сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3419 прочитания

    Най-добрата студентска компания на България ще се бори за европейски приз в Португалия

    Момичетата от Лесотехническия университет в София ще представят нов вид продукт в градската среда – автобусна спирка „Виритас“
    02 юли 2015, 09:32 a+ a- a

    Българската студентска компания (стартъп), победител в Младежкия бизнес форум „Изгряващи звезди“, организиран от Джуниър Ачийвмънт България, ще се състезава на 2 и 3 юли в Лисабон с още 21 европейски стартъпа за приза „Най-добра студентска компания на Европа“. 

    Момичетата от Лесотехническия университет в София заминаха за Португалия заедно със своята преподавателка д-р Елена Драгозова.

    Разработката им е проектиране и изграждане на нов вид продукт в градската среда – автобусна спирка „Виритас“. С този проект в началото на юни те спечелиха наградата  „Най-добра студентска компания на България“ на Младежкия бизнес форум „Изгряващи звезди“. Това беше и идеята, която впечатли най-много медийното жури на форума, съставено от журналисти от медии. 

    Дизайнът на спирката, разработен от „Верде Дизайн“, комбинира практична конструкция, с озеленен покрив, подобряващ местните условия. Покривната растителност ще участва в усвояването на въглеродния диоксид, охлаждането на околния въздух и увеличаване на прахозадържащата повърхност. Освен това ще удължи живота на хидроизолацията и ще предпази конструкцията от външно въздействие. Спирката предоставя места за сядане и осигурява защита от вятър и дъжд. Снабдена е с апарат за билети, който има и информационна роля. Спирката разполага със собствено осветление, съобразено с формата и комфорта.

    Мечтата на младия екип изцяло в дамски състав е да имат собствен бизнес, свързан с проектиране и изграждане на зелени пространства – паркове и градини,  системи за вертикално и покривно озеленяване. Усилията на учебната студентска компания ще са насочени и към благоустрояване на градовете. Вертикалното и покривното озеленяване са сравнително нови за нашата страна. Прилагането им в големите градове тепърва набира скорост и стартъпът, създаден в рамките на програмата „Стартъп“ на Джуниър Ачийвмънт България  ще се бори за една от челните позиции в този бранш. 

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 48 минути
    преди 4 часа
    преди 5 часа
    EY и denkstatt се обединяват в една от най-големите консултантски компании в областта на ESG у нас
    denkstatt става част от мрежата на EY в Австрия, България, Румъния, Унгария и Словакия и ще бъде позната под марката EY denkstatt
    преди 7 часа
    Google отмени някои от изискванията си, касаещи служители на нейни доставчици
    Това може да помогне на технологичния гигант да избегне договаряне със синдикатите
    преди 22 часа
    Проучване: 15% от офисите в София са празни
    Броят на операторите на гъвкави работни пространства в столицата е 63, предлагат общо 8717 работни места
    преди 24 часа