вторник, 19 юни 2018  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1946 прочитания

  България и още 15 страни от ЕС ще работят за създаване на европейски суперкомпютър

  ЕК ще инвестира 1 милиард евро в тази свръх технология
  19 април 2018, 16:25 a+ a- a

  България и още 15 страни от ЕС правят предприятие за създаване на европейски суперкомпютър. Това ще е революция в медицината, сигурността, транспорта, обяви европейският комисар по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел на форум в София, организиран от МОН и Европейската комисия.

  Тя съобщи също, че през май ще предложи амбициозна дигитална стратегия, включваща изкуствен интелект и киберсигурност.

  Габирел предупреди и за риска, че ако не се действа сега, данните, произведени от европейските научно-изследователски центрове и индустрията, ще бъдат обработвани извън Европа. По този начин ще ставаме все по-зависими от външни за Европа изчисления, доставчици на данни и услуги. Това в крайна сметка ще подтикне европейските изследователи и иноватори да се преместят там, където имат достъп до висококачествените мощности за обработка на данни и високопроизводителните изчислителни технологии.

  "Затова нашата дългосрочна амбиция е ясна – да подкрепим създаването на съвместното предприятие EuroHPC и да имаме резултати и видими ползи не само през следващите няколко години, но и след 15, и след 20 години", изтъкна още еврокомисарят Мария Габриел.

  През февруари тя обяви плановете на Европейската комисия да инвестира 1 милиард евро в тази свръх технология, която предоставя важни решения на предизвикателствата на нашия ден в областта на медицината, климатичните промени, индустрията.

  Министър-председателят Бойко Борисов приветства инициативата на Комисията за създаването на център за дигитални технологии и изрази изрази задоволство от участието на България в изпълнението на плановете за създаване на европейски суперкомпютри. Необходимо е средствата от 1 милиард евро, които Европейската комисия отпуска за подготовката на суперкомпютри, да се използва в тази изключително конкурентна среда, посочи премиерът на международната конференция "Формиране на дигиталното бъдеще на Европа: Високопроизводителни изчисления за научни и промишлени приложения в изключителен мащаб".

  Той добави, че с този фонд и с мощните процесорни системи, начело с държави като Германия и Франция, европейските страни могат да се обединят и по-бързо да развият своите дигитални общества. Министър-председателят изтъкна, че развитието на супертехнологиите ще помогнат за по-бързата дигитализацията у нас и на Балканите, ще са стъпка към осигуряване на защита от кибератаки и мощен стимул за развитие на научните изследвания в редица области.

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 14 часа
  "Градус" набра 80 млн. лв. в първия ден на IPO-то
  IPO-то на производителя на птиче месо е успешно
  преди 15 часа
  ЕС и Австралия започват преговори за търговско споразумение
  Целта е да се премахнат пречките пред търговията със стоки и услуги r да се създадат възможности за малките и големите предприятия
  преди 16 часа
  Договорихме наемането на молдовски работници у нас
  Те ще могат да работят в България за срок от 1 година с възможност за последващо удължаване за общо до 3 години
  преди 16 часа
  Колите на Google Street View отново идват в България
  Google обяви, че ще актуализира Street View функцията на Google Maps за България