четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    8376 прочитания

    Китайска софтуерна компания: Имаме интерес да обменим опит с български фирми

    Хуан Лей, вицепрезидент на една от водещите китайски софтуерни и аутсорсинг компании – Chengdu Winnersoft, пред Economy.bg
    23 юни 2014, 11:29 a+ a- a

    Столицата на китайската провинция Съчуан - Ченду, все повече се утвърждава като водещ технологичен център в страната. Множество големи чужди и местни компании се установяват във високотехнологичната зона в града, привлечени от изобилието от таланти и стимулите от държавата.
    Една от местните компании с голям потенциал за растеж е Chengdu Winnersoft. Тя е дъщерна фирма на Winnersoft - една от водещите компании в софтуерния сектор в Китай. Заема челни позиции в много бизнес класации, сред които Most Promising Companies in Software and Information Services in Chengdu и The Top 100 China Service Outsourcing Growth Companies.

    Economy.bg разговаря по време на бизнес форум в Брюксел с вицепрезидента на Chengdu Winnersoft – Хуан Лей, за бизнес средата в Китай и за възможностите за сътрудничество между китайски и европейски софтуерни компании.

    За интереса от партньорство с европейски компании

    Г-н Лей, защо компанията ви търси бизнес партньори от Европа?
    Има две основни причини: първата е, че ЕС е вторият най-голям икономически съюз в света. Втората причина е, че Ченду (бел.ред: столица на провинция Съчуан, Западен Китай) вече има официално представителство в ЕС и този форум е организиран от него. Не съм бил преди в Европа, така че ми е много интересно да се запозная с пазара и възможностите тук.

    Какъв тип партньори търсите?
    Интересуваме се от партньорство с компании, които работят в сферата, в която и ние работим. Искаме да се възползваме от технологичния опит на компаниите в ЕС.

    Имате ли някакъв опит с европейски компании?
    Имаме вече двама партньора от Европа – единият е Siemens, а другият е френската компания Atos.

    Какво научихте от опита с тези компании?
    От сътрудничеството с тези две компании ние установихме, че европейските фирми имат култура, която е доста от различна от японската и китайската, които познаваме.

    Какво е важно за постигане на добро сътрудничество между европейски и китайски компании?

    Какво трябва да знаят европейските компании за бизнес средата в Китай?
    За мен най-важното нещо е комуникацията. Затова считам, че трябва да има повече такива директни срещи с европейски компании – независимо дали ние ще бъдем на посещение в Европа или те ще посетят Ченду, за да търсят възможности за сътрудничество там.

    Различна ли е бизнес и работната култура в Китай от тази в Европа?
    За първи път съм на посещение в Европа и не познавам добре бизнес и работната култура тук. Но смятам, че най-важното нещо за постигане на добро сътрудничество е да се познаваме добре.

    За отражението на растящите разходи за труд върху аутсорсинга в Китай

    Как растящите разходи за труд в Китай се отразяват на бизнеса ви в аутсорсинг индустрията?
    Разходите за труд в Китай не са толкова високи. В сравнение с тези в ЕС те са доста по-ниски. Освен това за аутсорсинга не са важни само ниските разходи за труд. От значение са добре подготвените технически кадри, с които ние разполагаме.
    Аутсорсингът в Китай се промени през последните 10 години. Вече говорим за аутсорсинг на цялостни решения. Нашата компания не осъществява само аутсорсинг на софтуерни проекти, но и предлага много по-сложни решения.
    Много европейски и американски компании дойдоха в Китай, за да продават продуктите си директно на пазара в страната. За локализацията на продуктите им на местния пазар обаче те разчитат на помощта на китайски компании. Китайските партньори могат да предложат различни решения за подкрепа на чуждите компании на нашия пазар.

    Как Европа може да привлече повече китайски инвеститори?

    Какво може да направи Европа, за да привлече повече китайски инвеститори?
    Подобряване на транспортните връзки би било голямо предимство. Например имахме възможност да летим от Ченду директно до Амстердам. Вече имаме и директна линия Ченду – Лондон. Това допринася за задълбочаване на сътрудничеството.

    Аутсорсингът е един от секторите в България, които отчитат сериозен ръст напоследък. Би ли представлявало интерес за вас сътрудничество с български компании?
    Да, ние имаме интерес да научим повече и да обменим опит с подобни компании в България.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 6 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 7 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 7 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    преди 24 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 24 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.