петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1109 прочитания

    Фандъкова: Инвестираме над 20 млн. лв. за възстановяване на минералните води на София

    Догодина минералната баня в Банкя ще бъде отворена за посетители
    15 юли 2019, 17:14 a+ a- a

    Инвестираме над 20 млн. лева за възстановяване използването на минералните води на София. Възраждаме знакови минерални бани, като една от тях е сградата в Банкя. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при проверка на строителните работи по сградата на банята в Банкя заедно със зам.-кмета доц. д-р Тодор Чобанов и кмета на Банкя Рангел Марков.

    "Тази година осигурихме 20 млн. лв. за реставрация на банята в Банкя, банята в „Овча купел“ и изграждането на първия общински аквапарк с минерална вода на 25 дка към новия парк „Възраждане“, посочи също Йорданка Фандъкова.

    Половината от реставрационните и строителни дейности на банята в Банкя са завършени и догодина по това време тя ще бъде отворена за посетители. Заедно с реставрацията на басейните изграждаме и инсталация, с която цялата сграда да се отоплява с минерална вода. Планираме и строителство на 25-метров басейн за плуване на ниво -1.

    Кметът Фандъкова припомни също, че по нейно настояване държавата прехвърли на общината и баните в „Овча купел“ и „Горна баня“. Целта е да се инвестира в реставрация на сградите и възстановяване на балнеолечебната и СПА дейност в басейните.

    Банята в Банкя е открита през 1911 г., тя е създадена по поръчка на цар Фердинанд и е дело на немския проф. Хохедер. Тогава е била най-големият и модерен балнеоложки център в Източна Европа. Към момента се работи по различните части на сградата в Банкя. Възстановяват се фасадите и покрива, ремонтират се ел. инасталации, ВиК, вентилационна система, басейните. Изградени са стълбища, асансьорна клетка. Ще бъдат възстановени и царските вани, съблекалните и настилките, които са керамика от началото на миналия век.

    Заедно с реставрацията на сградата кметът на Банкя и неговият екип имат задачата да направят анализ и да предложат работещ модел за управление. В момента се обсъждат пет варианта и се прави анализ, обясни кметът на Банкя Рангел Марков.

    В парк „Възраждане” се изпълнява проекта за аквапарк и закрит басейн с минерална вода, които се планира да бъдат готови до края на годината.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 10 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 15 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 16 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 16 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам