сряда, 23 май 2018  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5625 прочитания

  Боян Петров остава завинаги по склоновете на Шиша Пангма

  Спасителната акция беше прекратена
  16 май 2018, 12:48 a+ a- a

  Спасителната акция за изчезналия в Хималаите български алпинист Боян Петров е прекратена, съобщиха участниците в операцията. Днес екип от трима души са облетели района от базовия лагер до Лагер 3. В екипа са били и двама българи - Кирил Петков и Петко Петков. 

  „Днес направихме още един полет в екип от трима: капитан Surendra и ние двамата - искахме да се уверим с очите си още веднъж - стигнахме 7400 м височина (лагер 3) и после бавно прелетяхме до базовия лагер като се оглеждахме от всички страни - времето беше слънчево - качихме се от 1500 м до 7400 м без аклиматизация. След това в ниската част на планината направихме много заходи. Целия високопланински полет беше 1 час и 30 минути. За съжаление не открихме Боян, но сега можем да си тръгнем знаейки, че всичко възможно наистина беше направено. Специално искаме да благодарим на 10те приятеля на Боян, които вчера финансираха този полет директно, на невероятната група и организация на Китай, и на смелите пилоти на Simrikair, както и на всички българи, хора и институции, които помогнаха това да се осъществи! Бог да го прости Боян!”, написа във Фейсбук профила си Кирил Петков.

  Боян Петров е в неизвестност от 3 май, по данни на други алпинисти под Шиша Пангма. Китайските власти го смятат за изчезнал на 5 май. 

  Припомняме ви интервюто, което Economy.bg направи с Боян Петров преди две години: Всеки изкачен връх те прави уверен, че и другите върхове са постижими 

  Нагоре
  Отпечатай
   

  преди 5 часа
  Microsoft придобива компания, разработваща изкуствен интелект
  С технологиите си софтуерният производител се надява да подобри Cortana
  преди 5 часа
  Банкирането през мобилни приложения ще задмине това онлайн
  Този метод за достъп до личните средства ще стане по-популярен до 2019
  преди 20 часа
  преди 22 часа
  Откриха база за производство на бронирани автомобили в Самоков
  Инвестицията на “САМАРМ" е от близо 5 млн. лв.