петък, 19 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3778 прочитания

    Бизнесът подкрепя отпускането на стипендии, но само за дефицитни специалности

    От АИКБ разпространиха свое становище, в което осъждат изразходването на европейски средства за специалности, произвеждащи безработни или продавач-консултанти
    25 май 2016, 09:44 a+ a- a

    Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) разпространи свое становище в подкрепа на отпускането на стипендии за дефицитни специалности. В същото време бизнесът осъжда изразходването на европейски средства за специалности, които „произвеждат“ безработни или продавач-консултанти или такива, които обучават кадри, които се реализират предимно в чужбина.

    Публикуваме пълният текст на разпространеното становище без редакторска намеса:

    Асоциация на индустриалния капитал в България подкрепя усилията на Министерство на образованието и науката да подобри професионалната реализация на младите хора в България чрез стимулиране на обучението им в професионални направления, в които има дефицит на кадри чрез предоставянето на стипендии.

    Асоциацията многократно е заявявала своите притеснения, че бизнесът в България все по-трудно намира подходящи специалисти, особено в областите на инженерно-техническите дейности, високите технологии и иновациите. Силно сме обезпокоени от факта, че в техническите университети всеки трети студент не успява да завърши, завършилите нямат необходимата подготовка, а желаещите да се обучават в тези университети все повече намаляват. Считаме, че реформите в сферата на образованието следва да бъдат насочени към създаване и развиване на връзката бизнес-образование-наука и преориентиране към търсени на пазара на труда професии на способни и амбициозни млади хора. Профилираното предоставяне на стипендии е само първата крачка към стимулиране на младите хора да се насочат към перспективни специалности.

    С новия проект “Студентски стипендии – фаза 1”, осъществяван по Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж” се създава реална възможност да се стимулира обучението на специалисти, за които има сериозен и дългосрочен дефицит на кадри в страната, а стипендиите ще бъдат едно от средствата за преодоляването на този дефицит, като ще направят тези специалности по-привлекателни, а следването в тях – по-достъпно.

    АИКБ не подкрепя разходването на средства от европейските фондове за специалности, към които и сега има огромен интерес и не на последно място - за които българската държава предоставя милиони средства от държавния бюджет, за да изгради специалисти, които се реализират основно в чужбина. Не подкрепяме и финансирането на безперспективни специалности, които „произвеждат“ безработни или продавач-консултанти с висше образование. Не подкрепяме „свръхпроизводството“ на икономисти и юристи, например. Десетки наши университети, финансирани с нашите данъци, произвеждат ненужно голямо количество такива специалисти, при това преобладаващо с лошо качество. Това води до двойна загуба за обществото. Първо, пилеят се обществени средства за обучение на ненужно голямо количество такива специалисти. Второ, така произведените в ненужно голямо количество специалисти чрез свои лобита прокарват закони, които да осмислят тяхното съществуване, паразитирайки върху бизнеса и въвеждайки ненужни административни тежести. Пресни примери –
    новия Закон за счетоводството и предложения ЗИД на Закона за адвокатурата.

    АИКБ подкрепя одобрените от МОН нови критерии за предоставяне на стипендии, като тези критерии по никакъв начин не изключват останалите специалности, но подкрепят тези, от които добавена стойност ще има за българската икономика и цялото общество.

    МОН трябва да продължи с реформите в тази насока, като заедно с бизнеса съобрази план-приема с нуждите на пазара на труда, развие нови специалности, осъвремени учебните планове, и не на последно място - укрепи връзката с работодателите. АИКБ предлага решения, които да подобрят качеството на образованието и интереса на младите хора към професиите на бъдещото.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 13 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 14 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 1 ден
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 1 ден
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 1 ден
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство