четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    8086 прочитания

    Оптимистичен ли е бизнесът за 2015?

    Вижте какви са очакванията за годината на изпълнителни директори на водещи компании от различни индустрии
    05 януари 2015, 08:49 a+ a- a

    Представянето на България в международните класации демонстрира липсата на осезаем напредък в подобряването на икономическата среда, повишаването ефективността на публичните услуги, ограничаването на корупцията и като цяло - подобряването на условията за живот и бизнес в страната, се посочва в анализ на Института за пазарна икономика. Анализаторите считат, че при подобен застой перспективите за бъдещето не са оптимистични, предизвикателствата пред политиците са огромни, а решаването им не може да се отлага. Въпреки трудната обстановка в България, има редица бизнеси, които отчитат растеж, разширяват се и завземат силни позиции на международните пазари.

    Затова се обърнахме към ръководители на компании от различни индустрии, за да ги попитаме оптимистично настроени ли са за  новата година? Ще бъде ли 2015 поредната трудна за компаниите година, в която ще оцеляват в  несигурна политическа и икономическа обстановка, или ще бъде година на растеж?

    Атанас Добрев,  главен изпълнителен директор, VIVACOM

    В бизнеса, а и в живота, печели по-добре подготвеният

    Никога не очаквам лесна година! В бизнеса, а и в живота, печели по-добре подготвеният.
    Изминалата 2014 беше знакова за нас, тъй като отпразнувахме петата годишнина на бранда. Преди пет години поставихме една нова посока - потребителите на първо място, да им предлагаме най-добрите услуги на най-добра цена. Това беше основната ни стратегия и през 2014 г. и благодарение на нея отбелязахме седем поредни тримесечия на първо място по приходи в телеком сектора. Вече имаме повече от 4,4 милиона абонати от които над 500 000 мобилни абонати са прехвърлили номера си от други оператори при нас. Спазихме обещанието си да предоставяме най-добрата 3G мрежа.
    Ще работим за това 2015 да е по-добра за компанията, за потребителите и за служителите ни. Вярвам, че ще успеем, като продължим да следваме политиката си не само да прилагаме иновациите в бранша, но и сами да ги създаваме и да търсим винаги най-добрите решения за нашите клиенти.

    Константин Конов, изпълнителен директор, Luxoft България

    Надяваме се през 2015 развойният ни център да утрои размера на екипа си и да се превърне в стратегическа локация за компанията

    За Luxoft България 2014 беше знаменателна, защото това е годината, в която поставихме началото на работата ни в България – развойният ни център тук бе създаден през февруари, като към момента вече имаме над 100 служители и стабилен бизнес. През 2015 очакваме възможностите за успешен бизнес да продължат, като имаме предвид очакваната политическа стабилизация в страната след изминалата година на парламентарни избори. 
    Надяваме се през 2015 година развойният център на Luxoft в България да утрои размера на екипа си и да се превърне в стратегическа локация за компанията. Тук имаме достъп до висококвалифицирани инженери и разработчици. Например, ние виждаме възможност за предоставяне на фокусирани услуги на глобални финансови институции, предлагайки им нашия 10-годишен опит в този сектор, защото финансовият сектор подлежи на постоянни законови регулации.

    Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на „УниКредит Булбанк“

    Добрата среда за бизнес изисква да се реформира съдебната система,  да се създаде законодателство, което да стимулира икономиката

    През 2015 са налице всички условия да имаме подобна или по-добра година от вече изтеклата. Основният фактор за това да имаме по-успешна година, е да заработи на по-бързи обороти икономиката, да има повече инвестиции, да се развива пазарът на труда и т.н.  За мен основното е всички, от които зависи, да направят България добро място за българските и чуждите предприемачи. Добрата среда за бизнес изисква да се реформира съдебната система,  да се създаде законодателство, което да стимулира икономиката, и т.н.

    Диана Стефанова, управляващ директор на VMware България

    Софтуерната индустрия има огромен потенциал за растеж, но няма как да се случи без реформи в образованието

    Към 2015 подхождаме с огромен ентусиазъм и планове за допълнителни инвестиции в България, с намерение да продължим да работим активно за развитието на софтуерния сектор тук чрез сътрудничество с държавната администрация, образователните институции, браншови организации и др. с цел преодоляване на пречките за развитие на сектора и отключване на пълния му потенциал.

