петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    20035 прочитания

    Ще изместят ли компютрите хората от работните им места?

    За кои професии има риск хората да бъдат изместени от компютрите и как да се подготвим за промените, д-р Карл Фрей, изследовател от Оксфордския университет, пред Economy.bg
    20 февруари 2014, 10:50 a+ a- a

    Почти половината (47%) работни места в САЩ могат да бъдат автоматизирани през следващите две десетилетия, сочи проучването на Оксфордския университет – The Future of Employment: How Susceptible are Jobs to Computerisation? „И макар анализът да е фокусиран върху САЩ, от него могат да се правят заключения за бъдещето на заетостта и в други страни”, коментира д-р Карл Фрей, съавтор на доклада.

    Economy.bg се свърза с д-р Фрей, за да ни разкаже повече за професиите, които са най-застрашени от автоматизация, и за технологиите с потенциал да заменят човешкия труд.

    Свързани новини

    Д-р Фрей, как компютризацията ще се отрази на пазара на труда в бъдеще?
    Има два важни фактора, които трябва да се отчитат. Първо, ако компютризацията през последните 30 години основно е била ограничена до рутинни задачи в производството, с нарастващата достъпност на Big Data тя ще засегне по-широк кръг от професии в секторите логистика, транспорт, услуги, продажби и администрация. С други думи, компютризацията ще засегне области, които преди се считаха за сигурни убежища особено за хората с умения. Второто нещо, което установихме, е, че компютрите е по-вероятно да вършат работата на по-ниско квалифицирани и по-ниско платени служители. Това означава, че тенденцията, която наблюдавахме през последните 30 години, на намаляване на търсенето на хора на средни позиции, ще бъде прекъсната. И за много от хората, които се преместиха от позиции в производството със средни нива на заплащане към позиции в сектора на услугите, изискващи ниска квалификация, сега има риск работата им да бъде автоматизирана. Това са двете основни тенденции, които установихме.

    Credit: Carl Benedikt Frey and Michael A. Osborne


    Напредъкът в кои технологии ще доведе до замяна на човешкия труд?
    До голяма степен тук отново става дума за Big Data. Ако в миналото бяха автоматизирани по-скоро рутинни задачи, сега с увеличаването на изчислителната мощ на компютрите и наличието на все по-големи масиви от данни, компютрите могат по-добре от хората да засичат различни модели в данните. Смятам, че това е ерата на Big Data. Именно Big Data ще се превърне в основен фактор на пазара на труда.

    В кои сектори машините се справят по-добре от хората?
    Машините като цяло се справят по-добре от хората при рутинните, повтарящи се задачи, какъвто беше и случаят през последните десетилетия. Но сега те могат да се справят с всичко, свързано с архивиране и обработване на информация. Компютрите са по-добри от хората в архивирането на информация и в намирането на модели в големи масиви от данни. Но смятам, че ние все още имаме конкурентни предимства, когато става дума за социална интелигентност и особено за креативна интелигентност.

    Имате ли данни колко работни места са били унищожени през последните години в резултат на технологичните иновации?
    Не, за съжаление нямаме такава информация.

    Кои страни ще бъдат засегнати в най-голяма степен от компютризацията?
    Нашият анализ беше фокусиран върху САЩ. Така че нямаме конкретни данни за други държави, но като цяло това ще са страни с множество заети в производството, транспорта и логистиката. С други думи ще бъдат засегнати доста страни.

    Можем ли да очакваме социални и политически промени в резултат от замяната на човешки труд?
    В исторически план има доста такива примери, като през последните години те вече са по-малко. Смятам, че до голяма степен зависи от това, колко бързо ще се осъществи процесът на автоматизация и дали той ще остави без работа големи маси от хора. Считам, че е абсолютно възможно да има политически и социални промени – какви точно обаче няма как да знаем.

    Какво трябва да направят властите в отговор на новите тенденции на пазара на труда?
    Има няколко неща, които властите могат да направят в краткосрочен и дългосрочен план. Най-важното обаче е да се гарантира, че служителите придобиват точните умения, за да се конкурират на пазара на труда. Това, което установихме, е, че тези умения до голяма степен са свързани със социалната и креативната интелигентност. Затова например децата трябва да започнат да се учат да работят с компютри от по-рано в училище. Компютърното програмиране вероятно трябва да стане важна част от образованието ни, и то от много ранна възраст. Това са мерките, които властите биха могли да предприемат в краткосрочен план. Освен работа с компютри от по-рано, би било добре да се обърне внимание и на това какви възможности за създаване на бизнес предлагат компютрите. Защото малкият бизнес беше основният двигател за създаване на работни места в повечето развити страни през последните десетилетия.
    Така че това, от което имаме нужда, е хората да могат да работят с компютри по креативен начин и така да създават нови работни места. Върху това основно трябва да се фокусират властите в краткосрочен план.
    Очевидно, ако темпото на технологичния прогрес се ускори и работната сила не се адаптира достатъчно бързо към тези промени, мерки, като въвеждане на отрицателен подоходен данък или гарантиран базов доход може би биха били подходящи в бъдеще.

    В миналото технологичният прогрес винаги е водил до създаване на по-голяма заетост, макар и в по-дългосрочен план. Защо днес ситуацията изглежда различно?
    Спорно е дали ситуацията днес е различна. Аз лично мисля, че различното сега е, че новите позиции изискват все повече когнитивни умения. Това означава, че хората трябва да са по-склонни да се адаптират към новите обстоятелства, ако е нужно дори да се преквалифицират. Вероятно това е голямата разлика в сравнение с миналото.

    Може ли компютризацията да създаде нови възможности за заетост на хората, останали без работа в резултат на автоматизацията? Какви биха могли да бъдат те?
    До голяма степен така се е случвало в миналото. Много позиции в производството са били автоматизирани, като в същото време са били създадени много нови работни места, особено в сектора на услугите. Така че очевидно това се е случвало и вероятно ще продължи да се случва. Там, където е вероятно да станем свидетели на създаване на работни места, са области, изискващи социална и креативна интелигентност.

    Какъв съвет бихте дали на младите хора? Каква квалификация и умения би било добре да придобият, за да успеят във все по-автоматизиращия се свят?
    Моят съвет към всички е да правят неща, които са им интересни, но бих ги посъветвал и да се занимават с нещо, свързано с креативна и социална интелигентност. Смятам, че да си способен да работиш с компютър по креативен начин, ще става все по-важно. Така че да се научат как да програмират, да придобият квалификация по компютърни науки или машинно обучение (Machine Learning) вероятно би било добра идея.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 50 минути
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 56 минути
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 2 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 2 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 3 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове