четвъртък, 18 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3712 прочитания

    Какъв е ефектът от евросредствата за малкия и средния бизнес?

    Вижте какво показва опитът на семейно предприятие от Варна
    07 юли 2015, 09:20 a+ a- a

    Снимка: МИ

    Малка фирма от Варна показа на министъра на икономиката Божидар Лукарски модерно производство и нови пазарни позиции след финансиране по ОП „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“ 2007-2013 (ОПРКБИ), съобщават от пресцентъра на икономическото министерство. 

    „Исках да видя какъв е ефектът от европейските средства за малките и средните предприятия, защото те са тези, които движат икономиката ни“, заяви министър Лукарски по време на посещението си. Той посочи, че съществуват много примери за сериозни инвестиции по ОПРКБИ в големи предприятия, но истински стойностният принос на европейските фондове е този, който променя съдбата на малките.

    „Аркотрейд“ реализира проект по внедряване на автоматизирана машина за цепене и пренавиване на самозалепващи материали за изработката на етикети през 2012. Стойността на проекта е близо 350 хил. лв., от които половината са отпуснати по ОПРКБИ. Христина Врангелова, управител на „Аркотрейд“, разказа пред министър Лукарски, че благодарение на този проект фирмата е увеличила производителността си 4 пъти, а от 2013 насам оборотът й се увеличава с 15-20% всяка година. 

    „Новите производствени мощности доведоха до значителни подобрения. Персоналът ни се увеличи над 2 пъти, клиентите – 5 пъти. Износът ни скочи от 17% на 26% и в момента правим регулярни доставки за Румъния и Молдова“, заяви Врангелова. Тя уточни, че фирмата има амбициозен план за развитието си, но на този етап основната й задача е да осигури достатъчно поръчки, за да използва целия потенциал на придобитата по проекта машина. Това е и причината „Аркотрейд“ да се откажат от втори проект, който печелят по оперативната програма. „За да осигуря съфинансирането по първия проект се наложи да обезпеча заем не само със самата машина, но и със собственото и това на родителите ми жилище“, пояснява Христина. По нейни думи потенциал за растеж има и е въпрос на време да успее да изплати кредита, след което ще мисли за нови възможности, които ОП „Иновации и конкурентноспособност“ 2014 – 2020 биха могли да предоставят.

    „За мен е изключително важно да видя, че средствата по оперативната програма водят до реален икономически резултат. Примерът на „Аркотрейд“ е показателен и се надявам, че в новия програмен период ще имаме още такива добри практики“, каза министър Лукарски. Той заяви, че изключително важен в случая е и фактът, че парите не отиват само при най-големите.

    Снимка: МИ
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 5 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 6 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 12 часа
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство
    преди 13 часа
    България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
    Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава