петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5474 прочитания

    60% от аутсорсинг компаниите планират ръст в броя на служителите си през 2015

    Компаниите от този сектор са основен двигател в търсенето на офис площи, сочи анализ на Colliers International
    29 януари 2015, 16:25 a+ a- a

    Тенденция на нарастващ интерес към първокласни офис имоти в големите градове и потребност от нов, качествен продукт се наблюдават на офисния пазар през 2014. Това показват най-новите анализи на Colliers International, които компанията представи на срещата с медиите в София. 

    „2014, както и предходните няколко години, беше много добра за офисния пазар. Много добре се усвояваха наличните офисни площи, малко проекти излизаха и те биваха поглъщани почти веднага от много добри наемаетели“, коментира годината Верка Петкова, мениджър „Офис и индустриални площи” в Colliers International.

    Каква беше 2014 за офис пазара?

    Данните на компанията показват, че незаетите офиси в 22 проекта клас А намаляват почти наполовина и общият им обем към края на 2014 е 20,360 кв.м. Стабилното търсене и оскъдните свободни площи в тези проекти дават първи сигнали за обръщане на пазара от диктуван от наемателя към пазар на наемодателя. 

    Аутсорсинг компаниите са основен двигател в търсенето на офис площи

    Интензивният ръст на аутсорсинг индустрията в страната води до промяна на пазарната конюнктура в офисния сегмент, отчитат още от Colliers. Компаниите от този сектор продължават да са основен двигател в търсенето на офис площи (52%). В София нараства интересът към офиси клас А, предимно около бул. Цариградско шосе, Бизнес Парк София и бул. България. Районът около новия проект Capital Fort, на 7-11ти километър, все по-често влиза във фокуса на компаниите.

    Какви са най-важните фактори при избор на нов офис?

    Най-новото проучване на Colliers за нагласите на аутсорсинг операторите в страната показва, че 83% от тях очакват приходите им за 2015 да са по-високи в сравнение с 2014, а 60% планират ръст в броя на служителите си, най-често между 100 и 200 нови работни места. От Colliers очакват аутсорсинг секторът да остане основен двигател на пазара на офис площи, разширявайки географията на търсенето и извън София. Пловдив и Варна привличат все по-силен интерес от представители на индустрията, очаква се Бургас да ги последва. 

    42% от участвалите в изследването компании имат намерение да сменят офиса си, като най-важните фактори в избор на нова локация са: местоположение, общи разходи, наличие на паркинг и лесен достъп с автомобил.  

    Какви са очакванията за 2015?

    2015: Леко повишаване на наемите и препозициониране на проекти 

    От Colliers очакват недостигът в предлагането на качествени офис площи в някои градове да доведе до смяна на предназначението и преструктуриране на проекти. Нещо, което очакваме да видим тази година наред с лекото повишаване на цените, е препозиционирането на други видове площи в офисни. На първо време това може би ще бъде тенденция в градовете извън София – Пловдив, Варна, Бургас. Там вече се наблюдават такива движения. Наемателите, които не могат да открият подходящия продукт за офисни площи, намират други подобни, които могат да превърнат в такива“, обясни Верка Петкова.

    Очаква се повишаване на брутно усвоените площи в следствие на подновяване на договори, сключени при последния пик в предлагането на клас А площи.

    Делът на офисните сгради, купени или изградени за собствено ползване, ще нарасне в резултат на засиления интерес от местни компании, прогнозират още от компанията. 

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 минути
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 15 минути
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 34 минути
    Проучване: 1/3 от финансовите директори в ЦИЕ тестват решения с GenAI
    Намирането на служители с правилните компетентности е най-голямото предизвикателство при въвеждането на AI, показва анкета на Deloitte
    преди 49 минути
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS
    преди 3 часа
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research