събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4525 прочитания

    БСК пое ротационното председателство на АОБР за 2018

    Асоциацията на индустриалния капитал в България отчете дейността си като председател през изминалата година
    12 януари 2018, 12:33 a+ a- a

    На заседание на Управителния съвет на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР), проведено на 11 януари 2018 г., Българската стопанска камара (БСК) пое ротационното председателство на АОБР за 2018 г.

    В АОБР членуват национално представителните организации на работодателите – Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара – съюз на българския бизнес (БСК), Българска търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ).

    По време на заседанието досегашният ротационен председател на АОБР – Асоциацията на индустриалния капитал в България, отчете дейността на АОБР през 2017 г. За отчетния период АОБР е изработила и представила пред съответните компетентни институции и пред обществото 40 позиции, писма, жалби и сигнали. Освен това, е провела две пресконференции и 15 срещи с представители на изпълнителната, законодателната и съдебната власт. Основните теми, които бяха обект на внимание на АОБР през 2017 г., са свързани със състоянието на пазара на труда и човешките ресурси, бизнес климата, данъчната и осигурителната политика, реформата в енергетиката и др. През 2017 г. АОБР предприе стъпки за ускоряване присъединяването на Република България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD). Междувременно, Изпълнителният съвет на Консултативния комитет за бизнеса и индустрията към OECD (BIAC), одобри молбата на АОБР за членство в BIAC като наблюдател. Членството влезе в сила от януари 2018 г.

    Участниците в заседанието обсъдиха текущи въпроси, подлежащи на съответни действия и реакция от страна на АОБР, сред които хода на подготовка на държавния план-прием за професионалните гимназии за учебната 2018/2019 г., предложения за нормативни промени в областта на екологията, необходимост от реформи в сектор „сигурност“ и др.

    Основна дискусионна тема по време на заседанието беше ръстът на цените на електроенергията и необходимостта от ефективни действия на българските работодатели, насочени към преодоляване на задълбочаващите се проблеми. Беше взето решение за провеждане на протест, заедно с национално представителните синдикални организации, както и такива на браншово и регионално ниво. Работното предложение за дата на провеждане на протеста е 31 януари, което подлежи на допълнително съгласуване между организациите, вкл. в рамките на техните управителни органи.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 23 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 24 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство