сряда, 23 май 2018  RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  2073 прочитания

  Борисов: Балканите имат потенциала да станат едно от най-добрите места за живеене в Европа

  По думите на премиера лидерите на Западните Балкани ще могат да си тръгнат от София с ясна идея за финансиране на проектите
  16 май 2018, 15:24 a+ a- a

  Необходимо е взаимният ангажимент на Европейския съюз и Западните Балкани към реформи да се продължи. Това посочи министър-председателят Бойко Борисов на среща с премиера на Хърватия Андрей Пленкович.

  „Балканите имат потенциала да станат едно от най-добрите места за живеене в Европа, ако всички обединим усилията и енергията си към изграждането на инфраструктурните проекти, за да има икономическо развитие и просперитет за народите“, заяви още Борисов.

  Андрей Пленкович потвърди, че Хърватия ще инициира следваща среща на върха ЕС - Западни Балкани през 2020. Желанието му е тя да направи преглед на напредъка по проектите, стартирали в резултат на инициативата на Българското председателство, и да даде по-нататъшен тласък на процесите на сближаване на страните от региона с останалите държави в Европа.

  По думите на премиера основа заслуга за срещата в София между лидерите на ЕС и лидерите на Западните Балкани е най-вече на германския канцлер Ангела Меркел.

  Немалка част от основните транспортни, жп коридори, магистрали, дигитална инфраструктура, пристанища са изградени с европейско финансиране, а днес тук са и Световната банка, и ЕБВР, Европейската инвестиционна банка - шефовете им, и ще се работи, за да могат оттук лидерите да си тръгнат с ясна картина кое как ще се финансира.

  Нагоре
  Отпечатай
   

  преди 5 часа
  Microsoft придобива компания, разработваща изкуствен интелект
  С технологиите си софтуерният производител се надява да подобри Cortana
  преди 5 часа
  Банкирането през мобилни приложения ще задмине това онлайн
  Този метод за достъп до личните средства ще стане по-популярен до 2019
  преди 20 часа
  преди 22 часа
  Откриха база за производство на бронирани автомобили в Самоков
  Инвестицията на “САМАРМ" е от близо 5 млн. лв.