четвъртък, 28 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    6874 прочитания

    „Девин”: Трудно е да инвестираме, когато не знаем дали правната система гарантира инвестициите ни

    Томас Кренбауер, изпълнителен директор на компанията, пред Economy.bg
    02 юли 2015, 15:23 a+ a- a

    „За да можем да се разрастваме и да разкриваме нови работни места, имаме нужда от предвидима среда. Въздържаме се от инвестиции, защото не се чувстваме достатъчно защитени да поемем този риск, защото не знаем какво ще се случи през следващите 2-3 месеца”. Това заяви изпълнителният директор на „Девин” Томас Кренбауер по време на пресконференция по повод 10-годишнината на българския пазар на изворна вода „Девин”.
    „За съжаление индустрията се изправя пред ситуация, при която нови играчи на пазара не спазват нормативните изисквания или нормативните изисквания не се прилагат от отговорните държавни институции”, отбеляза Кренбауер. Затова той призова за надеждна правна рамка у нас.

    От 2009 „Девин” е инвестирала над 30 млн. лв. в производствени и логистични системи. В завода на компанията в гр. Девин работят 5 цеха с 10 бутилиращи линии и обща производителност от 60 хшл. бутилки на час. Компанията има 527 служители.

    „Девин” е основана през 1992 като дружество с ограничена отговорност между частни лица и община Девин с предмет на дейност бутилиране и продажба на минерална вода, изворна вода, газирани и негазирани безалкохолни напитки. От 1999 компанията е акционерно дружество със 100% частен капитал. От 2010 „Девин” е собственост на фонда за дялово инвестиране „Адвент Интернешънъл”.

    От 2012 Томас Кренбауер е изпълнителен директор на „Девин”. В периода 2004-2010 е бил изпълнителен директор на Lindt и Sprungli в Австрия. От 1997 до 2004 Кренбауер е бил директор в Coca-Cola в различни региони на Централна Европа.

    Economy.bg разговаря с Томас Кренбауер, за да разбере повече за плановете на компанията.

    Как се развива "Девин" през последните години и какви са бъдещите планове на компанията?

    Г-н Кренбауер, отбелязвате 10 години изворна вода „Девин”. Какво се промени за този период?
    Това, което се промени през последните 10 години, са потребителските навици. Пазарът на бутилирана вода отчиташе сериозен ръст до 2008. Българските потребители все повече започнаха да осъзнават предимствата на бутилираната вода: минерална, трапезна и изворна. Това допринесе за значителното развитие на пазара. Разбира се, икономическата криза се отрази на пазара за храни и напитки, включително и на бизнеса с вода. Но ние се възстановяваме. Компаниите в сектора започнаха да въвеждат различни иновации: вече има по-голямо разнообразие от продукти и опаковки. Уверени сме, че пазарът на бутилирана вода ще възвърне обема отпреди кризата. Темповете ни на растеж през последните три години са много позитивни. Смятаме, че те ще се ускорят още в бъдеще.

    Каква е стойността на инвестицията ви досега?
    Трудно е да се каже. По отношение на пазарния ни дял, ако вземете осреднените стойности, ще видите, че той достига около 35%. Всяка година инвестираме значително не само в маркетинг инициативи, но и в инфраструктура. От 2009 „Девин” е инвестирала над 30 млн. лв. в производствени и логистични системи.

    Колко служители имате?
    В момента имаме 527 служители, като 250 от тях са в Девин. Те са ангажирани в производството. Имаме 5 цеха със 7 бутилиращи линии и административна част. Екипът продажби се състои от около 150 души, като повечето от тях са в различни региони на страната.

    Имате ли планове да увеличите броя на служителите?
    Разбира се, че имаме. Планираме да разширим бизнеса с бутилирана вода и с разрастването ще увеличим съответно и броя на служителите ни. През последната година най-много сме разширили екипа в отдел „Продажби”. Общо през последната година сме увеличили служителите си с 25-30 души. Бъдещето зависи много от темповете на растеж. Ще продължим да разширяваме екипа на отдел „Продажби”. Същото важи и за производството, защото колкото повече разширяваме логистичната база, толкова повече ще имаме нужда от хора, които да подкрепят тези процеси. Трудно е да дам точно число, но нека да предположим, че ако обемът ни нарасне с 10%, с толкова горе-долу ще увеличим и служителите си.

    Защо "Девин" задържа инвестиционните си планове?

    Споменахте по-рано, че задържате инвестиционните си планове. Защо?
    В момента не говоря само от името на „Девин”, но и от името на колегите от Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки. Работим в ситуация, в която имаме много нестабилна правна рамка. Важно е не само да има закони, но и как те се прилагат. Поддържаме конструктивен диалог с властите, за да получим сигурност за нашите инвестиции. За нас е много трудно да убедим собствениците ни да инвестират в бизнес, когато не знаем дали правната система, в която работим, гарантира нашите инвестиции. Надяваме се през следващите месеци да решим този въпрос. Смятам, че след това много от нас ще са склонни да инвестират повече, за да разширят бизнеса си.

    Въпросът, който Ви притеснява, нов ли е?
    Не става дума за един проблем. Въпросите са много. Обсъждат се през последните 10-12 години, така че това е продължаващ процес. Когато България се присъедини към ЕС, имаше силен импулс да се постигне пълно съответствие с европейските директиви. Все още обаче имаме проблеми в някои аспекти. Ние като индустрия не се чувстваме 100% сигурни как европейските директиви се прилагат от съответните власти. Става дума за концесиите за минерална вода, за разрешителните и търговските описания при изворната вода. По тези въпроси се опитваме да постигнем пълно съответствие с европейските директиви, защото като бутилиращи компании в България ние искаме същите честни и сигурни условия като останалите бутилиращи компании в Европа.

    Какъв е отговорът на властите?
    Правителството разбира, че има нужда да се работи по различни части от законодателството. Процесът е малко сложен, защото има различни отговорни министерства и е нужна координация между тях, за да се реши въпросът.

    Как се развива пазарът на бутилирана вода у нас?

    Защо решихте да разширите портфолиото си със сокове и овкусена вода?
    На пазар като България с около 7.5 млн. души население, подобно на пазарите на Австрия, Швейцария и др., е много трудно да се конкурираш ефективно и успешно само в един сегмент. Когато си наел определен брой служители, имаш нужда от определен обем работа, който може да се постигне, като присъстваш в повече сегменти. Затова преди години решихме да разширим предлаганите от нас категории напитки и днес вече имаме три – вода, сокове и освен това сме дистрибутор на енергийни напитки. Това е тенденция, която можете да наблюдавате и при други компании в България.

    Как оценявате пазара на бутилирана вода у нас?
    Пазарът на бутилирана вода в България все още е недоразвит по отношение на потребление на човек от населението. Ако сравнявам потреблението в България с други европейски пазари, то нивото е 50-60%. С нарастването на икономическия просперитет в страната и доближаването на БВП до средноевропейския, ще се развие и индустрията на храните и напитките. Смятам, че през следващите 20-30 години България има много добри перспективи.

    Какви са особеностите на предпочитанията на потребителите у нас по отношение на водата?
    Пазарът на бутилираната вода в България е относително нов. Комерсиализацията му започна преди 20 години. За сравнение в повечето западни или източноевропейски пазари бизнесът с бутилирана вода е на над 50-60 години. Разбираемо е, че потреблението тук е относително ниско в сравнение с други пазари. С навлизането на повече компании в този сегмент и предлагането ще бъде по-разнообразно, и ще има повече иновации, както ние се опитваме да правим, напр. с овкусената вода. Така потребителят ще има повече избор за различните си нужди през деня.

    За водата като човешко право vs. водата като бизнес

    Защо според Вас българите решават да пият бутилирана вода – опция, която е по-скъпа и по-неудобна от чешмяната вода?
    Ние не казваме: „Не пийте чешмяна вода!” Това не е стратегията ни. Нашето послание е, че бутилираната вода има много конкретна задача. Водата, която бутилираме в България, има определен вкус и специфични характеристики. Например минерална вода „Девин” е харесвана, защото има точно определен вкус. Изворна вода „Девин” се харесва поради други причини.

    Вие можете ли да различите отделните марки вода?
    Когато тествам различни води на други компании в България, мога да усетя разликата. Всеки казва, че водата е безвкусна, но водата има вкус. И затова хората имат предпочитания към различни марки води. Така че това е едното нещо.
    Вторият фактор е удобството. Защото когато си на улицата, на работа, в колата, когато пътуваш, ти нямаш чешмяна вода. Хората искат удобството, което им предлагаме чрез разнообразието си от продукти.
    Освен това на много места качеството на чешмяната вода не е много добро. Аз съм от Австрия и там положението е същото. Има градове, където качеството е много добро, но има и такива, където не е. Така че предпочитанията зависят също и от географското местоположение.

    С недостига на вода, който засяга много региони по света, водата все повече се превръща в особено ценен ресурс. Преди няколко години ООН призна водата за универсално човешко право и много хора считат, че водата трябва да е безплатна. Какво е Вашето мнение?
    Мисля, че това е въпрос за политиците. Аз съм част от този разговор като представител на бизнеса. Напълно подкрепям глобалната цел, че всеки човек на Земята трябва да има достъп до добра и чиста вода. Това е предизвикателство днес, което в бъдеще ще стане още по-голямо.

    Тогава трябва ли да се прави бизнес с водата?
    Тук няма две опции. Имаш доставяне на чешмяна вода, което не може да е безплатно, защото има инфраструктурни разходи. Ние имаме различно предложение за потребителите, за което те са склонни да платят. Има други части от бизнеса с вода, където е напълно релевантно да се каже, че достъпът трябва да е безплатен или да има минимална ставка. Но независимо за каква цел я използвате, водата все още е напитката с най-ниска цена.

    Как ще се отрази в бъдеще недостигът на вода върху цената й?
    Водните ресурси са достъпни, особено в България. Как те трябва да бъдат разпределени в света през следващите 30-50 години, за да има доставки на вода навсякъде, е много важен въпрос.

    Колко голямо е находището, което ползва "Девин"?

    Споменахте желанието си да присъствате на българския пазар поне 100 години. Какъв е капацитетът на извора тук?
    Минералната вода идва от подземен извор. На всеки извор се прави микробиологично и геологическо проучване, което оценява колко голям е той. На тази база се предписва определен капацитет, след което чрез концесия се дават определени права на компании като нашата.
    Оценявайки оползотворяването му от наша страна, което не мога да споделя, тъй като е конфиденциално, смятам, че имаме възможности да растем и да експлоатираме източника много години напред. Ако погледнете някои от европейските марки, които са над 100-годишни, ще видите, че някои от тях все още използват същия източник.

    Вие би трябвало да имате представа, колко голям е изворът тук?
    Знам колко голям е капацитетът му и знам колко можем да растем. Бих предположил, че през следващите 100 години ще имаме нужда от друг източник, за да продължим да растем.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк
    преди 2 часа
    „България Еър“ променя терминалите за опериране в в Рим, Мадрид и Прага
    Те са предвидени за полети от шенгенското пространство и предоставят възможност за по-добри транспортни връзки и влизане в страните без паспортна проверка
    преди 2 часа
    Предлагат бърза ликвидация на неработещи фирми
    От 30 хил. до 50 хил. нови дружества се създават на година, като над 90% от новостартиралите компании се провалят още в началните стъпки
    преди 3 часа
    3 български авиокомпании ще летят до Китай
    Правителството определи авиопревозвачите за директните полети до Поднебесната империя
    преди 3 часа
    преди 3 часа
    ЕК с планове за европейска диплома
    Така ще се насърчи мобилността с учебна цел в рамките на ЕС