четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    15122 прочитания

    dm иска да въведе нова професия в България – „Дрогерист“

    За професията и обученията на първите дрогеристи в страната разказват Евелина Великова, управител на dm България и Наталия Вълчева от ПГЕБ „Проф. д-р Асен Златаров“
    20 юли 2018, 11:44 a+ a- a

    Евелина Великова, управител на dm България

    Веригата за търговия с дрогерийни стоки dm работи за въвеждането на нова професия в България – дрогерист. Това са много добре обучени и компетентни консултанти, които познават състава на продуктите и могат професионално да помогнат на клиента да направи най-добрия избор. През миналата година служители на компанията, които владеят немски език, преминаха едногодишно обучение в Австрия заедно със свои колеги от всички страни, в които dm работи.  Тези колеги вече помагат в обучението на служителите в България и предават знанията и опита, които са усвоили през последната година.

    По аналогия на този курс 20 управители на магазини в София преминаха едногодишно обучение  в Професионалната гимназия по екология и биотехнологии „Проф. д-р Асен Златаров“ и вече работят като дрогеристи, макар че официално тази професия в България не съществува.

    Какво е да работиш като дрогерист, попитахме Лилия Петрова, управител на магазин от веригата, която премина обучението и вече прилага новите знания в работата си (вижте какво разказа тук). За обученията на първите дрогеристи в България и въвеждането на професията в страната разговаряме с Евелина Великова, управител на dm България и Наталия Вълчева, директор на ПГЕБ „Проф. д-р Асен Златаров“. 

    Защо dm България иска да въведе професията дрогерист в България?

    Какво е дрогерист и защо решихте да въведете професията в България?
    Евелина Великова: Дрогерист е професия, която в Германия и Австрия съществува от десетилетия. Това е една стара професия, която със създаването на веригата dm и други подобни, се възроди отново. Компанията dm в Австрия и Германия се грижи за нея, като взима ученици на допълнително обучение в магазините. Дрогеристът е базова професия за търговията с дрогерийни стоки и ние я виждаме като едно следващо ниво на тази форма на предлагане. При огромното разнообразие от над 14 хиляди артикула в нашите магазини за клиента е много трудно да се ориентира и намери подходящия за него продукт. Дрогеристът е човек, който има много задълбочени и специализирани познания за продуктите. Те учат ботаника, биология, химия и др., за да могат да консултират добре клиентите и да им помогнат да намерят подходящия за тях продукт. 

    Наталия Вълчева: Професия дрогерист в България все още няма. Това е една нова ниша в пазара на професиите. С dm работим по въпроса, но това е един сложен процес, който преминава през утвърждаване от Националната агенция по професионално образование и обучение (НАПОО), утвърждаване от министъра на образованието и включване в списъка на професиите за професионално образование и обучение.  

    Как въвеждането на професията ще промени търговията с дрогерийни стоки?
    Евелина Великова: Това е едно ново ниво за развитие на нашия вид търговия. Освен разнообразието от стоки, ние вече им предлагаме и компетентна консултация. Считаме, че тази нова професия ще помогне много на клиентското преживяване в магазините и ще развие сектора, в който оперираме. 

    За обученията на първите български дрогеристи

    Кога стартираха обученията за дрогерист и колко човека обучихте?
    Евелина Великова:  Първите обучения стартираха преди две години. Група от колеги от България и всички държави, в които оперира dm, бяха в Австрия на специализирано едногодишно обучение. Изборът беше измежду хора, които много добре владеят немски език, защото изискванията за обучението бяха много високи. Колегите бяха подложени на доста тежък курс по програма, по която се обучават австрийски дрогеристи.  Всички представители на българската група завършиха с отличие. Тези четирима колеги имаха задачата да пренесат познанието и австрийския модел в България. По модела от Австрия влязохме в партньорство с ПГЕБ „Проф. д-р Асен Златаров“ в София. В лицето на гимназията намерихме много добър партньор с компетентни преподаватели. С тях направихме едногодишен курс и обучихме 20 наши управители на софийски магазини. Те вече завършиха , преминаха успешно финални тестове и сега получават своите сертификати. 

    Ще продължители ли с обученията и какви са плановете ви занапред?
    Евелина Великова: Да. Искаме следващата година да направим поне още една група и да разпространим това знание в цялата страна. По-голямата ни амбиция обаче е да включим тази професия в Националния класификатор на професиите и специалностите. Работим върху това от известно време, не е никак лесен процес, но целта ни е да го прокараме дългосрочно. И до подобно обучение да имат достъп не само наши служители, но и ученици в подходящите професионални гимназии. 

    Кога се очаква професията да бъде официално въведена в България?

    Кога очаквате професията да бъде официално въведена в България?
    Наталия Вълчева: Процесът е доста сложен. Необходимо е да се разработи учебен план, ключови базови компетенции и умения, резултати от учене, материална база и т.н. Както и да се осигурят всички необходими средства, които обезпечават едно качествено обучение.  След утвърждаването от Управителния съвет на НАПОО, включването на професията в списъка се случва след издаване на заповед на министъра на образованието и науката. Надявам се това да се случи в рамките на следващата учебна година. От наша страна има силно изразено желание, тъй като това е нещо наистина ценно и полезно 

    Какво трябва да знае и умее един дрогерист?
    Наталия Вълчева: Учебната програма на курса включва обучение по седем предмета, три от които касаят и практическо обучение. Това са химия, ботаника и фармакогнозия, стокознание, фармакология, токсикология, козметика и фармация. Има и практическо обучение, при  което наученото се прилага в специализирани лаборатории.  Предвид професията, която упражняват, и предвид артикулите в магазините на dm България, след завършване на обучението курсистите трябва да познават състава и строежа на продуктите, основните компоненти, начина, по който са получени и въздействието върху човешкия организъм. Но най-важното е да правят подбор, да обобщават, да синтезират и да прилагат наученото в конкретна работна ситуация, така че да отговорят на потребностите и желанията на клиентите. 

    Като имате предвид, че хората все повече имат интерес към здравословното хранене и добрата биокозметика, е много важно да има кой да даде полезен и ценен съвет на всеки един клиент. На този етап, ако отидете в магазините на dm и потърсите управителя, той ще може да откликне на всичките ви въпроси. И то адекватно – могат да ви посъветват конкретно за вашия тип кожа, коса, да ви препоръчат точната слънцезащита, козметика, макиаж и т.н. Защото всичко това беше застъпено в рамките на обучението. 

    Какво е заплащането и какви са предимствата да се развиеш като дрогерист?

    Какво е възнаграждението на един дрогерист?
    Евелина Великова: Нашите служители получават заплащане, което е над средното за сектора. В случая ценното е повече в това, което колегите получават като добавена стойност. От една страна, те се чувстват стабилни в работата си, могат да обслужват по-добре клиентите, те се връщат отново, оборотът расте и фирмата е по-добре. От другата страна е личното развитие. Научавам, че колеги, които преминаха курса, промениха изцяло начина си на живот и режима си на хранене. Така че обучението дава много ползи както в личен, така и в професионален план. Фокусът за нас не е  върху това да получат бонус, че са станали дрогеристи, а да учат и да се развиват. Когато човек знае повече, има достъп и до други позиции и растеж в компанията. 

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 21 минути
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 2 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 3 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 5 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 6 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка