сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1550 прочитания

    От 1 август се въвеждат електронни направления за влизане в болница

    Ще се преустанови обикалянето на линейките в търсене на свободни болнични легла, посочват от Министерство на здравеопазването
    27 юни 2022, 14:30 a+ a- a

    „За изминалите 6 месеца въведохме в Националната здравно-информационна система (НЗИС) 15 електронни административни услуги. Това е улеснение не само за изпълнителите на медицинска помощ, за НЗОК и за министерството, но най-вече за хората. Пациентът вече е активен участник в процеса, т.е. – контрольор на прозрачността в здравната ни система, защото като пациенти вече можем да виждаме какво се случва с нас в системата – да проследяваме какви лекарства ни изписват, какви прегледи и изследвания са ни назначени и осъществени, като същевременно благодарение на дигитализацията вече не е необходимо да обикаляме от специалист на специалист с цялата си медицинска документация.“ Това посочи министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова на пресконференция относно текущата реализация и предстоящото развитие на електронното здравеопазване у нас.

    Здравният министър беше категорична, че електронното здравеопазване е ключова реформа, въз основа на която процесите в системата могат да бъдат управлявани по-адекватно – на базата на реални данни, количествени и качествени показатели. Дигитализацията е инструмент, който прави възможно извеждането на българското здравеопазването „на светло“.

    „Електронните данни ще ни помогнат за извършването на обективни анализи, а това на свой ред ще позволи правилното надграждане, планиране и доусъвършенстване на системата по начин, по който тя удовлетворява всички нас“, подчерта още министър Сербезова. Тя посочи, че добавена стойност от дигитализацията в сектора ще бъде и по-ефективното управление на освободените ресурси, в т.ч. и финансови. По този начин, по думите ѝ, ще бъдат преустановени и редица нерегламентирани практики.

    „През последните няколко месеца беше извършена тиха революция в нашето здравеопазване, а именно реалното въвеждане на електронното здравеопазване и дигитализацията. За здраве държавата, като публичен ресурс, ежегодно разходва около 7 млрд. лв. Въпреки това до момента тези средства „не бяха обхванати“ от електронното здравеопазване“, отбеляза от своя страна началникът на кабинета и председател на НС на НЗОК доц. Васил Пандов.

    Той припомни, че: „От 1 юни всички прегледи на пациенти при ОПЛ и специалисти в извънболничната помощ се подават в НЗИС. От 1 август и процесите в болничната помощ ще бъдат дигитализирани, т.е. направлението за хоспитализация вече ще бъде електронно, а с него и епикризата на пациента. Ще бъде ясно в кои болнични структури, колко пациента, с какви диагнози и кога са постъпили и изписани. По този начин ще се преустанови обикалянето на линейките в търсене на свободни болнични легла“, уточни началникът на кабинета.

    На база постигнатото и предстоящото по отношение изграждането на НЗИС ще могат да се извършват всякакви детайлни анализи, като например кои са най-честите заболявания в популацията, кои са най-често назначаваните изследвания, най-често съществуващите придружаващи заболявания и т.н., посочи доц. Пандов. Той каза, че вече е изработен проект на нормативен акт, с който се регламентират структурата на НЗИС, нивата на достъп до данни, начинът на идентификация на лицата, както и цялата правна рамка на системата.

    В рамките на пресконференцията здравният министър съобщи, че от юни до декември предстоят още: въвеждането на електронната хоспитализация; на електронното подаване на информация за дейностите, извършени в ЛЗБП; надграждане на пациентското досие с въвеждане на всички медицински документи от началото на текущата година; въвеждане на е-пациентски лист или достъп до досието на медицинските специалисти; обхващане на денталната помощ от страна на НЗИС; както и въвеждането на електронните протоколи за скъпоструващи лекарства.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 44 минути
    Google отмени някои от изискванията си, касаещи служители на нейни доставчици
    Това може да помогне на технологичния гигант да избегне договаряне със синдикатите
    преди 16 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 17 часа
    Турция ще предлага визи за дигитални номади
    Могат да кандидатстват жители на ЕС, на Обединеното кралство, САЩ, Канада, Швейцария, Русия, Украйна и Беларус
    преди 18 часа
    преди 18 часа
    FlixBus с нови маршрути от и до България за лятото
    Нови линии ще свързват София и Атина, Бургас и Истанбул, както и Румъния с българското Черноморие
    преди 21 часа
    Дава се възможност бебетата да бъдат ваксинирани срещу коклюш по-рано
    В България регистрираните до момента случаи на коклюш са 314, спрямо 4 за същия период на 2023 г.