петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2444 прочитания

    България бележи един от най-големите спадове на фалити в региона

    Силните сектори са ИТ, аутсорсинг, фармацевтичен бизнес, химическа индустрия и рибарство по данни на „Кофас“
    23 юни 2015, 15:33 a+ a- a

    За една година броят на компаниите в несъстоятелност в България е намалял приблизително с 23%.  Това се посочва в доклада на кредитния застраховател „Кофас“ за несъстоятелността за 2014 за страните от Централна и Източна Европа. 

    Силните сектори в България са ИТ, рибарство, фармацевтичен бизнес, производството на химикали и химически продукти и аутсорсингът, а слабите - търговия на едро и дребно, недвижими имоти и специализираните операции, свързани с тях, както и строителните дейности. Ситуацията в страната остава динамична за много сектори, но осезаемо подобрение има в търговията и в преработващата промишленост, става ясно от доклада.

    „В България развитието е положително. Спадът в несъстоятелността е с 22.8% на годишна база за изминалата година и това е обрат, който не сме виждали от години. В Румъния положението е подобно – спадът е с 27.9% на годишна база за 2014 спрямо данните от 2013”- обяви Милена Виденова, управител на „Кофас“ за България.

    Според Кофас компаниите във финансово затруднение са и компаниите, които най-често биват обявени в несъстоятелност. Основните причини за финансовите им затруднения остават високите нива на задлъжнялост и по-малкото възможности за финансиране. Най-големите компании в страната, обявени в несъстоятелност през 2014, са от секторите строителство, инфраструктура и недвижими имоти.

    Рисковете, които остават пред компаниите, са сложната геополитическа обстановка в Русия и финансовото състояние на Гърция, но подобрението на макроикономическите показатели в страната и спадът на цените на основни суровини ще подпомогне развитието на българските компании, пише още в доклада.

    Каква е ситуацията в ЦИЕ? 

    В повечето страни от ЦИЕ компаниите се възползват от подобрената ситуация на пазара на труда, растящите възнаграждения, ниската инфлация и ниските цени на петрола. Полша, най-голямата икономика в региона, е с едно от най-ниските равнища на несъстоятелност – едва 823 компании. Спад на  несъстоятелността се вижда също и в Сърбия и Хърватска, а в държави като Словакия несъстоятелността нараства незначително. 

    В същото време несъстоятелността отбелязва ръст в Чехия, Украйна, и Балтийските страни. Това се дължи на значителната експортна зависимост на тези страни от Русия, която през август 2014   наложи ембарго върху месото, рибата, плодовете, зеленчуците и млечните продукти от ЕС, САЩ, Австралия, Канада и Норвегия. Силен ръст на несъстоятелностите бележат и държави като Словения и Унгария. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 37 минути
    IWG продължава да разширява присъствието си у нас
    Доставчикът на гъвкави работни пространства откри няколко нови локации в Пловдив
    преди 60 минути
    БДЖ и Deutsche Bahn договориха доставка на 76 модернизирани вагона
    Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ
    преди 2 часа
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 2 часа
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 3 часа
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS