петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3756 прочитания

    FT хвали българската стартъп среда

    Технологичният сектор в страната расте, отбелязва авторитетното британско издание
    11 февруари 2016, 16:30 a+ a- a

    Макар бумът на българската икономика да удари на камък през 2009, технологичният сектор расте. Той е и в основата на стартъп активността в страната, чийто основен център е столицата София. Това пише в обзорен материал за българската стартъп сцена британското бизнес издание Financial Times (FT).

    Като плюс за стартиращите компании, желаещи да развиват бизнес у нас, изданието изтъква значителния ресурс от добре образовани кадри. Като друго предимство на България е отчетено по-ниското в сравнение със средното в Европа и САЩ ниво на заплащане в технологичния сектор. FT обръща внимание и на създадения в подкрепа на стартъпите Sofia Tech Park. Плюс според изданието са също зелените паркове, близостта до планината и оживените барове и ресторанти в София.

    Като минус на страната ни за развитие на стартиращ бизнес FT отбелязва сравнително малкия пазар. Това обаче според изданието принуждава стартиращите компании да мислят глобално още от самото начало. „Впечатляваща за стандартите в региона, стартъп средата в София все още е далеч зад тази в градове като Берлин или Хелзинки”, подчертава изданието.

    Като добри местни примери FT посочва: компанията Vayant, разработила софтуер за търсене на евтини полети, дял в която придоби Lufthansa; Flipps Media, разработила приложение, което излъчва видео от мобилни към свързани устройства; разработчикът на софтуер Telerik, придобит от Progress Software за 264 млн. долара през 2014; Walltopia, един от водещите световни производители на стени за катерене – пример за това как български стартъп може да постигне глобален обсег.

    Изданието посочва, че развитието на стартъп средата е било стимулирано от два сийд фонда – Eleven и LAUNCHub, подкрепени от европейската финансова инициатива Jeremie. Тя е разпределила около 20 млн. евро към над 200 стартъпа за периода между 2011 и 2014. Фондове като Neveq Capital Partners, BlackPeak Capital и Empower Capital Fund, подкрепени от Европейската инвестиционна банка, също допринасят за развитието на средата.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    ТИЗ започва паневропейски интермодален проект с италианската Gruppo UniRetiCon
    Целта е у нас да бъдат създадени различни интермодални платформи
    преди 15 часа
    Авиационният сектор у нас е достигнал на 92% нивото си от преди COVID пандемията
    85% от самолетите на българските авиокомпании са работили на пазари извън България
    преди 16 часа
    Български хляб достига до 10 европейски държави с Lidl
    Пловдивският производител „Хебър” инвестира близо 15 млн. евро в 2 нови производствени линии
    преди 18 часа
    Над 10% ръст на пътуванията на българи в чужбина през февруари
    Увеличават се и посещенията на чужденци у нас, показват данните на НСИ
    преди 20 часа
    Предлагат индустриалните паркове само за един вид производства
    С промените в закона ще бъде създаден нов тип специализиран парк