събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1981 прочитания

    Въвежда се доброволен етикет за качество в туризма

    БХРА и девет браншови организации на български производители на храни и напитки подписаха Меморандум за сътрудничество
    26 май 2016, 17:17 a+ a- a

    Разработваме система от критерии, която ще стимулира предлагането на повече услуги в хотелите и ресторантите, като предвиждаме въвеждането на доброволен етикет за качество. Елемент за неговото получаване ще бъде предлагането на традиционни български продукти, произведени по БДС и браншови стандарти за качество. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова при подписването на Меморандума за сътрудничество между Българската хотелска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и девет браншови организации на български производители на храни и напитки. На церемонията присъства и министърът на земеделието и храните Десислава Танева съобщиха от Министерството на туризма.

    Целта е до края на 2016 да бъдат разработени и представени всички детайли, свързани с получаването и прилагането на доброволния етикет, като те ще залегнат и в промените в Закона за туризма, обясни министър Ангелкова.

    Тя подчерта, че целта е да бъдат насърчени тези представители на бранша, които предлагат повече и по-разнообразни услуги извън разписаните в закона и наредбите.

    „Качеството в туризма не е само добрата материална база, но и услугите, които се предлагат на място. Чрез доброволния етикет за качество ще се направят много по-видими представителите на бранша, които предлагат нещо повече на своите гости, което ще насърчи и конкурентоспособността в сектора“, каза още министърът на туризма.

    При подготовката на знака за качество се вземат предвид добрите практики във водещи туристически страни и Кодексът за качество и етика на Световната организация по туризъм. Промените няма да предизвикат допълнителни тежести за бизнеса, а напротив, ще облекчат дейността му, добави Ангелкова.

    В инициативата се включиха следните заведения за хранене и места за настаняване: сладкарници „Неделя“; „Клуб35“; Пицарии „XXL“; „Клуб Куба Либре“; „Raffy - Bar & Gelato“; „Тропс къщи“, „Оливс“, „Ямас“; ресторанти „Добро“; ресторанти „Кривото“; ресторанти „Бодега“; ресторанти „Ветрило“; хотел „Цветята“; хотелски комплекс "Жасмин"-София; спа хотел „РИЧ“-Велинград; хотел „Даунтаун“-София.

    Те упълномощиха председателят на БХРА Благой Рагин да подпише документа, като очакванията на асоциацията са още хотели и ресторанти да се включат в близко бъдеще.

    От страна на производителите подписите си сложиха Асоциацията на месопреработвателите в България, Асоциацията на млекопреработвателите в България, Националната асоциация на млекопреработвателите, Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България, Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци в България, Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България, Сдружение „Традиционни сурово-пушени месни продукти“, Продуктовия борд за яйца, птиче и заешко месо.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 1 ден
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    18 април 2024, 08:29
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство