петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    26531 прочитания

    Какво е да работиш за себе си?

    За предизвикателствата да напуснеш корпоративния живот и да работиш за себе си, вижте какво разказа пред Economy.bg Нели Апостолова, която вече година и половина прави авторски аксесоари и предмети
    21 март 2015, 14:37 a+ a- a

    Фотограф: Деляна Барукчиева

     „Ще опитам, дори и да се проваля, искам да опитам“. С тази мисъл Нели Апостолова решава да загърби работата в офиса и след дългогодишен опит в сферата на дигиталния маркетинг взема трудното решение да работи за себе си. Днес тя прави авторски аксесоари и предмети.

    Нели има магистърска степен по „Масови комуникации“ от Нов български университет. Професионалният й път стартира още преди университета. Започва кариерата си в шивашко ателие. Работи в него малко повече от две години и междувременно записва „Реклама“ в Нов български университет. Оттогава кариера й се развива в сферата на маркетинга и медиите. След повече от 10 години опит в областта днес Нели отново твори с ръцете си. Но различното е, че вече работи за себе си.

    Какво кара човек да направи една такава промяна в професионалното си развитие, какви са предизвикателствата да работиш за себе си и организираш сам времето си, как се променят работното ти ежедневие и начинът на живот? Вижте какво сподели пред Economy.bg по тези и други интересни теми Нели: 

    Нели, разкажи ни с какво се занимаваш сега и как се реши на подобна промяна? Какво работеше преди това?
    От година и половина се занимавам с моята марка Handmаde Nel. Изработвам авторски аксесоари и предмети. Основната ми цел е да правя неща, които ми харесват, които са практични, полезни и се харесват и на другите. Преди това работех в сферата на дигиталния маркетинг и медиите. 

    Всичко започна съвсем естествено. През всичките години, докато работех на т.нар. „нормална работа“, имах различни предложения, в които ми се даваха идеи и възможности да се занимавам и с ръчно изработени неща. Но може би още не бях узряла. В един момент обаче се почувствах готова и реших да опитам. И може би това беше едно от най-хубавите решения, които някога съм вземала. 

    Какви бяха най-големите предизвикателства, които срещна в началото? Кога ти беше най-трудно?
    Може би най-голямата трудност за човек, който работи сам за себе си, е да се оцени достатъчно добре. Да оцени нещата, които прави, и да осъзнае, че са на достатъчно добро ниво. Естествено всеки, който изработва такъв тип неща, винаги се старае да е с най-хубавите материали, като идея да е най-доброто, да го представи по най-оригиналния начин. С течение на времето човек се научава да цени себе си и времето си, да ценообразува и да се справя с  много трудности. Защото когато се занимаваш с такова нещо чисто като хоби, мислиш по определен начин и нещата се случват по определен начин. Но когато това вече се превърне в професия и в доход, започваш да гледаш различно и да се сбогуваш с определени илюзии.

    С какви илюзии се сбогува ти? Какви грешки би избегнала, ако трябваше да започнеш днес? 
    Може би първата грешка, която бих избегнала, е липсата на увереност и страхът, че дадено нещо няма да се хареса. Естествено, имала съм продукти, които не са имали успех. Но всъщност не боли толкова, не е толкова страшно. Опитът ме научи да не ги приемам толкова лично нещата. Казвам си да, това не се харесва, но пък нещо друго се радва на огромен интерес. Човек трябва да експериментира и когато иска да направи дадено нещо, да не го отлага, а да го прави. Защото в един момент може да се окаже, че е му е минало времето. 

    В началото човек си представя, че всичко е розово и прекрасно, но реалността е малко по-различна. С течение на времето обаче започваш да свикваш с нея. Едно от основните неща, които човек трябва да направи, е да се отпусне. Да се довери на съветите на хора с опит и най-вече на нещата, които му се случват. Защото те не са случайни и често имаш усещането, че някой те води.  

    С времето се научих и че трябва да ценя труда и времето си. И когато аз  го правя, и другите го правят. Естествено това става много бавно и постепенно. 

    Как протича един твой ден сега?
    Обикновено започвам със събуждане с кафе пред компютъра, отговаряне на имейли, четене на новини, пускане на нова информация в социалните мрежи и представяне на новите неща, които съм правила. След това обикновено чакам вдъхновение, за да започна да изработвам нещата. Защото за такъв тип работа обикновено е нужно да си в настроение, за да ти се получат хубаво нещата. Имало е случаи, в които ми е липсвало, работила съм, но не са се получавали така, както искам. Тогава започвам всичко отново. Но обикновено, когато започна да работя, вдъхновението само идва. 

    Освен за творческа работа и самото изработване, отделям време и за заснемането и представянето на нещата, които правя. Посещението на куриер, личното предаване на клиенти, зареждането на материали също са част от ежедневната ми работа. Всъщност е доста динамично. Понякога се случва да работя и късно вечер, ако имам желание и вдъхновение, разбира се. 

    Как се организираш и планираш времето си при толкова много и различни задачи? 
    Планирам деня си с помощта на смартфон приложения. Това е задължително, защото с времето установих, че искам да съм изключително точна и изрядна към клиентите си. В това отношение ми беше нужна някаква програма, с която да отбелязва в конкретните дни какви задачи имам. Исках така да организирам поръчките си, че да мога да кажа на всеки клиент точен ден и час, в който тя ще бъде готова. Така започнах да работя с Google календар, с помощта на който си отбелязвам натовареността на седмицата. Това се оказа много удобно, защото сега, ако върна времето назад, мога да кажа във всеки момент какво съм правила и колко време ми е отнело. 

    Какво е различното сега в сравнение с времето, когато си работила в офис?
    Когато работиш за себе си, сам си определяш колко и кога. Аз обикновено работя минимум 10 часа. Случва се и по 15 и повече, в зависимост от натовареността. Не се съобразявам с някакъв график, по-скоро когато имам вдъхновение, се старая да го използвам максимално. 

    А когато нямаш? 
    Обикновено се опитвам да се заредя по някакъв начин, но най-интересното е, че в много от случаите не ми е нужно много. Трябва само да извадя платовете и вече съм се заредила, защото нямам търпение да ги нарежа, съчетая и видя готовия продукт. 

    Какви са предимствата и недостатъците да работиш от вкъщи според теб?
    Предимствата са много. На първо място, вкъщи няма кой да ти пречи, безпокои и изнервя. Но има и минуси – липсва ми пътуването до работа, обедите с колегите, защото винаги съм работила в много добри екипи. Липсват ми контактът и разговорите. Сега също общувам с много хора, но това се случва по-често онлайн. Но пък предимството е, че сега се срещам и запознавам с много и различни хора. Преди поддържах по-затворен кръг от контакти, сега контактите ми са много разнообразни. 

    Какви качества и умения трябва да притежава човек според теб, за да работи успешно от вкъщи?
    Не мога да кажа точно какви, те могат да бъдат и малко, и много, стига да му се получават добре нещата.  Аз например успявам добре да се организирам, но същевременно според мен човек трябва да бъде достатъчно отговорен и когато има краен срок, наистина да го спази. Защото, когато си си вкъщи е много лесно да се отпусне и да си кажеш „Хайде да си полегна малко!“ или „Това ще го свърша по-късно.“. Но лично на мен не ми пречи, че съм си вкъщи. Няма значение дали съм вкъщи, в офиса или където и да било другаде, когато имам някаква задача, давам всичко от себе си, за да я приключа. Ако трябва да обобщя – дисциплина, организираност, планиране. Много са нещата. 

    Не знам дали защото съм жена, или такъв тип човек, но за мен мултитаскингът работи. И обикновено не се занимавам само с едно нещо, когато имам ограниченото време. Това, за щастие, не влияе на крайния резултат. Естествено, не го правя постоянно, но когато се наложи, се мобилизирам.  Освен това постоянно мисля нови начини, с които мога да спестя време. Защото в момента то ми е много ценно, за да мога да разработвам нови идеи. 

    А кога и как си почиваш?
    Почти не почивам. Работата ми стана толкова приятна, че сега в моментите, в които мога да почивам, не ми се почива, а ми се прави нещо. Защото за мен  вече не е естествено, когато съм вкъщи, да не работя. Все пак се опитвам да си почивам, за да мога да се презареждам. 

    Липсва ли ти работата в офиса и би ли се върнала към нея сега? 
    Когато човек работи за себе си, нещата изглеждат по различен начин и мисленето много се променя. И си мисля, че човек, който вече веднъж е започнал да работи за себе си, сам си определя графика и задачите, сам планира и реализира нещата, после е много трудно да се върне към корпоративния режим на работа. Защото там някой друг определя всички тези неща. 

    Какво те мотивира да продължаваш работиш за себе си? 
    Първото нещо е удоволствието, което изпитвам да създавам тези неща, защото докато ги правя, ми е изключително приятно. Друго, което изключително много ме зарежда, е, когато виждам реакциите на хората, които виждат и ползват нещата ми. Много хора ми пишат как се чувстват, след като са получили направен от мен подарък, или как се реагирали техните близки на изненадата, в която аз съм участвала. Това щастие е огромно и това е едно от водещите неща за мен. Защото когато човек прави такова нещо, той влага много енергия  да намери правилния материал, да го изработи по правилния начин, с най-хубавата идея, да го заснеме и представи. Този процес е толкова дълъг, че в един момент започваш да мислиш само за него и забравяш, че носиш радост на хората. Аз обаче осъзнах, че това трябва да е водещо – да правя хората по-щастливи. 

    Имало ли е момент, в който да се откажеш и да се върнеш на „нормална“ работа?  
    Естествено, че е имало. Когато човек започва нещо ново, когато не е много стабилен и уверен в себе си, има моменти, в които се колебае. Дали това е най-правилното решение, дали да не се върне към „нормална“ работа и т.н. Но аз лично много бързо съм се разубеждавала. Защото точно в тези критични момени, в които съм си мислила дали да не се върна назад, точно тогава са се получавали знаци, че не трябва да се връщам, а да продължавам да правя това, което съм започнала. 

    Какви са амбициите ти занапред? 
    Нямам идея какво ще правя след 3 или 5 години, но вярвам, че решението ще се появи само и то ще бъде най-доброто. Предполагам, че ще продължа да се занимавам с артистични неща. Но по-скоро бих правила по-бутикови неща и  бих се ориентирала и към международния пазар. 

    Какво послание би отправила към хората, на които им липсва кураж да опитат? 
    В ежедневието си срещам много хора, които са изключително умни и талантливи, но нямат смелост и имат нужда от малко побутване, за да направят нещо свое. Същевременно срещам и много други късметлии – хора с голямо желание и амбиция, макар и не с толкова знания и умения, на които им се получават нещата. Затова бих казала на всеки, който има желание да опита нещо, да го направи, за да не съжалява един ден и да се пита какво би се случило. Когато стартирах, аз също нямах идея как ще се развият нещата, но реших да пробвам. Единствената ми мисъл беше: „Ще опитам, дори и да фалирам, искам да опитам“. 

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 3 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 3 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 4 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 4 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 5 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове