вторник, 23 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2082 прочитания

    Над 60% от БВП на страната идва от малкия и среден бизнес

    Агенцията за малки и средни предприятия е организирала участия за български фирми в общо 12 международни изложения в страната и чужбина
    18 февруари 2016, 15:05 a+ a- a

    През 2015 около 61% от БВП на България или 74 млрд. лева оборот идват от дейността на микро малките и средни предприятия в страната. От тях над 50% са от малкия бизнес в цялата страна. Това съобщи Мариета Захариева, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП), предаде БНР.

    От 2016 ИАНМСП започва да подпомага малкия и среден бизнес за участия в панаири и изложения в България. Първите събития, за които агенцията ще подпомогне бизнеса, са „Стройко“, „Светът на мебелите“ и Webit.

    Също от тази година агенцията ще поема 80% от разходите за наем на изложбени площи и изграждането на щандове за бизнеса на международни изложения и панаири. Останалите 20% са самофинансиране от фирмите.

    Към момента ИАНМСП съдейства и за присъствието на дребния бизнес в две делегации – в Техеран заедно със зам.-министъра на икономиката (6-9 март) и в Будапеща с министъра на икономиката Божидар Лукарски (16-18 март).

    Изпълнителната агенция е организирала 9 колективни участия на български фирми на международни изложения в чужбина и 3 на международни изложения в страната. Те ще състоят до средата на тази година. Средствата за организацията са 1,4 млн. лв., осигурени от Министерството на икономиката.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 минути
    Японската Nidec с втора инвестиция у нас
    Nidec Instruments откри научно-развоен изследователски център в София
    преди 25 минути
    БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 66% за година
    Най-големите вложения в страната за януари-февруари 2024 са от Италия, Нидерландия и Гърция
    преди 58 минути
    Във Варна бе открита училищна лаборатория за екология и зелена енергия
    Общо 55 училища в България се включват в съвместни лаборатории, в които ще се създават предложения за промени в различни области на образователния процес
    преди 18 часа
    С 1 софийска заплата може да си купите 1 кв.м. жилищна площ в столицата
    Търсенето ще остане голямо, а ръстовете в цените ще бъдат малко над очакваните нива от 5-10%, сочи анализ на Bulgarian Properties
    преди 19 часа
    Lidl открива аутлет магазин за нехранителни стоки
    Селекцията от продукти се различава от останалите обекти
    преди 19 часа