четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3205 прочитания

    България е сред най-привлекателните аутсортинг дестинации в Европа и света

    ИТ секторът у нас е една от малкото индустрии, останали почти незасегнати от икономическата криза, заяви зам.-министър Димитров
    23 април 2014, 14:02 a+ a- a

    България притежава редица предимства, които я правят привлекателна за чуждестранните инвеститори в сектора на Информационните и комуникационни технологии /ИКТ/ - добре образовани млади хора, високи езикови умения на специалистите, както и конкурентни разходи. За това свидетелства и добрият рейтинг на страната по няколко международни индекса, отразяващи състоянието на ИТ индустрията и аутсортинга в света. България е на второ място в Европа и на пето в света в класацията на най-привлекателните аутсортинг дестинации. В последното изследване на The A.T. Kearney Global Services Location Index™ България заема 17 място. Това обясни зам.-министърът на икономиката и енергетиката Красин Димитров по време на третата годишна кръгла маса Сътрудничеството между ИКТ бизнеса и държавата за успешен ИКТ износ.

    ИТ секторът в България е една от малкото индустрии, останали почти незасегнати от икономическата криза. Той е единственият, в който няма безработица и наличната квалифицирана работна сила веднага се поема от бизнеса. Той осигурява работа на близо 40 хил. души и има значителен потенциал за генериране на заетост, иновации и експортно ориентиран растеж. Българският износ на информационни и комуникационни технологии бележи ръст за поредна година, като очакванията за 2014 са за около 20% ръст в целия сектор Телекомуникации, софтуер и аутсортинг на бизнес-процеси, съобщиха още от Министерството на икономиката и енергетиката.

    Според зам.-министър Димитров това, което в момента липса на сектора, е достъп до финансиране. Затова правителство е разработило чрез Българската банка за развитие инструменти за предекспортно и следекспортно финансиране.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 5 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 5 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 12 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 13 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава