събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    15856 прочитания

    Sa-ba: Очакваме още турски компании да изнесат производството си в България през следващите 5 години

    Кога компанията за автомобилни осветителни тела ще започне работа в България и колко работни места ще разкрие, Серкан Куруолу, генерален мениджър на Sa-ba, пред Economy.bg
    25 януари 2016, 11:06 a+ a- a

    През последните години производството на автокомпоненти у нас се утвърди като един от най-бързо развиващите се сектори. Днес 8 от всеки 10 автомобила, които се произвеждат в Европа, имат части, произведени в България.
    В сектора по данни на Министерство на икономиката са заети повече от 100 предприятия – международни и местни компании, производители на части и компоненти за автомобили. Сред тях са „СЕ Борднетце България“, „Иксетик Пловдив“, Интегрейтед микро електроник България, „Сенсата технолъджис България“, „Монтюпе“, „Язаки България“, „ВИТТЕ Аутомотив България“, „Монбат“, „Граммер“, „Мелексис България“, „Вистеон Електроникс България“, „АЛС България“, „Фесто“, „Уилям Хюз България“, „Теклас България“, „Бер-Хелла Термоконтрол” (BHTC) и др. Компаниите осигуряват хиляди работни места и генерират приходи за милиарди. 

    Планове да изгради завод у нас има и турската Sa-ba. Производителят на външно и вътрешно осветление за автомобили ще открие завод Димитровград. В интервю за Economy.bg генералният мениджър на компанията Серкан Куруолу отбеляза, че очаква строителството на завода да започне през юни тази година, а производството да стартира през март догодина. За период от четири години ще бъдат разкрити 150 работни места. Инвестицията в завода се очаква да бъде в размер на 8 млн. лв. Sa-ba е основана през 1976, като централата й е в Истанбул. Компанията проектира и произвежда осветителни тела за някои от най-големите автомобилни компании в света, като Ford, Volkswagen, Seat, Audi, Skoda, Aston Martin и др. Има около 300 служители в Турция.

    Вижте още какво сподели Серкан Куруолу пред Economy.bg.

    За причините за инвестицията у нас

    Г-н Куруолу, как и защо решихте да инвестирате в България?
    Нашите клиенти очакват да имаме присъствие в Европа, да имаме завод тук. Затова избрахме България. Спряхме се на страната заради географската близост. Разстоянието от Истанбул, където е централата ни, до Димитровград е 350 км. Освен това в България има доста хора, говорещи турски език, което ще улесни работата ни, защото обучението ще протече по-лесно.

    Защо избрахте точно Димитровград за завода си?
    В началото планирахме да открием завод в друг град, където имаше повече хора, говорещи турски. Променихме решението си, защото имахме нужда от бърза реакция, която намерихме в община Димитровград, за което благодаря на кмета Иван Димов, г-н Стойков и екипа им.

    Каква ще е стойността на инвестицията, кога ще заработи заводът и какво ще се произвежда в него?

    Каква е стойността на инвестицията?
    Ще бъде минимум 8 млн. лв., или около 4 млн. евро. Планираме да наемем 150 работници за период от 4 години.

    Кога очаквате да започнете производство?
    Ще приключим със закупуването на земя през март тази година, а строителството ще стартира през юни. Планираме да започнем серийно производство през март 2017.

    Какво ще произвеждате в България?
    Ще произвеждаме високотехнологични осветителни тела за автомобили – фарове, стопове, мигачи и т.н.

    Познавате ли бизнес средата у нас?
    Направихме доста проучвания и анализи, преди да вземем решение. Освен това има много турски компании с бизнес в България, до които се допитахме, като напр. Teklas и Nursan Otomotiv. Получихме добри отзиви за България от тях. Дадоха ни препоръки и ни посъветваха да продължим с плана си да инвестираме в България. Посетихме заводите им и видяхме, че те са доста успешни. Освен това считаме, че хората тук ще ни помогнат да постигнем целите си.

    За бизнес средата у нас и потенциала на сектора за производство на компоненти за автомобили

    Как оценявате потенциала на сектора за производство на автомобилни компоненти в България?
    В страната има доста доставчици на автомобилни компоненти, като Teklas, Standard Profil, Yazaki и др. Sa-Ba също ще стане един от тях скоро.
    Смятам, че през следващите пет години България ще стане популярна дестинация за турски компании, които искат да изнесат производство си към европейските пазари.

    Ще има ли нови турски инвеститори в България?

    Защо?
    Защото така ще отпаднат границите между нас и европейските ни клиенти. Освен това в Турция разходите за заплати на служителите и за инфраструктура се повишават постоянно. Смятам, че Турция не е конкурентна на страните от Източна Европа по отношение на заплати, цена на електроенергия, и др. разходи. Минималната заплата в Турция беше повишена значително, което, разбира се, се отразява и на цената на крайния продукт и ни прави неконкурентни.

    Защо турските инвеститори биха предпочели да инвестират точно в България сред останалите източноевропейски страни?
    Географската близост е сериозен фактор. Освен това има много добри магистрали и разстоянията могат да се вземат бързо. Друг фактор е турскоговорещото население в България. Това, че хората говорят същия език, ще улесни обучението им.
    Освен това общината в Димитровград и Агенцията по инвестиции много ни помогнаха. С тяхна подкрепа преминаваме през различните фази много лесно. Затова считам, че България е добър избор.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    18 април 2024, 16:05
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    18 април 2024, 15:57
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    18 април 2024, 15:14
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство