БХРА и девет браншови организации на български производители на храни и напитки подписаха Меморандум за сътрудничество
Разработваме система от критерии, която ще стимулира предлагането на повече услуги в хотелите и ресторантите, като предвиждаме въвеждането на доброволен етикет за качество. Елемент за неговото получаване ще бъде предлагането на традиционни български продукти, произведени по БДС и браншови стандарти за качество. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова при подписването на Меморандума за сътрудничество между Българската хотелска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и девет браншови организации на български производители на храни и напитки. На церемонията присъства и министърът на земеделието и храните Десислава Танева съобщиха от Министерството на туризма.
Целта е до края на 2016 да бъдат разработени и представени всички детайли, свързани с получаването и прилагането на доброволния етикет, като те ще залегнат и в промените в Закона за туризма, обясни министър Ангелкова.
Тя подчерта, че целта е да бъдат насърчени тези представители на бранша, които предлагат повече и по-разнообразни услуги извън разписаните в закона и наредбите.
„Качеството в туризма не е само добрата материална база, но и услугите, които се предлагат на място. Чрез доброволния етикет за качество ще се направят много по-видими представителите на бранша, които предлагат нещо повече на своите гости, което ще насърчи и конкурентоспособността в сектора“, каза още министърът на туризма.
При подготовката на знака за качество се вземат предвид добрите практики във водещи туристически страни и Кодексът за качество и етика на Световната организация по туризъм. Промените няма да предизвикат допълнителни тежести за бизнеса, а напротив, ще облекчат дейността му, добави Ангелкова.
В инициативата се включиха следните заведения за хранене и места за настаняване: сладкарници „Неделя“; „Клуб35“; Пицарии „XXL“; „Клуб Куба Либре“; „Raffy - Bar & Gelato“; „Тропс къщи“, „Оливс“, „Ямас“; ресторанти „Добро“; ресторанти „Кривото“; ресторанти „Бодега“; ресторанти „Ветрило“; хотел „Цветята“; хотелски комплекс "Жасмин"-София; спа хотел „РИЧ“-Велинград; хотел „Даунтаун“-София.
Те упълномощиха председателят на БХРА Благой Рагин да подпише документа, като очакванията на асоциацията са още хотели и ресторанти да се включат в близко бъдеще.
От страна на производителите подписите си сложиха Асоциацията на месопреработвателите в България, Асоциацията на млекопреработвателите в България, Националната асоциация на млекопреработвателите, Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България, Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци в България, Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България, Сдружение „Традиционни сурово-пушени месни продукти“, Продуктовия борд за яйца, птиче и заешко месо.