събота, 20 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    33286 прочитания

    Българите във Великобритания, Иванел Петренков: Мои познати вече получиха писма, че ще бъдат съкратени

    Какво реално се промени в икономическата ситуация на Острова и преекспонират ли медиите случаите на зачестили расистки прояви, вижте какво споделят българите във Великобритания
    30 юни 2016, 18:38 a+ a- a

    По официални данни в момента във Великобритания живеят 232 хиляди българи и румънци - английската статистика ги води в една група. По различни оценки българите са някъде между 60 и 80 хиляди - все хора, които работят легално в Обединеното кралство.

    Решихме да се свържем с българи, които в момента живеят във Великобритания, за да ги попитаме за техните лични впечатления какво се случва на Острова. Усещат ли реално промени в икономическата ситуация, преекспонират ли медиите случаите на зачестили расистки прояви и обмислят  ли да напуснат Великобритания? 

    Първият ни гост в новата рубрика е Иванел Петренков.

    Иванел Петренков

    Иванел, от кога живеш във Великобритания и с какво се занимаваш?
    Живея в Лондон от 2013. В момента завършвам образованието си, а от професионална гледна точка съм журналист.

    Вече една седмица след референдума какво е настроението в момента?
    Настроението в страната все още е доста мрачно. Всеки се пита какво следва след вота и как това ще засегне живота им. Въпрос, който вълнува и мен, тъй като все още нищо не е ясно.

    Усещат ли се реални промени в икономическата ситуация?
    Промени в икономиката имаше още на 25-ти рано сутринта. След срива в курса на пауда много живеещи в страната бяха изправени пред непредвидени разходи за планирани екскурзии. Аз лично пътувах за Европа три дни след вота и се наложи да похарча 70 евро повече от предвиденото.

    Мои познати вече получиха писма, че ще бъдат съкратени. Тенденцията е да се редуцира голяма част от персонала, които е работил в компанията по-кратко, тъй като по този начин се избягва изплащането на големи обезщетения за съкращаване. Най-голямото притеснение от съкращенията е, че набирането на персонал в много компании бе замразено, а други фирми започнаха с плановете за пренасяне на офисите си в други страни. Така намирането на работа след съкращение става още по-трудно.    

    Бизнесът намали разхода и инвестициите си още преди вота, а сега всичко като че ли спря напълно.

    Потреблението също намаля значително. Цари страх, че цените на храната ще се повишат значително, тъй като голяма част от стоките в супермаркетите се внасят от Европа. Аз лично намалих разходите си, за да съм подготвен за неочаквани икономически промени. Мои приятели предприеха подобни мерки, за да се уверят, че имат спестявания за черни дни.

    Цената на имотите падна с близо 20 хил. паунда още в първия ден след вота. Много оферти бяха свалени от пазара поради неизяснената икономическа обстановка. На улицата, на която живея, имаше 6 къщи за продажба. Сега само 2 все още се предлагат, а пред другите 4 има знаци, че временно офертите за тях се спират.

    В медиите се говори, че се увеличават ксенофобските атаки. Ти лично усещаш ли във ежедневието си засилване на расистките прояви, или се преувеличава и отделни случаи се преекспонират?
    В много части на север това е съвсем реален случай. Атаките са главно сред цветнокожи, много от които родени и израсли във Великобритания. Много негативни коментари са насочени и срещу поляци. На улицата на която живея има автомивка собственост на поляци, където много от персонала е от Чехия, Словакия и Полша. Само преди дни комплексът осъмна с плакати закачени на входа с текста „Go home“.

    По данни на полицията, публикувани в Хъфингтън Пост“, случаите на престъпления, свързани с расизъм и дискриминация, са се повишили с 57% след вота. 

    Негативната нагласа не е само във Великобритания и не е насочена единствено срещу европейци. По време на екскурзията ми в Испания англичани, живеещи в европейската страна споделиха, че вече им е доста трудно да пребивават тук. Данъчните им изискват паспорти и заплашват с визов контрол. Банките също са затегнали условията си и отказват откриването на сметки на британци.


    Общувате ли с други българи във Великобритания и кои са основните страхове на българите във връзка с Brexit? Кои са основните теми, които се обсъждате?
    С приятелите и познатите от България най-често обсъждаме въпроса какво се случва от тук нататък. Все още никой не знае в каква посока ще поемат преговорите между Великобритания и Европа и как това ще ни се отрази. Друга тема на разговор е намирането на работа в страната.

    Обмисляш ли да напуснеш Великобритания? Ако да, то към коя държава/държави си се насочил?
    Аз все още нямам планове. Очаквам да получа дипломата си, а след това ще преценя кой е най-добрият вариант за по-нататъшното ми развитие.

    Наскоро обсъждахме с приятели, че предвид резултатите от вота най-вероятно напускането на Великобритания ще е едно от най-разумните решения. От англоговорящите страни една от най-привлекателните дестинации е Канада, а в Европа водещи са Австрия, Германия и Швеция поради множеството възможности за развитие.

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 21 часа
    JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
    Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
    преди 22 часа
    СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
    Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
    преди 2 дни
    В София започна Serp Conf. 2024 International
    Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
    преди 2 дни
    Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
    Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
    преди 2 дни
    BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
    Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
    преди 2 дни
    Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
    Подпомогната от промишленото производство