петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    27255 прочитания

    Българският „Ел Камино“ - 170 км пеша или с колело от Тунджа до Черно море

    Повече за най-новия многодневен тур в България научете от Владимир Димитров, председател на Сдружение „Зелена Странджа“
    02 март 2018, 11:42 a+ a- a

    Владимир Димитров е председател на Сдружение „Зелена Странджа“. По професия е лесовъд. Работил е повече от 10 години в няколко горски стопанства, включително и в Странджа. За кратко е директор на природен парк „Странджа“. През 2007 г. основава „Зелена Странджа“ - сдружение с нестопанска цел, чиято основна дейност е свързана с опознаване, опазване и популяризиране на Странджа. От 2015 г. редовно организира туристически и спортни мероприятия на открито - походи сред природата, състезания по бягане и колоездене, детски лагери и др.

    Нов многодневен маршрут, който разкрива красотата на Странджа, подготвят от Сдружение „Зелена Странджа“. Пътят носи името „Тур Странджа“ и пресича цялата територия на Странджа от запад на изток - от град Елхово до град Ахтопол. Общата му дължина е 170 км и ще се изминава пеша или с колело, съответно за 9 или за 3 дни.  

    „Целта на „Тур Странджа“ е да осигури възможност на повече туристи да опознаят Странджа по един приятен и безопасен начин. Надяваме се да се създаде един постоянен поток от свободно организирани туристи, който да стимулира развитието на туристическата инфраструктура в района, а също и да създаде допълнителен поминък за местните хора“, казва Владимир Димитров, председател на Сдружение „Зелена Странджа“. Вижте какво разказа още той за новия маршрут пред Economy.bg:

    Как се стигна до идеята за „Тур Странджа“? 

    Части от същия маршрут сме ползвали неведнъж за различни събития, като всеки път удължавахме разстоянието. Много често по време на нашите еднодневни преходи в Странджа туристите се интересуват от многодневни маршрути, за да могат по-дълго време да останат в планината, да разгледат повече забележителности и да се полюбуват на уникалната природа.

    Освен това в цялата страна, а и по света, през последните години има засилен интерес към по-дългите планински маршрути. Така например непрекъснато се увеличава броят на преминалите „Ком - Емине“ по билото на Стара планина, както и през поклонническия маршрут във Франция и Испания „Ел Камино“.

    Какъв е маршрутът?

    Маршрутът ще преминава през 2 града и 16 села, като разстоянието може да бъде и повече, ако туристите решат да разглеждат забележителности встрани от него или да продължат пътешествието си покрай морския бряг.

    Маршрутът е лек и приятен за минаване, следва широки горски или ненатоварени с трафик междуселски пътища. Повече от 70 км е по поречието на река Велека, 40 км е по панорамни билни пътища, а останалото разстояние е през равнинни горски и открити пространства.

    Поради спецификата на странджанския релеф и климат „Тур Странджа“ ще може да бъде преминаван почти през цялата година, ще бъде леснодостъпен и за деца.

    Колко време продължава преходът и каква информация ще е на разположение на туристите?

    „Тур Странджа“ ще се изминава пеша или с колело, съответно за 9 или за 3 дни, като всеки турист в зависимост от своите предпочитания, физическа подготовка и свободно време сам ще избира как да го премине и сам ще си планира програмата по дни. За да е възможно това, през следващите месеци от „Зелена Странджа“ съвместно с всички други заинтересовани институции, местни организации и хора ще съберем подробна и актуална информация за наличните туристически обекти за настаняване и хранене по маршрута и в близост до него, забележителностите, които могат да бъдат посетени и ще маркираме трасето с ясни отличителни знаци, за да няма проблем с ориентацията.

    Цялата информация ще бъде леснодостъпна чрез интернет сайт, а по-късно ще бъде издаден и пътеводител. В населените места и в обектите за настаняване също ще има информация.

    На какъв етап е проектът и как ще се реализира? 

    „Тур Странджа“ не е проект с осигурено финансиране, това е по-скоро идея, родена от нуждата и желанието на хората да посещават Странджа. Това ни кара да вярваме, че ще бъде и по-устойчива във времето и непрекъснато ще бъде надграждана. Търсим възможности за финансиране, но към момента сме още в начален етап, искаме да бъдем гъвкави и да не влизаме в рамките на някоя програма за финансиране под формата на европейски проект. Когато са ясни и най-малките детайли, ще дойде времето да кандидатстваме за финансиране на определени разходи чрез проектно предложение. Засега ще разчитаме на сътрудничеството на всички заинтересовани „Тур Странджа“ да го има. Много от дейностите ще бъдат изпълнени под формата на доброволчески акции.

    Кога тръгват първите туристи?

    Надявам се още тази година в края на лятото да имаме маркирано трасе и достатъчно общодостъпна информация, за да могат да тръгнат първите туристи на „Тур Странджа“. Преди това ще направим няколко пробни преминавания, някои от които скоростни - „Тур Странджа пеша за 24 часа“ и „Тур Странджа с колело за 12 часа“. Така ще привлечем вниманието и на туристи, и на спортисти, за да покажем невероятните възможности за туризъм, спорт, отдих и развлечения в Странджа планина. 

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 3 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 19 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 19 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 20 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство