четвъртък, 25 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2555 прочитания

    Намаляване на административната тежест ще спести 145 млн. лв. годишно на предприемачите у нас

    Правителството прие третия план за намаляване на администрацията, свързан със съществуващо законодателство
    27 май 2015, 14:57 a+ a- a

    Министерски съвет прие трети План за действие за намаляване на административната тежест за бизнеса (от избрано законодателство) с 30% за периода 2015-2017.

    Планът е изготвен в изпълнение на национално ниво на ангажиментите по Програмата на Европейската комисия за намаляване на ненужната административна тежест от съществуващото законово устройство в ЕС, обясниха от пресслужбата на Министерски съвет.

    Мерките в третия план за действие са 130. Ако всички направени предложения бъдат изпълнени, потенциалът за намаляване на административната тежест за бизнеса е 144,5 млн. лв. Годишно, уточняват още от Министерски съвет.

    Мерките са разпределени в следните групи: намаляване на срока на услугите, опростяване на процедурите и отпадане на изискуеми документи, подаване на документи по електронен път, обмен на информация между институциите по служебен път, разработване на инструкции и образци, на документи и публикуването им на интернет страниците на съответните институции.

    Основната част от намалението на административната тежест се дължи на направените предложения за Закона за акцизите и данъчните складове, Закона за подпомагане на земеделските производители, Закона за автомобилните превози и Закона за статистиката. Най-много са планираните мерки в ресора на транспортното министерство(51), финансовото министерство (20) и социалното министерство (19). Най-голям ефект по отношение на намаляването на административната тежест имат мерките, свързани с обмена на информация между институциите и НАП и Агенцията по вписванията, както и тези, за които отговарят МФ и МЗХ, тъй като се отнасят за задължения с висока честота на изпълнение от голям брой фирми.

    От Министерски свъет уточниха, че в периода 2012-2014 Министерството на икономиката е разработило проект, в рамките на който е измерена административната тежест на 16 закона, избрани след писмена консултация с бизнеса, заедно с идентифицираните 130 подзаконови акта и 129 свързани акта от европейското законодателство. Сред тях са законите за акцизите и данъчните складове, за техническите изисквания към продуктите, за подпомагане на земеделските производители, за автомобилните превози, за лекарствените продукти в хуманната медицина, за насърчаване на заетостта, за статистиката и др.

    Административната тежест за бизнеса, създавана от измерените 16 закона, възлиза на 385 млн. лева, в това число 270 млн. лева (70,1%), свързана с европейски изисквания.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 2 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 3 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия
    преди 8 часа
    ЕК стартира Алианса за критично важните лекарства
    Целта е да се предотврати недостига на лекарства от критично значение
    преди 9 часа
    ЕС ограничава плащанията в брой до €10 000
    ЕП прие нови правила за борба с прането на пари и финансирането на терористични организации
    преди 9 часа
    Мъск обеща по-евтини електромобили
    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам