събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    8320 прочитания

    JA България стартира европейска платформа за обучение по предприемачество

    Неправителствена организация у нас отбеляза своята 20-та годишнина
    30 ноември 2017, 16:42 a+ a- a

    Нов модел за развиване предприемачески компетентности и образование в България, основан на публично-частно партньорство, беше иницииран вчера от JA България. Стартът на ЕE-HUB (European Entrepreneurship Education Hub) беше обявен по време на Международния форум „Инвестираме в хората, преобразяващи Европа – чрез образование и иновации“, с който Джуниър Ачийвмънт отбеляза своята 20-а годишнина.

    Благодарение на стратегическата визия и финансиране в размер на 300 хиляди долара от страна на Фондация Citi, EE-HUB стартира едновременно в няколко европейски държави – освен у нас, още в Румъния, Чехия, Словакия, Унгария и Турция.

    „Целта на EE-HUB в България, като част от новия европейски център за предприемаческо образование, ще бъде разработването и прилагането на национални политики в контекста на препоръките на Европейския съюз, включително и разработването на дългосрочна национална стратегия за развитие на предприемаческите компетентности и образование, като ключов фактор за успешното икономическо развитие на страната и просперитета на българското общество“, коментира Милена Стойчева, изпълнителен директор на JA България

    „Днес е вълнуващ ден за нашата организация, защото поставяме началото на  дългосрочна и устойчива инициатива, която вече е добра практика в страни като Дания и Израел. За мен е чест JA в България да стартира EE-HUB, защото за изминалите 20 години с много труд и постоянство се утвърдихме като организацията, допринесла за създаването на предприемаческа екосистема в България. С радост продължаваме да работим за изграждането и на следващото поколение предприемчиви хора, които да преобразят облика на страната ни“, посочи още тя.

     
    Какво представлява EE-hub?
    EE-hub е мрежа от хора и организации с експертни познания в сферата на обучението по предприемачество. Целта на тази мрежа е наистина да събере най-добрите умове заедно, така че да подобрим образователния процес.
    Колко държави участват в този проект?
    Към днешна дата проектът обхваща цяла Европа, но в EE-Hub разполагаме с 45 експерти. В бъдеще бихме искали техният брой да нарасне поне до 100, ако е възможно, както и географският обхват на нашите дейности да се разшири. За момента организираме кръгли маси, срещи на различни места. Сега се стремим да впрегнем повече усилия на национално ниво в избрани държави.
    В какъв тип дейности ще се включат тези експерти?
    Има няколко сфери, в които работим. Например обучението на учители. Друга такава област са проучванията. Ако искате да убедите политиците, че това е правилната стъпка и най-добрият начин да бъде направена, задължително трябва да разполагате с данни. Трябва да докажете тезата си, че обучението по предприемачество е важно.
    Каква е ролята на България в този проект?
    България винаги е била активен участник в обучението по предприемачество както на терен, така и на ниво политика. Страната е малка и това ѝ позволява да направи промяна много бързо. Една от причините да се вълнуваме, че включваме България в дейностите на EE-Hub на национално ниво е, че знаем, че имаме невероятна подкрепа не само от Министерство на образованието, но също и от членове на Европейския парламент и други министерства, част от екосистемата в България.

    В лицето на държавата и институциите EE-HUB в България вече работи съвместно с редица ключови партньори –  Министерството на икономиката и Министерството на образованието и науката. Предстои покана и включване в инициативата на Министерството на финансите, Министерство на здравеопазването, Министерството на младежта и спорта, Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на културата, както и други държавни институции, които имат отношение по темата.

    През 2018 г. Джуниър Ачийвмънт България ще инициира и домакинства кръгли маси, експертни срещи и работни групи за разработване на стратегия и развитие на работата на EE-HUB. Сред първите компании, които осигуряват подкрепа за функциониране на инициативата в България, заедно със Citi, е Novartis.

    В следващите си сесии форумът „Инвестираме в хората, преобразяващи Европа – чрез образование и иновации“ представи примери на успешни образователни подходи, необходими за преодоляването на новите социални, икономически, културни, политически, екологични и технологични предизвикателства, пред които Европа е изправена.

    Изявени български и международни лидери очертаха новите тенденции и решения с фокус върху значението на „човешкия фактор“ и необходимостта от инвестиции в личното развитие на всеки човек.

    Вижте видео от откриването на Международния форум „Инвестираме в хората, преобразяващи Европа – чрез образование и иновации“
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 21 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 22 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство