петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    10838 прочитания

    Кой може да извършва дисциплинарни уволнения в предприятието?

    И защо според юристите промяната в Кодекса на труда ще доведе до много съдебни спорове, дали законосъобразно е прекратено дадено правоотношение
    07 август 2015, 14:36 a+ a- a

    На 17 юли 2015 в Държавен вестник бяха обнарoдвани промени в Кодекса на труда  (КТ), сред които са и промените в режима за прекратяването на трудовите договори. 

    „Промяната във връзка с дисциплинарните наказвания изглежда дребна, но всъщност аз като юрист мога да кажа, че е изключително съществена от юридическа гледна точка”, коментира Таня Стивасарева – адвокат, мениджър в Адвокатско съдружие EY.

    Според направените промени в момента дисциплинарните производства могат да се провеждат само от лице, упълномощено от работодателя, но не какво да е лице, а длъжностно лице с ръководни функции. 

    Вижте видео с Таня Стивасарева – адвокат, мениджър в Адвокатско съдружие EY

    Как беше досега?

    Досега работодателят имаше право да упълномощи  всеки служител от предприятието – директор „Човешки ресурси”, служител от отдел „Човешки ресурси” , да извършва дисциплинарните производства. Не просто да прекратява трудовите договори поради дисциплинарно уволнение, но и да иска обяснение  за извършени дисциплинарни нарушения и да налага наказания за тези нарушения, обясни адвокат Таня Стивасарева. 

    Тя припомни, че до 2012 имаше противоречива съдебна практика по отношение на това, кой може да извършва дисциплинарните уволнения в предприятията и имаше много отменени уволнения от съда на основание на това, че са извършени от упълномощено лице, а не от законния представител на предприятието. „Имаше противоречива съдебна практика, което принуди Върховният съд да излезе с едно тълкувателно решение, в което каза, че работодателят има право да упълномощи всяко лице, което прецени, да извършва дисциплинарните процедури. Оттам насетне практиката е в този симсъл”, подчерта Таня Стивасарева. 

    Сега с тази промяна в КТ, според юристите, отново ще излязат много спорове за това, дали законосъобразно е прекратено дадено правоотношение. И дали лицето, което го е прекратило, е длъжностно лице с ръководни функции. 

    Кое лице е  длъжностно с ръководни функции?

    „Има дефиниция в КТ кое лице е длъжностно. Тя е доста тежкаи определено оставя доста място за дискусии и спорове –  дали всъщност ръководител „Човешки ресурси”, или специалист в отдел „Човешки ресурси”, или ръководител на отделно звено или отдел е длъжностно лице – това е единият въпрос, а другият е  – дали има ръководни функции.  Дефиниция на ръководни функции няма в КТ. Има свързана дефиниция за ръководство на предприятието”, обясни адвокат Таня Стивасарева. И нейното очаквание, е че при всички случаи ще има много съдебни спорове. 

    Какво мислят работодателите?

    „Аз мисля, че това не е удачно законодателно решение, защото въвежда допълнителни изисквания, които са съвършено излишни за осъществяване на дисциплинарните производства в предприятията”, смята тя. Според нея промяната създава само повече затруднения на работодателя. „Така или иначе процедурата в момента е изключително формална и тежка. Тя гарантира спазването правата на работниците и нямаше нужда да бъде въвеждано изискване служителят, който подписва, да е с ръководни функции. Щом работодателят е преценил и му е възложил това правомощие, защо законодателят трябва да го ограничава и да иска само лице с ръководни функции да поема тези права”, мотивира становището си адвокат Таня Стивасарева. 

     

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 7 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 23 часа
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 23 часа
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 24 часа
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 1 ден
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство