четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3491 прочитания

    ЕК: Увеличават се преждевременно напускащите училище в България

    Разходите за образование се увеличават, но продължават да бъдат по-ниски в сравнение с ЕС, сочи доклад на Еврокомисията
    24 ноември 2017, 13:50 a+ a- a

    Обратно на общата тенденция в ЕС, делът на преждевременно напускащите училище (на възраст 18 — 24 години) в България се увеличава: 13,8% през 2016 в сравнение с 10,7% средно за ЕС. Това сочи годишният доклад на ЕК за образованието у нас.

    Големият брой на отпадащите всяка година се свързва със социално-икономически фактори, трудности от образователен характер и във все по-голяма степен — емиграцията.

    Разходите за образование се увеличават, но продължават да бъдат относително ниски в сравнение с ЕС, се допълва в доклада. 

    Броят на учениците през 2016 е намалял със 17% в сравнение с 2002 поради ниската раждаемост и емиграцията. През последното десетилетие най-драстичният спад се наблюдава в средното образование (- 30%). Броят на учащите във висшето образование се увеличава до 2009, но оттогава започва да намалява.

    Твърде ниските резултати по отношение на основни умения в рамките на PISA 2015 се обясняват с комбинация от фактори в системата на образованието. И при трите изследвани предмета делът на учениците с ниски постижения остава един от най-високите в ЕС. През 2015  ниските резултати в България са около два пъти повече спрямо средните резултати за ЕС: 37,9% спрямо 20,6% по природни науки, 41,5% спрямо 19,7% по четене и 42,1% спрямо 22,2% по математика.

    35% от завършилите висше образование работят на длъжност, за която обикновено не се изисква образователно-квалификационна степен за висше образование (средно за ЕС:25%). Делът на завършилите висше образование показва дисбаланси по сектори: през 2015 50% от завършилите висше образование са учили социални науки, стопанско управление и право (средно за ЕС: 33%), а само 7% — науки свързани със здравето (ЕС - 28: 13%).

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 12 минути
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 16 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 17 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 17 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 18 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 19 часа