събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6533 прочитания

    Екоорганизации настояват за ограничаване на пластмасовите торбички, чаши, бутилки и посуда в България

    Българското Черноморие е сред най-замърсените с микропластмаса в света
    22 март 2018, 10:49 a+ a- a

    Екоорганизации искат спешни действия за ограничаване на пластмасовите торбички, чаши, бутилки и посуда в България. Нуждата от адекватни мерки за справяне с пластмасовите отпадъци в природата не търпи отлагане, напомнят от „За Земята“ и „Грийнпийс“ – България. За това свидетелстват не само най-новите научни разкрития, че замърсяването с пластмаси в световните водоеми е много по-сериозно, отколкото се смяташе досега, но и вече известните факти за наличие на миниатюрни пластмасови частици в питейната вода, морската сол и морските дарове. 

    Българското Черноморие е сред най-замърсените с микропластмаса в света. Микропластмасата включва парчета от пластмасови изделия, влакна от изкуствени материи и гранули от козметични препарати, показват рзултатите от изследване на учени от БАН, проведено в рамките на кампанията „Грийнпийс“ за намаляване на пластмасовите отпадъци.

    Основните замърсители по плажовете и във водите на Черно море са торбички, бутилки, посуда и опаковки от бързи закуски. Веднъж попаднали в реките, а оттам — в морето, тези отпадъци се разпадат на пластмасови микрочастици, които морските животни поглъщат вместо храна. По този начин пластмасата се озовава на трапезата на любителите на морски дарове.

    За чиста вода трябва да сложим край на „бързата“ пластмаса, призовават екоорганизациите и припомнят, че днес, 22 март (Световния ден на водата), се навършва една година от началото на кампанията „Свободни от пластмаса“. 

    Трите основни проблема у нас са използването на еднократни пластмасови чаши за вода в детските градини, растящото потребление на пластмасови торбички за пазаруване и наличието на пластмасови бутилки от напитки в масово разпространените незаконни сметища и замърсявания в България.

    „Краят на масовото ползване на еднократни пластмаси е неизбежен, ако искаме да пием чиста вода, а не пластмасова супа", коментира Деница Петрова от „Грийнпийс“ – България.

    Друг сериозен проблем в световен мащаб са дрехите от полиестер и други изкуствени материи, които при всяко пране отделят стотици хиляди миниатюрни власинки. Te не се задържат нито от филтрите на пералните машини, нито от водопречиствателните станции и така свободно навлизат в морето или в питейната вода.

    „Крайно време е и България да забрани пластмасовите торбички за пазаруване. Съществуващата екотакса не променя постоянно растящото потребление на всички видове полиетиленови торбички у нас, огромна част от които бързо се превръщат в замърсяващи отпадъци в сметищата, деретата и морето", казва Евгения Ташева от „За Земята".

    В рамките на българското председателство на Съвета на ЕС министрите на околната среда ще решат какво да бъде предстоящото европейско законодателство за ограничаване на еднократните пластмасови изделия. Въпреки обещанията за справяне с проблема обаче, на всички събития от Европредседателството водата се сервира в пластмасови шишета, посочват от екоорганизациите.

    „За Земята“ и „Грийнпийс“ – България настояват за прозрачен процес на вземане на решения с участието на гражданите и призовават министъра на околната среда и водите да оповести план за ограничаване на прекомерната употреба на еднократни пластмасови изделия у нас.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство