петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3258 прочитания

    Сирма Груп Холдинг започна предлагане на акциите си

    Компаниите в Сирма Груп Холдинг АД са 12, сред които Sirma Solutions, ontotext, Sirma Media, Sirma Mobile, Daticum, Sirma ISG
    16 септември 2015, 14:35 a+ a- a

    Сирма Груп Холдинг АД започна процеса по продажба на акциите си, съобщиха от компанията. Предлагането на акции като част от първичното публично предлагане на компанията /Initial public offering – IPO/ ще продължи един месец. Според очакванията то ще бъде най-голямото след това на Енемона през 2007 и второто технологично IPO в България след това на Бианор, също от 2007.

    Компаниите в Сирма Груп Холдинг АД са 12. Сред тях са Sirma Solutions, ontotext, Sirma Media, Sirma Mobile, Daticum, Sirma ISG и др. За периода 2012-2014 средният годишен ръст на приходите от продажби на групата е 25%, от които почти половината се дължат на износ. Групата продава продуктите си в над 50 държави. Партньори и клиенти са международни гиганти като Oracle, Microsoft, IBM, Hewlett Packard, Siemens, както и публични институции като Министерството на отбраната и Министерството на здравето на САЩ. Сред знаковите проекти на групата са платформите за управление на съдържание на уеб порталите на BBC за Световното по футбол 2010 и Летните олимпийски игри в Лондон 2012. От края на 2014 клиент стават и Financial Times.

    Предмет на публичното предлагане са 18 491 858 броя обикновени акции, от които 16 млн. нови, а останалите съществуващи акции. Предлаганите акции са с номинална стойност 1 лев, като IPO-то ще бъде успешно само, ако бъдат записани и платени най-малко 8 млн. акции с емисионна стойност в диапазона 1,20-1,65 лв.

    Набраните средства ще бъдат използвани за инвестиции в технологично и глобално бизнес развитие, уточниха от компанията. Финансите ще бъдат използвани за увеличаване екипите на фирмата за маркетинг и продажби на международните пазари (САЩ, Западна Европа, Азия), повишаване на производствения капацитет, доразработване на текущите продукти, R&D във високотехнологични области (изкуствен интелект, компютърно зрение, медицина и роботика).

    От Сирма Груп Холдинг очакват растежа на технологичния сектор в страната да продължи. България е сред държавите с най-много сертифицирани ИТ специалисти на глава от населението с нива на възнагражденията все още по-ниски от развитите пазари. От компанията изразиха надежда и други български технологични компании да се насочат към фондовите пазари, като така ще бъде задоволен интересът на инвеститорите към този сектор.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 52 минути
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research
    преди 2 часа
    38 млрд. долара достигат загубите от финансови измами през 2023
    БОРИКА стартира инициатива за превенция на финансови измами
    преди 3 часа
    Започва поетапно изключване на отоплението за град София
    Изключването на топлоподаването стартира на 31 март
    преди 3 часа
    Богданов: ЕК одобри проект за единен инвестиционен портал
    Целта е да се обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас
    преди 3 часа
    БНБ: Има риск от нарастване на необслужваните кредити
    Очаква се затягането на условията в еврозоната да се пренесе върху лихвените проценти в страната
    преди 4 часа
    TSMC планира да увеличи работната си сила до 100 000 души
    Най-големият производител на чипове наема с огромни темпове