четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    8319 прочитания

    Еврокомисар Тисен: До 5 години 90% от професиите ще изискват дигитални умения

    Трябва да насърчим дигиталната грамотност в Европа, коментира пред Economy.bg еврокомисарят по заетостта и социалните въпроси
    11 май 2015, 18:15 a+ a- a

    „Имаме 24 млн. безработни и 2 млн. незаети работни места в Европа. Това до голяма степен е резултат от недостатъчните умения на хората”. Така еврокомисарят по заетостта и социалните въпроси Мариан Тисен коментира парадоксът на пазара на труда в Европа.

    На въпрос на Economy.bg какво прави Европейската комисия, за да се преодолее това разминаване, комисар Тисен посочи, че това не е проблем само за България, но и за много страни в Европа.

    „20% от населението в трудоспособна възраст в ЕС има ниска степен на грамотност и аритметични умения, а при 25% цифровите умения за използване на ИКТ технологии липсват”, подчерта еврокомисарят по заетостта по време на форум в Брюксел, посветен на младежката безработица, на който Economy.bg беше единствената българска медия.

    На наш въпрос какви мерки предприема Еврокомисията за развитието на дигиталните умения на европейците на фона на проучванията, че в близко бъдеще 90% от професиите ще изискват определено ниво на дигитални умения, комисар Тисен отбеляза: „Трябва да добавим дигиталната грамотност в обсъжданията за дигиталния пазар, защото това е нещо, което всеки трябва да умее. Нужни са ни повече от основни умения”.

    По думите й от професионалисти с дигитални умения ще има нужда не само ИТ сектора. „Знаем, че след 5 до 7 години близо 90% от работните места ще изискват определени дигитални умения. Проучваме какво може да направим в тази посока. Знаем, че това е голям проблем”.

    Комисар Тисен обърна внимание че, „имаме нужда от повече хора в STEM професиите (Science, Technology, Engineering and Mathematics), но и от хора, които могат да мислят креативно, от хора, търсещи решения”.

    До 5 години 90% от професиите ще изискват дигитални умения
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 15 часа
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 15 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 15 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 16 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 17 часа
    преди 20 часа