    Софтуерната индустрия има огромен потенциал за растеж, като дори очакванията за следващите шест години са за удвояване на работните места. Това е огромна възможност – за разгръщане на българската икономика, за допълнителна добавена стойност, за по-добър живот на всички нас като цяло. Това развитие обаче няма как да се случи без реформи в образованието. Затова ние много активно работим с университетите и имаме различни програми, като започнем от стажантската, преминем през двете ИТ академии, които основахме в СУ и НБУ с планове да обхванем повече учебни заведения, и стигнем до различните лекторски курсове, водени от наши специалисти пред български студенти. Това адресира качеството на образованието, но по отношение увеличаването кадрите на пазара е необходима държавна помощ и инвестиции. Университетите се нуждаят от повече преподаватели, по-добра техническа база и т.н.
    Последните години  VMware инвестира сериозни усилия в посока наемане на специалисти и от чужбина - от Европейския съюз и извън него. Другото предизвикателство се появява именно тук – докато със страните от Европейския съюз процесът по наемане протича бързо, то за кандидати извън него бюрокрацията ни забавя с месеци и това сериозно затруднява усилията ни да привлечем таланти от тези страни.

    Иглика Йорданова, изпълнителен директор Colliers International

    Oчакванията ми за 2015 са за една по-динамична година

    Oчакванията ми за 2015 са за една по-динамична година, като процесите на оживление на пазара на недвижими имоти се пренесат към активизиране на инвестиционните интереси и транзакции и пристъпване към развитието на редица проекти, предимно в офисния и жилищния сегмент. Надявам се да успеем да привлечем нови инвестиции в производството и логистиката. Процесите на трансформация на обекти от една употреба в друга,  репозиционирането на проекти и рестартирането на замразени такива ще допринасят все повече за покачване на инвестиционния апетит, атрактивността и ликвидността на пазара.

    Павел Пенчев, прокурист на ЕКОНТ

    Всяка година имаме по-голям опит, умения и знания, така че най-доброто предстои

    Предизвикателството за нас през 2014 беше промяната в обществото, предизвикана от развитието на социалните мрежи, активността и предприемчивостта на нашите клиенти. В отговор разработихме и внедрихме няколко нови проекти. Това ни позволи да увеличим продажбите си с повече от 30%, защото клиентите действително имат нужда от тези сервизи и заслужават най-добрите куриерски услуги! Относно 2015 - определно най-доброто предстои. И то не зависи от условията около нас, а само от това, което ние самите ще направим. Защото знаем от какво имат нужда клиентите и с всяка година имаме по-голям опит, умения и знания как да им го предоставим.

    Иван Такев, изпълнителен директор на Българска фондова борса – София

    Представянето на икономиката и в частност на индустриите, генериращи добавена стойност, ще предопределя и посоката на фондовия пазар

    Най-големите фондови пазари по света не само през 2014, а на практика през последните 5 години, се движеха под давлението на паричната политика на Федералния резерв, Японската централна банка и ЕЦБ, а не от собствения си фундамент. Това в голяма степен създаде дисбаланс между текущите пазарни оценки и разумните очакванията на капиталовите инвеститори към отделните компании. Създаденото недоверие на този тип инвеститори обаче продължава да бъде игнорирано при формирането на цените, тъй като те биват водени нагоре от по-силни фактори, като например обратните изкупувания на акции с пари, набрани от нов и нов корпоративен дълг. Свръхзадлъжнялостта никога не е довела до положителни резултати, респективно достигането на критичната точка може да бъде отложено, но не завинаги.
    Българският фондов пазар, естествено, е встрани от подобни процеси, но за сметка на това страда от локалните за България проблеми. Повече от очевидно е, че в условията на цялостно недоверие към финансовата система, почти нулев икономически ръст, липсата на средна каса в България и доскорошната политическа криза, не е възможно фондовият пазар да функционира нормално.
    Ето защо, поради влиянието на гореизброените фактори, очакванията ми за 2015, а и за следващите няколко години, са, че именно представянето на икономиката и в частност на индустриите, генериращи добавена стойност, каквито за съжаление почти нямаме, ще предопределя и посоката на пазара.

