събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    9740 прочитания

    Хората, които не обичат промяната, не трябва да работят в ИТ сектора

    За предизвикателствата на „облака” към бизнеса и защо ИТ мениджърите трябва да са отворени към промените – Дейвид Чапъл, световноизвестен ИТ консултант, пред Economy.bg
    14 април 2014, 10:26 a+ a- a

    Дейвид Чапъл е световнопризнат консултант и визионер за развитието на технологиите. Лектор е на стотици конференции по цял свят, а семинарите му са посещавани от хиляди ИТ лидери. Книгите му са преведени на много езици и използвани в редица курсове в университети, като MIT и ETH Zurich. В консултантската си практика е помагал на много клиенти като Microsoft, Hewlett-Packard, IBM, Stanford University и Target Corporation, да въведат нови технологии, да представят на пазара нови продукти, да обучат клиентите и служителите им.
    Дейвид Чапъл беше в София по покана на Microsoft България. Разговаряхме с него след лекциите му за партньори на компанията и представители на бизнеса по темата Windows Azure.

    За технологичните тенденции пред бизнеса и предизвикателствата, които те отправят

    Г-н Чапъл, коя е най-голямата технологична тенденция за бизнеса в момента? Мобилността? „Облакът”? Big Data?
    Най-голямата технологична тенденция, с която бизнесът се сблъсква днес според мен, е мобилността. Това е реалността. Следващата голяма тенденция ще бъде „облакът” – да ползваш приложения или да съхраняваш данни в големи дата центрове, притежавани от Microsoft или други компании. Тази тенденция ще промени работата на бизнеса, свързана с ИТ.

    Друга тенденция е т.нар. „Applification of Business”. Очаква се мобилните приложения, разработени от компаниите за вътрешна употреба, да нараснат значително през следващите години. Кои според Вас са предимствата на тези вътрешни приложения?
    Мобилната революция накара някои хора да мислят, че живеем в post-PC ера. Това е глупаво. Какво правиш, седейки зад бюрото си? Работиш над презентация или над някакъв документ. И ползваш голям екран, клавиатура и мишка или, с други думи, компютър. Не живеем в post-PC ера, а в PC plus ера. И това ще е така дълго време. Както компютрите, така и таблетите и смартфоните имат своето значение. И когато говорим за приложения за тези клиентски устройства, приложенията, които работят на десктоп компютрите и лаптопите, се оказват все още важни. Същевременно все повече приложения ще работят на таблети и смартфони. За да създаде бизнесът приложения за клиенти, използващи този тип устройства, ще се му нужни нови умения. Защото разработването им е различно от това при класическите десктоп приложения.

    За предимствата и предизвикателствата на "облака" и кои индустрии мигрират най-често към него

    Какви са основните предимства и предизвикателства за бизнеса при миграцията към „облака”?
    Често се прави аналогия между електричеството и компютрите. Електричеството се появява преди повече от 100 години. Фабриките, които искали да ползват електромотори, си наемали собствени генератори. Нямали са друг избор. С времето обаче осъзнали, че е по-добре да използват услугите на електрически компании, които доставят електричество на ниска цена. Така те се отказали от собствените генератори. Същото се случва и с ИТ. Днес повечето компании поддържат дата центрове. Не защото желаят това, а защото искат да ползват приложения и данни. „Облакът” представлява централизирано звено, което предлага тези услуги. Вече няма нужда бизнесът да прави това сам. Предимствата са очевидни. Защото бизнесът не иска да поддържа дата центрове. Това не е силната му страна и не трябва да бъде. Както няма смисъл да използващ собствен електрогенератор, така скоро няма да има смисъл да поддържаш собствен дата център.
    Голямото предизвикателство, което отправя „облакът”, е доверието. Трябва да се научим да се доверяваме на доставчиците на облачни услуги. Но това ще стане постепенно. Това, което виждам по цял свят, е, че организациите в началото пробват „облака” плахо и в малка степен, доверяват се и после мигрират изцяло. В момента сме на етап изграждане на доверие към „облака”. С времето ще видим все повече компании, които преместват все повече приложения и данни в „облачни” дата центрове.
    Другото голямо предизвикателство е регулацията. Правителствата по цял свят са въвели различни закони по отношение на това, как работим и съхраняваме информацията, и то с основание. Но повечето от тези закони са приети още преди да се заговори за „облака”.

    Кои индустрии са най-активни в използването на „облака”?
    Някои индустрии все още изпитват сериозни трудности при миграцията към „облака”. Така е с финансовите услуги, тъй като секторът е силно регулиран. В същото време всички, дори банките, имат голям обем данни, част от които са много конфиденциални и друга част – които са дори публични. Така че наблюдавам всякакъв тип фирми, мигриращи към „облака”, но обикновено не с най-конфиденциалните им данни.

    Сигурен ли е "облакът"?

    Много компании се колебаят да мигрират към „облака”. А след шпионския скандал те са още по-предпазливи. Какво бихте ги посъветвали?
    Едуард Сноудън притесни много компании, желаещи да ползват „облака”. Ако се замислите, Сноудън разкри обхвата на шпионирането от страна на NSA (Агенция за национална сигурност на САЩ), но бяхте ли изненадани? Повечето хора, с които съм говорил, не бяха. Сега знаем със сигурност това, което винаги сме подозирали. Така че не виждам голяма промяна в поведението. Защото ако властите поискат данните ни, те ще ги получат. Властите имат полиция, оръжие, силата на закона е на тяхна страна. Така че трябва да приемем факта, че ако поискат, властите могат да получат нужната им информация. Това е реалността. Същността на това, което направи Сноудън, е друга. Той е работил в топ секретен NSA дата център с над 50 хил. секретни документи. Урокът, който трябва да научим от това, не е, че „облакът” е несигурен, а че „частният облак” е несигурен. Ако NSA не може да гарантира сигурността на собствените си топ секретни дата центрове, как вие бихте могли да го направите?

    Защо ИТ мениджърите трябва да са отворени към промяната?

    Как новата среда променя ролята на ИТ мениджърите?
    За ИТ мениджърите „облакът” донесе известни промени. Използването на ресурси в „облака” е форма на аутсорсинг за тях. Все по-голяма част от работата им е свързана не със собствен дата център, а от аутсорснат такъв, осигурен от Microsoft или други компании. Това е промяна. Дали работата им ще изчезне? Разбира се, че не. Но хората, които не обичат промяната, не трябва да работят в ИТ сектора.

    В този смисъл какви умения са необходими, за да е успешен човек в ИТ индустрията?
    Аз съм на 57 години. Цялата ми кариера е в тази индустрия. С годините ми е все по-трудно да се променям. Според мен така е устроен мозъкът. Но за да оцелееш в този бизнес като ИТ мениджър, администратор или разработчик, ти трябва да се променяш постоянно. Истината е, че опитът е полезен, но само ако бъдещето е като миналото. Но в нашата индустрия бъдещето по-скоро не е като миналото. Така че опитът е по-скоро лош съветник. Да, аз съм на 57 години и имам много опит, но по-голямата част от него е безполезен. Всеки трябва да си даде сметка за това. Трудно е, но това е истината. Това е единственият начин да оцелееш в нашата индустрия.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    18 април 2024, 16:05
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    18 април 2024, 15:57
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    18 април 2024, 15:14
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство