петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    12870 прочитания

    В какви насоки трябва да се развива България?

    Вижте какво сподели британският посланик Джонатън Алън по време на публична лекция, организирана от Атлантическия клуб в България
    11 април 2013, 17:32 a+ a- a

    Трябва да бъдем не само оптимистично настроени към заобикалящите ни процеси, но и активна част от тях. Това заяви Н.Пр. Джонатън Алън, посланик на Кралство Великобритания в България. В рамките на публична лекция на тема „Да бъда оптимист или песимист за България?- наблюдения след една година от встъпването ми в длъжност”,  организирана от Атлантическия клуб в България съвместно с посолството на Кралство Великобритания, дипломатът коментира тенденциите, които според него ще окажат силно влияние върху бъдещето на страната.

    Посланикът сподели, че за периода от встъпването си в длъжност през 2011 силно впечатление му е направил негативизмът на част от българите и че се надява тази енергия да бъде впрегната в стремеж и действия, които да доведат до промяна. Н.Пр. Джонатън Алън подчерта, че страната ни се развива в правилната насока и той е оптимист за нейното бъдеще.

    Според посланика българите трябва да престанат да описват държавата си като „малка страна”. По неговите думи трябва да осъзнаем, че като мащаби съответстваме на Австрия и Швейцария и сме ценен партньор, който следва да бъде по-активен във външната си политика, а не просто да чака да види „какво ще му се случи”.

    Н. Пр. Джонатан Алън изтъкна геополитическото ни преимущество като мост между Европа и Азия. Дипломатът е на мнение, че страната ни би могла да извлече големи ползи, ако задълбочи партньорските си взаимоотношения с Турция.

    Като основни проблеми посланикът набеляза високата степен на неграмотност сред ромското население, което скоро ще съставлява съществена част от работната ръка в страната, и тромавата ни съдебна система. Решения по думите му трябва да се търсят в централизирано управление с по-висока прозрачност, както и в поемането на персонална отговорност от всеки един член на обществото.

    Н.Пр. Джонатън Алън, посланик на Кралство Великобритания в България за стъпките, които страната ни би могла да предприеме, за да бъде по-успешна
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 14 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 15 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 17 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 19 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк