сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4737 прочитания

    КНСБ против по-лесния внос на работници от трети страни

    Синдикатът смята, че са нужни мерки за връщане на квалифицираните българи у нас
    19 февруари 2018, 14:42 a+ a- a

    КНСБ се обяви против предложенията за промени, с които се цели по-лесен внос на работници от трети страни. Според синдиката са необходими мерки за връщане на квалифицираните българи у нас, а не промени за облекчаване на вноса на работници от трети страни.

    Президентът на КНСБ Пламен Димитров коментира последните предложения за промени в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, внесени от народни представители, които по думите му защитават исканията на част от бизнеса.

    Получилите достъп до българския пазар на труда хора от трети държави през миналата година са 5156 от 52 държави извън ЕС, като близо 4000 са за сезонна заетост до 90 дни, останалите са в режим на другите механизми за получаване на достъп - "синя карта" и единното разрешение за пребиваване и работа, посочи Димитров, цитиран от БТА.

    Според Димитров липсата на наплив на чужденци се потвърждава и от отношението на бизнеса и правителствата на две държави, които се сочат като донори за нашия пазар - Молдова и Украйна. Вече осми месец двете проектоспогодби не могат да бъдат финализирани, защото няма интерес, единствената финализирана е с Армения, допълни лидерът на КНСБ.

    Димитров счита, че няма причина да отпада както пазарния тест, така и списъкът на професиите, който върви с него за висококвалифицираните специалисти, които ползват режима на "синя карта". От КНСБ не виждат причина и да се увеличава общият процент от броя на работещите в даденото предприятия граждани на трети държава на 20% от сегашните 10%, както се предлага.

    С предложенията, които правят народните представители, се предлага разрешението за работа на чужденци да нарасне от три до пет години, посочи Димитров и допълни, че това означава автоматично на петата година чужденецът да стане постоянно пребиваващ и български гражданин. По думите му това не се знае дали е хубаво или лошо, но при всички случаи законодателят не трябва да бърза. Двата синдиката ще поискат тези предложения да бъдат обсъдени на тристранен съвет.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    преди 4 часа
    преди 6 часа
    EY и denkstatt се обединяват в една от най-големите консултантски компании в областта на ESG у нас
    denkstatt става част от мрежата на EY в Австрия, България, Румъния, Унгария и Словакия и ще бъде позната под марката EY denkstatt
    преди 7 часа
    Google отмени някои от изискванията си, касаещи служители на нейни доставчици
    Това може да помогне на технологичния гигант да избегне договаряне със синдикатите
    преди 22 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 1 ден