близо 1000 различни събития в цяла Европа, в които се включиха 800 000 души. Очакванията са тази година броят на участниците да бъде още по-голям. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 4 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 5 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 7 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 9 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк