петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2791 прочитания

    Pioneer Investments и Santander Asset Management се сливат

    Обединеното дружество ще се казва Pioneer Investments и ще управлява активи в размер на 400 млрд. евро
    24 април 2015, 13:56 a+ a- a

    Джордано Ломбардо, главен инвестиционен директор (CIO) на Pioneer Investments

    Pioneer Investments и Santander Asset Management (SAM), заедно с подразделения на частните инвестиционни компании Warburg Pincus и General Atlantic, се обединяват в едно от най-големите дружества за управление на активи в света. Това стана възможно след подписване на предварителен договор между двете компании.

    Pioneer Investmentsе е глобален фонд за управление на активи с присъствие в 28 държави и екип от над 2000 служители, включително повече от 350 професионалисти в областта на инвестициите. Компанията управлява активи на стойност 225 млрд. евро. През миналата година дружеството има над 13 млрд. евро нетни продажби, което го нареди в топ 5 в Европа и в топ 10 в света.

    Според него ще бъде създадена холдингова компания, която запазва името Pioneer Investments. Тя ще контролира американската дейност на Pioneer и съвместната дейност на Pioneer и SAM на останалите пазари, сред които и европейския. UniCredit и двете частни инвестиционни компании ще притежават 50% от холдинговата компания, която ще бъде 100% собственик на Pioneer Америка и 66.7% на обединените операции на Pioneer и SAM на всички други пазари, докато Santander ще притежава останалите 33.3%. Обединената компания ще бъде управлявана от единен борд.

    Централата на Pioneer Investments ще продължи да бъде в Лондон. Нейн главен изпълнителен директор (CEO) става Хуан Алкараз, досегашен главен изпълнителен директор на SAM. Главен инвестиционен директор (CIO) ще е Джордано Ломбардо, който освен CEO досега беше и главен CIO на Pioneer Investments.

    Santander Asset Management е глобално дружество за управление на активи със силно присъствие в Европа и Южна Америка. То е представено в 11 държави и има активи на стойност 172 млрд. евро, разпредели в различни инвестиционни инструменти: инвестиционни и пенсионни фондове, делегирани мандати от институционални инвеститори. Компанията има повече от 755 служители по цял свят, от които около 220 с над 10 години опит в областта на управление на активите.

    След обединението новата Pioneer Investments ще управлява общо активи за 400 млрд. евро. Компанията ще се нареди сред 35-те най-големи управляващи дружества в света и в топ 10 в Европа по активи.

    „Сътрудничеството между Pioneer Investments и UniCredit остава непроменено при досегашните параметри – имената на фондовете, инвестиционните стратегии и т.н. Продължаваме да работим и с непроменени условия по такси, комисионни и други с клиентите ни в България според сключените договори“, каза Явор Ачев, директор на Pioneer Investments за България.

    Предварителният договор се базира на оценка за Pioneer Investments от 2.75 млрд. евро, а Santander Asset Management – от 2.6 млрд. евро. За миналата година двете компании са имали паричен поток в общ размер на 25 млрд. евро. Обединената вече Pioneer Investments ще бъде представена в над 30 страни.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 7 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 7 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 8 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 10 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години