петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    5840 прочитания

    Гладът за складови площи ускорява отдаването на малкото качествени проекти

    Отдадоха пилотната сграда от първия от няколко години насам спекулативен логистичен проект в страната
    11 февруари 2015, 11:03 a+ a- a

    East Ring е разположен върху терен от 220 дка, като до края на реализацията му през 2020 ще бъдат изградени над 90 000 кв.м производствени и логистични сгради

    Пилотната сграда от първия спекулативен проект в сегмента на логистичните площи East Ring беше отдадена в началото на годината. Инвеститорът Glorient подписа с ЕВРО 07 - водещ дистрибутор на следпродажбено обслужване на автомобили, съобщиха от  Forton, ексклузивен агент по отдаването под наем на проекта. Сделката е за наем на цялата първа фаза с обща площ от 6 400 кв.м.

    Владимир Гюрджиев, мениджър Индустриални и логистични площи във Forton

    „В района на София делът на незаетите площи падна отново под 3%”, коментира Владимир Гюрджиев, мениджър Индустриални и логистични площи във Forton. „Гладът за складови площи с високо качество е осезаем и те намират наемателите си изключително бързо. Сделката в East Ring ясно потвърждава, че срокът за реализация на клас А логистични площи е намалял до минимум. Скоростта, с която тази площ беше реализирана, е ясен знак към инвеститорите да стартират нови проекти или да размразят старите”, допълва Гюрджиев.

    От инвеститорa Glorient обявиха, че стартират изграждането на втората фаза на проекта с нови 6 400 кв.м складове и офиси, които ще излязат на пазара през последното тримесечие на 2015. 

    „Анализирайки текущите логистични запитвания и предлагането на качествени складови площи от другата страна, можем да обобщим, че успех ще имат по-агресивните инвеститори, които ще се възползват от рекордно ниското предлагане и ще оберат по-интересните клиенти с проекти, които ще излязат на пазара в следващите 12-18 месеца. По-консервативните инвеститори ще продължат да залагат на built-to-suit проектите, които също имат своя резон и са най-разпространени в последните 3 години“, допълва Гюрджиев.

    По думите му, пазар и търсене от страна на наематели безспорно има, но то е концентрирано основно върху наистина добрите проекти, които са качествено изградени и професионално управлявани.

    Местоположение на East Ring

    „Ограниченото предлагане вече тласна цените на някои първокласни логистични площи нагоре и в момента квадратният метър в качествен проект струва около 4 евро месечно при 3.5 – 3.75 евро през изминалата година. Същевременно регистрирахме видим ръст на запитванията за над 3 000 кв.м на едно място. Тези наематели обаче няма как днес да открият желания от тях проект, защото той на практика липсва на пазара”, казва още Гюрджиев.

    По думите му, освен за активизирането на логистичния сектор, можем да говорим и за стабилен ръст в търсенето на производствени площи от страна на индустриални производители, които избират България като нова дестинация за своите предприятия или разширяват вече съществуващи мощности.

    В края на 2014 се сключиха няколко сделки, сред които продажба на фабрика в Перник, където скоро ще започне производство на морско спасително оборудване. Друга сделка е тази за обект във Видин, където търговска площ ще бъде преустроена в производствен цех, в който ще се произвеждат текстилни продукти за водещи световни модни марки. „В момента няколко от световните гиганти в аутомотив сектора разглеждат България като място за бъдещи инвестиции и разкриване на нови производствени мощности”, казва още Гюрджиев. 

     

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 11 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 11 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 18 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 19 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава