четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2796 прочитания

    Българи ще прекосят с лодка Атлантическия океан в опит за световен рекорд

    Експедицията ще бъде със специална кауза – стимулиране на донорството
    22 май 2020, 15:03 a+ a- a

    Десетокласникът Максим има реален шанс да постави и световен рекорд на Гинес – за най-млад гребец в света, прекосил океан

    16-годишният Максим Иванов от училище „Св. Георги“ в София и баща му Стефан Иванов, български финансист и предприемач, този юни се отправят на плаване, което може да донесе множество рекорди.

    Те ще предприемат пътешествие от Португалия до Бразилия с построената от тях гребна лодка NEVEREST след броени дни.

    Максим и Стефан ще прекосят Атлантическия океан и ще осъществят първата океанска гребна експедиция за България.

    Това ще бъде и първото в света плаване между Европа и Южна Америка на лодка с двама гребци. Десетокласникът Максим има реален шанс да постави и световен рекорд на Гинес – за най-млад гребец в света, прекосил океан.

    Експедицията на двамата българи ще бъде и със специална кауза – стимулиране на донорството. Гребците застават зад кампанията на Министерството на здравеопазването „ДА! ЗА ЖИВОТ!“, която цели да повиши информираността в обществото за даряването на органи и да окуражи повече хора да спасят живот, като бъдат потенциални донори след смъртта си.

    „Мечтаем да прекосим Атлантическия океан още от преди да започнем да строим лодката ни NEVEREST. Решихме да обвържем нашето пътешествие с донорството, защото за нас това е изключително важна кауза. В момента над 1150 българи чакат орган за трансплантация, а на година в страната ни се извършват едва 30-40 операции. Затова е важно всеки един от нас да се замисли и да осъзнае, че има възможността да спаси човешки живот без да ощети нито себе си, нито близките си“, споделят гребците.

    Лодката, с която бащата и синът ще се отправят на океанска експедиция, е направена от фибростъкло и е оборудвана с най-съвременни средства за комуникация и навигация – 7 сателитни устройства, 2 радиостанции, 4 компаса. Максим и Стефан създават NEVEREST в гаража си, като построяването им отнема година и половина. През това време те взимат уроци по гребане от двукратната световна шампионка Виктория Димитрова.

    Лодката вече е тествана в Черно и Егейско море. Максим и Стефан обикалят остров Тасос само за 48 часа, като по време на тази кратка експедиция преминават през две бури.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 3 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 4 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 4 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 5 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 5 часа