четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5834 прочитания

    БТПП: Данъкът върху лихвите по депозитите ще удари доходите на хората

    Лихвите по стари депозити също могат да бъдат облагани
    22 октомври 2012, 16:50 a+ a- a

    Въвеждането на новия данък лихва за депозитите ще намали доходите на физическите лица, считат от Българска търговско – промишлена палата (БТПП).

    Налогът ще насърчи част от физическите лица да изтеглят своите депозити, за да не плащат данъци, което ще се отрази негативно на банките, предупреждават още от Палатата.

    Според тях новият данък ще рефлектира негативно и на позицията на България в международните класации – "Индекс на правене на бизнес" (World Bank), "Индекс на икономическа свобода" (Heritage Foundation, Wall Street Journal), "Най-добри страни за бизнес" (Forbes).

    От БТПП настояват въпросът за новия данък да бъде внесен за разглеждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

    Те предлагат, ако данъчните промени бъдат приети, лихвите по минимално гарантирания лимит по депозити съгласно Закон за гарантиране на влоговете в банките да бъдат необлагаеми.

    Междувременно стана ясно, че лихвите по стари депозити също може да бъдат облагани. Това уточнение направи зам.-председателят на бюджетната комисия към парламента и депутат от ГЕРБ Димитър Главчев пред „Дарик”.

    Той обясни, че реално биха могли да се облагат и лихвите за минали периоди, защото данъкът се начислява в момента, в който са получени доходите. Така при депозит, направен преди влизането в сила на новия данък, чийто падеж е след 1 януари 2013 г., ще се начислява данък върху лихвите за целия период, допълни Главчев.

    Според него евентуален компромис би могъл да се направи, ако банките позволят предоговаряне на условията по договорите и се съгласят да начислят лихви до края на 2012.

    Предложението на правителството от 1 януари 2013 доходите от банкови лихви да бъдат извадени от графата „необлагаеми” вече мина на първо четене в бюджетната комисия на Парламента.

    Доходите от лихви ще се облагат с данък от 10%. Данъкът ще се удържа и внася от търговските банки в срок до края на месеца, следващ тримесечието на начисляване на лихвата.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 минути
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 16 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 17 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 17 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 17 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 19 часа