четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    4566 прочитания

    България е на дъното в ЕС по цифрови умения

    Броят на цифровизираните предприятия у нас е сред най-ниските в ЕС, отчита нов доклад
    18 май 2018, 16:12 a+ a- a

     

    България се нарежда на 26-о място сред 28-те държави-членки на ЕС по навлизането на цифровите технологии в икономиката и обществото. Това сочи индексът DESI за 2018. Страната ни запазва позицията си от миналата година с някои леки подобрения на резултатите, сочи нов доклад на Европейската комисия.

    В сравнение с предходната година България отбелязва напредък по отношение на свързаността и предоставянето на цифрови услуги. По-специално са се подобрили цифровите обществени услуги, което води до увеличение на броя потребители на електронното управление. Основните предизвикателства пред България са свързани с много ниското ниво на умения в областта на цифровите технологии у населението (както и сред младежите) и ниското ниво на внедряване на цифрови технологии в стопанската дейност. В частност, възможно е ниското ниво на този тип умения, наред с недостига на специалисти по ИКТ и недостатъчните инвестиции в цифровата инфраструктура, да са сред причините за забавянето на цифровизацията в България както в обществения, така и в частния сектор, се отбелязва в анализа.

    Вижте как се представя България при отделните показатели:

    Свързаност
    Общото покритие с фиксирани широколентови мрежи в България продължава да обхваща 95% от домакинствата, което е малко под средното ниво за ЕС (97%). Разпространението на широколентов достъп до интернет е нараснало леко до 59%, но остава много под средното ниво за ЕС от 75%. Що се отнася до покритието с мрежи 4G, България изостава от средното покритие за ЕС (91%) с едва 72%. При разпространението на мобилния широколентов достъп до интернет се отчита леко подобрение до 87%, което се доближава до средното ниво за ЕС от 90%. Индексът за цената на фиксирания широколентов интернет е 80, докато средният за ЕС е 87. Въпреки това, заради по-бързия напредък на другите държави от ЕС по отношение на повечето останали показатели, България остава в групата на държавите, демонстриращи много бавно развитие в областта на свързаността.

    Човешки капитал
    По отношение на човешкия капитал България отбелязва бавен напредък. Общото равнище на уменията в областта на цифровите технологии е сред най-ниското в ЕС, като то варира в големи граници при различните социално-икономически групи. Въпреки увеличението на броя лица с поне основни умения в областта на цифровите технологии от 26% през 2017 до 29% през 2018. България остава сред държавите в ЕС с най-ниски резултати. Това също така е свързано с ниския брой лица, които използват интернет, съставляващи 62% от всички лица на възраст 16-74 години.
    През 2018 броят на дипломираните специалисти в областта на ТНТИМ (точните науки, технологиите, инженерството и математиката), и по-специално ИКТ и математика, леко е намалял в сравнение с 2017. Ипециалистите по ИКТ съставляват 2,7% от общия брой заети лица.

    Използване на интернет
    Българите използват интензивно интернет за телефонни и видеоразговори: 85% от българите, които са използвали интернет през последните три месеца, са осъществявали телефонни или видеоразговори, като това е най-високата стойност в ЕС. Освен това нивото на използване на социални мрежи е сред най-високите в Съюза. От друга страна, българските потребители далеч не използват пълния потенциал на електронната търговия. През 2017 делът на интернет потребителите, които са поръчали стоки и услуги по интернет през последните 12 месеца (27%), е сред най-ниските в ЕС (при среден дял за ЕС от 68%). Броят на лицата, използвали онлайн банкиране, също е особено нисък – 9% от всички потребители на интернет (което съответства на 5 % от всички лица).

    Внедряване на цифрови технологии
    Възприемането на цифровите технологии от страна на предприятията в България става бавно. През последните години се появи постепенно развиваща се екосистема от цифрови и технологични предприемачи, но инвестициите в цифровизацията на икономиката все още са ограничени. Тези недостатъчни инвестиции, заедно с недостига на специалисти по ИКТ, са възможните причини за по-бавната цифровизация в България в сравнение с други държави членки. През 2017 броят на цифровизираните предприятия бе сред най-ниските в ЕС при равнище от 12%. Потреблението на социални медии или компютърни услуги в облак остава сред най-ниските в ЕС, съответно 9% и 5,5% от общия брой предприятия. Делът на МСП, които осъществяват продажби онлайн, също е много под средното за ЕС, съответно 7,1% спрямо 17,2%.

    Цифрови обществени услуги
    Що се отнася до електронното управление, България отбелязва бавен напредък макар и с по-бавни темпове в сравнение с други държави от ЕС. Предприети са редица мерки за подобряване на цифровите обществени услуги. Броят потребители на електронното управление е нараснал в сравнение с миналата година и в момента отговаря на средното за ЕС. През лятото на 2017 е приета Програма за цифровизацията на държавната администрация. Въпреки че някои дейности вече са в ход, редица проекти все още са в ранните етапи на изпълнение, като например централизираната ИТ система за регистриране на гражданите и въвеждането на нови документи за самоличност.
    По отношение на цифровите обществени услуги за предприятията личи значително подобрение - от 2018 данъчните декларации за юридически лица се подават само в електронен вид. За физическите лица това ще бъде по избор, като ще се стимулира чрез данъчно облекчение. България продължава да постига добри резултати по отношение на свободно достъпните данни: в момента има над 7000 бази от данни от различни национални и регионални администрации и агенции. Що се отнася до услугите за електронно здравеопазване, България остава под средното ниво за ЕС.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 минути
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 1 час
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 3 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 5 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 5 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка