сряда, 24 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2223 прочитания

    Бизнес климатът през август се подобрява

    Промяна в продажните цени не се очаква, несигурната икономическа среда продължава да затруднява бизнеса
    28 август 2015, 11:57 a+ a- a

    През август 2015 общият показател на бизнес климата се повишава с 1.3 пункта спрямо предходния месец. Това се дължи на подобрените мнения на стопанските ръководители в промишлеността и търговията на дребно, отчита анкетата на Националния статистически институт /НСИ/.

    Съставният показател „бизнес климат в промишлеността” нараства с 2.1 пункта в сравнение с юли поради благоприятните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. По отношение на продажните цени в промишлеността мениджърите предвиждат те да останат без промяна през следващите три месеца.

    Съставният показател „бизнес климат в строителството” остава на равнището си от юли. Според оценките на строителните предприемачи настоящата строителна активност се запазва, като и прогнозите им за следващите три месеца остават благоприятни.

    При търговията на дребно бизнес климатът се повишава с 3 пункта спрямо предходния месец. Това се дължи на по-оптимистичните оценки на търговците на дребно за настоящото бизнес състояние на предприятията.

    Съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите” остава приблизително на равнището от предходния месец. По отношение на търсенето на услуги настоящата тенденция се оценява като намалена, като и очакванията за следващите три месеца са по-резервирани.

    Относно продажните цени очакванията на мениджърите са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца, като това важи за всички сектори.

    Несигурната икономическа среда остава основният фактор, затрудняващ развитието на бизнеса, отчита още анектата на НСИ.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    България е 1-ва в Европа по брой заети жени в технологичния сектор
    36% са момичетата в училищата с професионални направления „Компютърни науки“, „Приложна информатика“ или в профил „Софтуерни и хардуерни науки“
    преди 2 часа
    IWG добави 867 нови локации в световен мащаб през 2023 г.
    Тенденцията бизнесът да се насочва към хибридни работни решения набира скорост, като IWG договаря почти двойно повече локации в сравнение с 2022 г.
    преди 2 часа
    ЕП прие директивата относно работата през платформа
    За първи път се въвежда регулация за използването на алгоритми на работното място
    преди 3 часа
    ЕС с нови правила за големите фирми
    Дружествата ще трябва да следят дали стоките им не идват от места с използване на детски труд и замърсяващи природата
    преди 4 часа
    преди 7 часа