петък, 29 март 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3753 прочитания

    Компании от Силициевата долина с офиси в съседния щат - Аризона

    Цените на труда и енергията там са значително по-ниски, а жилищата по-достъпни
    23 август 2016, 15:58 a+ a- a

    Сан Хосе, прякорът на който е „Столица на Силициевата долина“

    Все повече стартиращи компании (стартъпи) от Силициевата долина (Калифорния) избират да разширяват дейността си в съседния щат – Аризона. Различните фирми се състезават по между си за наемането на таланти чрез високи заплати. В същото време цените на жилищата в Залива от Сан Франциско до Сан Хосе, където се намира и Силициевата долина, са се увеличили многократно в последните години, пише New York Times.

    Свързани новини

    Това е причината доста технологични компании да разширяват дейността си в други градове, където заплатите и жилищата са по-евтини. Икономиката на Финикс (Аризона) например, е силно пострадала след спукването на балона с ипотеките. В последните няколко години, обаче, безработицата в града спада под 5% - най-ниската за последните 8 години, а няколко компании от Силициевата долина отварят офиси там, включително Uber и Yelp. Възстановяващият се център на Финикс вече приютява цял клъстер от технологични компании, които се занимават с бизнес софтуер.

    По данни на Moody's в края на 2015 в региона на Залива от Сан Франциско до Сан Хосе в технологичната сфера е имало над 530 000 заети, което е 7% ръст спрямо 2014. В същото време във Финикс има около 106 000 заети в технологичния сектор (около една пета от тези в Залива), но отбелязаният годишен ръст е 8%.

    Разрастването на бизнеса в други части на САЩ е добре дошло и за самите компании, коментира New York Times. Така например компанията Weebly е превърнала своите работници на свободна практика (фрийлансъри) от вътрешността на страната в служители на пълно работно време.

    Офисът на компанията в Скотсдейл, Аризона, има типичните придобивки за технологичната индустрия като кетъринг за обяд и стая за масажи. В същото време има и някои „местни акценти“, като табелата на входа „Без оръжия“, която напомня на служителите, че законите за свободно носене на оръжие не важат на територията на офиса.

    По изчисления на Moody's заплатите, данъците и цената на енергията са около 25% по-ниски във Финикс в сравнение със Сан Франциско. Цените на жилищата пък са много по-ниски. Средно едно жилище в Сан Франциско струва 812 000 долара, а във Финикс – 221 000 долара.

    За технологичните предприемачи Силициевата долина е това, което е за актьорите Холивуд и това е причината всяка година хиляди млади предприемачи да се стичат към долината ежегодно. Това е и причината поради която този регион значително надвишава средния за САЩ темп на създаване на нови работни места за инженери, добавя още изданието.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 46 минути
    БСК: От 2030 най-малко 30% от пластмасовите опаковки ще трябва да се рециклират
    Системи за връщане на бутилки и кенчета предвиждат регулации на ЕП
    преди 54 минути
    Mazda и Panasonic сключиха споразумение за доставка на батерии
    Panasonic Energy произвежда батерии и за Tesla
    преди 1 час
    Проучване: 1/3 от финансовите директори в ЦИЕ тестват решения с GenAI
    Намирането на служители с правилните компетентности е най-голямото предизвикателство при въвеждането на AI, показва анкета на Deloitte
    преди 1 час
    UBS продава активи на Credit Suisse на стойност $8 млрд.
    Сделката с Apollo е стартирала преди поглъщането на Credit Suisse от UBS
    преди 3 часа
    Очаква се пазарът на смартфони да се възстанови през 2024 г.
    Най-голям ръст се очаква в премиум сегмента, показват данни на Counterpoint Research