    Илияна Търнина, изпълнителен директор, „Оптимъл Пеймънтс”

    Очакваме още по-положителна година за компанията

    Ако трябва да определя каква беше 2014 за „Оптимъл Пеймънтс“ с една дума, бих използвала единствено растеж. За поредна година компанията показа, че и служители, и клиенти, и акционери могат да се доверят на стратегията и позиционирането й на пазара. Същественото увеличение на приходите (34%) и печалбата (54%) спрямо предходната година, придобиването на две компании на пазара от особена важност за бизнеса ни - Съединените щати, както и неспиращите инвестиции в технологии и служители са само част от показателите за успеха й.
    През 2015 очакваме още по-положителна година за компанията. Стратегията ни за тази година включва акценти върху продуктовата база, пазарите, които обхващаме, разплащателните методи, които използваме. Напълно осъзнаваме, че растежът на компанията е резултат от обединените ни усилия. Имаме силни и мотивирани екипи и съм уверена, че този растеж ще продължи и за в бъдеще. Вярвам, че пътят, по който сме поели, е правилен – а това е основата, върху която всеки един от служителите ни може да гради с уменията, опита и компетенциите си.

    Макс Баклаян, изпълнителен директор, TAVEX

    Аз вярвам, че нашият бизнес модел е изключително устойчив, но за бизнеса като цяло не съм оптимист

    За Tavex Gold and Exchange изминалата 2014 беше една много добра година. Повишихме с 15% клиентската си база, което е един от най-важните ни показатели, съответно това се отрази чувствително и на печалбата ни. Аз вярвам, че нашият бизнес модел е изключително устойчив, защото екипът ни е съставен от търпеливо селектирани специалисти. TAVEX Gold and Exchange е абсолютен лидер в търговията с инвестиционното злато, което е единственият финансов актив, представящ се еднакво добре и в бум, и в криза. За бизнеса като цяло не съм оптимист! За да бъдеш успешен в даден бранш, се изисква познание на нуждите на клиента, подход, който ясно заявява, че той (клиентът) е на първо място и служители, които харесват работата си. Вместо това в България често външни фактори са ни виновни. А и ценностната ни система е доста объркана, но това не е явление от изминалата година.

    Димитър Димитров, изпълнителен директор на Tera Communications, част от холдинга ALLTERCO

    2015-та ще е ключова, тъй като ще инвестираме значителен дял от ресурсите си по реализирането на нови проекти и идеи

    За нас 2014 бе повече от успешна. Мога да кажа, че това е годината, през която започна промяната на фокуса на компанията. От компания, която предлага много широк спектър от услуги за собственици на мобилни телефони (директно или чрез бизнес партньори), постепенно се концентрирахме върху В2В клиентите си: мобилни оператори, финансови институции и големи брандове. Открихме нов офис в Тайланд, а компаниите ни в Сингапур и Румъния се преместиха в големи пространства вследствие на бързото разрастване. През изминалата година броят на служителите ни е нараснал с над 40%, а ръстът на приходите надмина очакванията ни.
    През 2015 планираме да навлезем на нови пазари на няколко континента и да разширим портфолиото си от услуги за бизнеса. Вярваме, че годината ще е още по-добра и ще успеем да отбележим стабилен растеж. За нас 2015 ще е ключова, тъй като ще инвестираме значителен дял от ресурсите си по реализирането на нови проекти и идеи. Някои от тях са насочени към улесняване живота на всеки човек, а други ще предоставят възможност на бизнес клиентите и партньорите не само да увеличат своите печалби, но и да опознават в детайли своите потребители. И двата проекта са революционни, така че голяма част от силите ни ще бъдат насочени именно към тях с цел по-бързата им реализация и пускане на пазара.

    Как ще запомни 2014 бизнесът вижте тук

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 4 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 5 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 6 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 8 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк